ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριακού για σκάνδαλο στη Μονή Αββακούμ: Υποψιάστηκα τι γίνεται πριν από δύο χρόνια – Τι απάντησε για άλλες Μονές που είναι αντιμέτωπες με καταγγελίες

Κυριακού για σκάνδαλο στη Μονή Αββακούμ: Υποψιάστηκα τι γίνεται πριν από δύο χρόνια – Τι απάντησε για άλλες Μονές που είναι αντιμέτωπες με καταγγελίες

Συνεχίζουν να βγαίνουν στη δημοσιότητα τα όσα διαδραματίστηκαν στην Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι και «ταράζουν τα νερά» στους κύκλους της εκκλησίας.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού, ανέφερε ότι ο ίδιος υποψιάστηκε πριν από δύο χρόνια τι συμβαίνει στην Μονή.

Παράλληλα σημείωσε ότι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, λειτουργεί επιτροπή μοναχισμού η οποία θα έπρεπε μαζί με τον λογιστή της Ιεράς Συνόδου να ελέγξει και να παρακολουθεί τα οικονομικά των μοναστηριών.

Ερωτηθείς, αν η Μητρόπολη Ταμασού δεν γνώριζε τίποτα για την κατάσταση στη Μονή, ανέφερε ότι είχε συζητήσει με τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και ότι ο ίδιος ο Μητροπολίτης εξέφρασε τις ανησυχίες του.

Επιπρόσθετα ο κ. Κυριακού σημείωσε ότι για την ανέγερση της Μονής, ο προϋπολογισμός ήταν 300 χιλιάδες ενώ βρέθηκαν στην Μονή 800 χιλιάδες, «δηλαδή αυτό που τους ενδιέφερε δεν ήταν να φτιάξουν το μοναστήρι αλλά να πλουτίσουν» προσθέτοντας ότι ισχυρίζονται πως τα χρήματα είναι δικά τους.

Ένας μοναχός, συνέχισε, δεν έχει περιουσία, είναι ακτήμονας, δηλαδή όποια περιουσία περιήλθε στο όνομα τους ή στα κοσμικά ονόματα τους, τώρα η Μονή θα πρέπει να τα διεκδικήσει.

Ο κ. Κυριακού, ανέφερε παράλληλα, ότι θα πρέπει το κράτος να θεσμοθετήσει αυστηρό νόμο για την εκμετάλλευση των πιστών. Θα πρέπει, σημείωσε χαρακτηριστικά, να μπουν όρια.

Ερωτηθείς για το νεαρό της ηλικίας του συγκεκριμένου ηγούμενου, ο κ. Κυριακού ανέφερε ότι είναι μεγάλο λάθος να γίνει ηγούμενος του Μοναστηριού το συγκεκριμένο πρόσωπο και αυτό διότι δεν είχε μοναχική εμπειρία και στο τέλος να αναλάβει την ηγουμενία του Μοναστηριού.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν άγαμος κληρικός και ο Μητροπολίτης τον διόρισε ηγούμενο της Μονής.

Επιπλέον, δήλωσε ότι το κύριο έργο ενός ηγουμένου είναι να καθοδηγεί, πνευματικά, την αδελφότητα του και όχι η ανοικοδόμηση εντυπωσιακών κτηρίων.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει η Μητρόπολη να βρει κάποιο τρόπο να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα του λαού, όπου θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει και επιστροφή χρημάτων στους πιστούς, αφού τα χρήματα, όπως τόνισε, δεν εξυπηρέτησαν τον σκοπό για τον οποίο τα έδωσαν οι πιστοί και τοποθετήθηκαν σε ένα θησαυροφυλάκιο.

Η όλη υπόθεση, συνέχισε, είναι πρωτόγνωρη από όλες τις πτυχές, προσθέτοντας ότι αν ο Μητροπολίτης Ταμασού θέλει να είναι αξιόπιστος θα πρέπει να δώσει τις δικές του εξηγήσεις προς τους πιστούς.

Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι δεν είναι η μοναδική Μονή που είναι αντιμέτωπη με παρόμοιες καταγγελίες, απάντησε ότι «χωρίς στοιχεία δεν μπορούμε να πούμε τίποτα».

Καταληκτικά, ο κ. Κυριακού ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στον Κυπριακό μοναχισμό και είναι καιρός να κάνει την δουλειά της.

Η Εκκλησία, πρόσθεσε, δεν σώζεται αν «σκεπάζουμε» την σαπίλα που υπάρχει στον εκκλησιαστικό χώρο αλλά γίνεται με την εξυγίανση και την εκκαθάριση, κατέληξε.    

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top