ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όταν ο κορωνοϊός μας «χτύπησε» την πόρτα: Τέσσερα χρόνια μετά τα πρώτα κρούσματα - Από τις πρώτες απαγορεύσεις μέχρι το lockdown

Όταν ο κορωνοϊός μας «χτύπησε» την πόρτα: Τέσσερα χρόνια μετά τα πρώτα κρούσματα - Από τις πρώτες απαγορεύσεις μέχρι το lockdown

Στη δίνη της πανδημίας Covid-19 ξεκίνησε να ζει η Κυπριακή κοινωνία από τις 9 Μαρτίου του 2020. Οι μέρες που περάσαμε, τότε, άλλαξαν τα δεδομένα, άλλαξαν τις προσδοκίες και τις προβλέψεις αλλά και το μέλλον μας. Το ThemaOnline, τέσσερα χρόνια μετά από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στην Κύπρο, καταγράφει την επίδραση αυτής της περιόδου στους πολίτες, την ψυχολογία τους, τους στόχους τους αλλά και την νέα καθημερινότητα τους.

Οι Κύπριοι, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, έζησαν μια διαφορετική πραγματικότητα τότε. Νέα ορόσημα καθόρισαν την εποχή μας, νέες έννοιες μπήκαν στην καθημερινότητά μας, ανθρώπινες ιστορίες μας συγκλόνισαν, ενώ αναθεωρήσαμε πολλά από τα δεδομένα μας.

Τα πρώτα δυο κρούσματα

Η πανδημία έκανε την εμφάνιση της στην Κύπρο την 9η Μαρτίου 2020. Το απόγευμα αυτής της ημέρας ο -τότε- Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοίνωνε από το γραφείο του στους δημοσιογράφους, δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα covid 19 τα οποία εντοπίστηκαν στην χώρα. Επρόκειτο για δύο Κύπριους άνδρες, ένα 25χρονο και ένα 64χρονο γιατρό.

Ο 25χρονος είχε έρθει από το Μιλάνο στις 26 Φεβρουαρίου και είχε εξεταστεί από το ιατρείο στο αεροδρόμιο και του είχε ζητηθεί να αυτοπεριοριστεί.

Ο γιατρός είχε έρθει από την Αγγλία στις 3 Μαρτίου αλλά άργησε να ενημερώσει για τα συμπτώματα του, εργαζόμενος κανονικά στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Άρχισε ένας αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό των επαφών που είχε, η πρώτη ουσιαστικά διαδικασία ιχνηλάτησης. Τα 152 δείγματα που λήφθηκαν από τις επαφές του, ήταν όλα αρνητικά.

Εξαιτίας του επιβεβαιωμένου κρούσματος του γιατρού, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας παρέμεινε κλειστό για 48 ώρες.

Οι πρώτες απαγορεύσεις

Στις 11 Μαρτίου καταγράφηκαν άλλα τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, δημιουργώντας έτσι την αλυσίδα των κρουσμάτων που θα ακολουθούσαν στην συνέχεια. Ο Υπουργός Υγείας, με το πρώτο διάταγμα του, δυνάμει του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου απαγόρευσε μέχρι και την 31η Μαρτίου 2020, τη συγκέντρωση σε Θέατρα, Σινεμά, Εστιατόρια, Καφετέριες, Μπαρ, Παγωταρίες, Αίθουσες Εκδηλώσεων- πέραν των 75 συνολικά ατόμων.

Στο μεταξύ, αρχίζουν οι επιμολύνσεις ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας των δημόσιων νοσηλευτηρίων με αποτέλεσμα μερικά από αυτά να αναστέλλουν τις λειτουργίες τους και να επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Στις 13 Μαρτίου, ο -τότε- Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με διάγγελμα του στον λαό ανακοινώνει αυστηρότερα μέτρα στα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στα οδοφράγματα και αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

Στις 14 Μαρτίου αρχίζουν να ακυρώνονται πτήσεις προς τα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ενώ μόνο σε όσους πολίτες προσκόμιζαν ιατρικό πιστοποιητικό εξέτασης του κορωνοϊού όχι παλαιότερο των τεσσάρων ημερών επιτρεπόταν η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία από 16 Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου. Σε περιορισμό για 14 μέρες σε χώρους απομόνωσης μεταφέρονταν επιβάτες πτήσεων που έφταναν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία για αποφυγή εντελώς των ταξιδιών στο εξωτερικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε το χριστεπώνυμο πλήρωμα να απέχει μέχρι τις 10 Απριλίου από τις ακολουθίες.

Στις 18 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την σημασία του να κληθούν σε συστράτευση όλοι οι πολίτες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στις 21 Μαρτίου, τέθηκε σε ισχύ το Διάταγμα του Υπουργού Μεταφορών για απαγόρευση πτήσεων στα αεροδρόμια της Κύπρου για 14 μέρες.

Ο πρώτος θάνατος 

Στις 21 Μαρτίουανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος ασθενούς με κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ασθενής είχε χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης, αφού παρουσίαζε μη αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος αλκοολικής αιτιολογίας, οξεία ηπατική ανεπάρκεια, οξεία νεφρική ανεπάρκεια σε έδαφος χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Ξενοδοχεία άνοιξαν τις πύλες τους για να φιλοξενήσουν επαναπατρισθέντες που είχαν εγκλωβιστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σε χώρες του εξωτερικού.

Το γενικό lockdown

Στις 23 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε διάγγελμα του ανακοινώνει γενικό lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας, εκτός εξαιρέσεων, μέχρι και τις 13 Απριλίου

Στις 30 Μαρτίου, ο Υπουργός Υγείας σε μια προσπάθεια με σκοπό την καταπολέμηση του κορωνοϊού ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα περιορισμού όπως κατ’ εξαίρεση διακίνηση μόνο μια φορά την ημέρα με την αποστολή sms, χρήση εντύπου μόνο για άτομα άνω των 65, αύξηση της ποινής για παράβαση των μέτρων σε €300, απαγόρευση συνάξεων σε οικίες εκτός από όσους διαμένουν σε αυτά, καθώς και καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από 21:00 μέχρι τις 06:00 πέραν από τους εργαζόμενους που κατείχαν ειδικό έντυπο.

Συνολικά 493 κρούσματα και 14 θάνατοι έχουν αναφερθεί στο νησί μέχρι τις 07 Απριλίου.  Στις 8 Απριλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοινώνει την παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Στις 24 Απριλίου παρατείνεται η απαγόρευση πτήσεων στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου μέχρι τις 17 Μαΐου.

Οι πρώτες χαλαρώσεις και η ύφεση

Στις 4 Μαΐου, η Κύπρος ήρθε στην πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ στις 21 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης.

Στις 22 Μαΐου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη πτήσεων από δύο ομάδες χωρών από τις 9 Ιουνίου και σε δύο φάσεις, καθώς και την έναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων από την 1η Ιουνίου.

Στις 27 Μαΐου, κανένα κρούσμα δεν καταγράφηκε στην Κύπρο ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός που καταγράφεται είναι μηδαμινός ή μικρός.

Στις 5 Ιουνίου, η Κύπρος εισέρχεται στην τρίτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Στις 7 Ιουνίου, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται σε ναούς και άλλους θρησκευτικούς χώρους για λειτουργίες και λατρευτικές συνάξεις και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τους πιστούς με σκοπό τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Στις 9 Ιουνίου επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια της Κύπρου υπό νέους κανονισμούς. Η Κύπρος με δραματική μείωση του τουριστικού ρεύματος, απόλαυσε ένα ήσυχο καλοκαίρι.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top