Δεν είναι είδηση ότι, τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικές δυσκολίες χτύπησαν την πόρτα σε πολλά νοικοκυριά. Η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε καταλύτη για την εκτόξευση του οικονομικού στρες, ενός ακόμα επιβαρυντικού παράγοντα για τη σωματική και ψυχική υγεία που, καίτοι αφορά πολλούς, ελάχιστοι θα το συζητήσουν.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας “Money Talks” από τον βρετανικό φιλανθρωπικό οργανισμό Campaign Against Living Miserably (CALM), ένας στους δύο Βρετανούς (47%) θα μιλούσε ευκολότερα για τις πολιτικές τους απόψεις, τα προβλήματα στον γάμο του, τον εθισμό στον τζόγο ή τις ουσίες και ζητήματα ψυχικής υγείας παρά για τις οικονομικές του δυσκολίες. Αν και 8 στους 10 ανησυχούν για το ζήτημα των χρημάτων, μόλις 1 στους τέσσερις έχει ανοιχτεί γι’ αυτό.
Οι κυριότεροι λόγοι που επιλέγουν τη «σιωπή», είναι γιατί:
-δεν θέλουν να επιβαρύνουν τους φίλους και την οικογένεια (30%)
νιώθουν αμηχανία (15%)
-αισθάνονται παγιδευμένοι στην οικονομική τους κατάσταση (27%)
-πιστεύουν ότι κανείς δεν θα μπορούσε να τους βοηθήσει (16%)
-θεωρούν τις οικονομικές ανησυχίες πρόβλημα που αφορά τους πάντες και δεν αξίζει να θίγεται (28%).
Πράγματι, πρόκειται για φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις. Κλέβει τον ύπνο σε περισσότερους από τους μισούς Αμερικανούς της γενιάς Z (56%) και των millennials (51%), ενώ στην Ελλάδα επτά στους δέκα εργαζόμενοι βιώνουν στρες από τη διαχείριση των οικονομικών τους.
«Αυτό που θέλω να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι αν ζορίζεστε με τα οικονομικά σας, δεν είστε οι μόνοι. Δεν είναι επειδή αποτύχατε σε προσωπικό επίπεδο, αλλά επειδή είναι δύσκολη η κατάσταση. Τα έξοδα αυξάνονται, οι μισθοί μετά βίας συμβαδίζουν και η διαχείριση αυτού του πολύπλοκου κόσμου των οικονομικών, όπου ο μέσος Νεοϋορκέζος βομβαρδίζεται από χιλιάδες διαφημίσεις και χιλιάδες ευκαιρίες για να ξοδέψει χρήματα, είναι απλά πολύ δύσκολη» είχε αναφέρει σε podcast της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (APA) η Wendy De La Rosa, PhD, από τη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Θέλω να απαλλαγούμε από την ντροπή που νιώθουμε για το γεγονός ότι χάνουμε μια μάχη ενάντια σε χιλιάδες Γολιάθ» είχε τονίσει, προτρέποντας τους ακροατές να αρχίσουν να μιλούν για ό,τι (δύσκολο) αφορά την οικονομική σφαίρα.
Έρευνες δείχνουν ότι:
-ένα ξαφνικό οικονομικό «σοκ» στη μέση ηλικία, όπως η απώλεια της εργασίας σας ή του μεγαλύτερου μέρους των αποταμιεύσεων, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας
-το οικονομικό άγχος, ιδίως εν σχέσει με τη μελλοντική οικονομική σταθερότητα, όσο και η υφιστάμενη οικονομική πίεση, αυξάνουν κατά 59% τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, κατάθλιψη κ.α..
Χρειάζεται, λοιπόν, να αφήνουμε να μας «τρώει» ένα ζήτημα ταμπού, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω;
Το «δεν βγαίνω» δεν είναι ντροπή
Το loud budgeting, μια αναδυόμενη τάση στο TikTok που εμφανίστηκε στα τέλη του 2023, θα μπορούσε μάλλον να βοηθήσει ανθρώπους που δυσκολεύονται να μιλήσουν για τα οικονομικά τους ζόρια και να απαντήσουν με ένα ειλικρινές «συγγνώμη, δεν βγαίνω» στην πρόταση της παρέας για μια ακριβή έξοδο.
Αν και το νόημα πίσω από το loud budgeting είναι να μιλά κανείς ανοιχτά για το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί τα χρήματά του, με τον εμπνευστή του κινήματος, Lukas Battle, να εξηγεί πως «δεν είναι ότι “δεν έχω αρκετά [χρήματα]”, αλλά “δεν θέλω να ξοδέψω”», η πρακτική μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια και για όσους αντιμετωπίζουν απτά προβλήματα, αποτελώντας σημαντικό βήμα για τον αποστιγματισμό των συζητήσεων για βιοποριστικά ζητήματα. Και οι επωφελούμενοι θα είναι πολλοί: επιθυμία για έναν στους τρεις από την έρευνα “Money Talks” είναι να μπορούσε να μιλήσει ανοιχτά για την οικονομική του κατάσταση, ώστε να βελτιώσει την ψυχική του υγεία.
Το loud budgeting υπενθυμίζει ότι «κανείς δεν είναι μόνος».
Μην ξεχνάτε:
-Όσο περισσότερο μιλάτε για τα χρήματα, τόσο πιο εύκολα ανοίγεστε για τα προβλήματα
-Τα χρήματα δεν είναι προαπαιτούμενο για τη διασκέδαση· υπάρχουν πολλές δωρεάν δραστηριότητες, ενώ οι βραδιές στο σπίτι με φίλους μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνά τα ψυχικά οφέλη της παρέας
-Μιλήστε σε κάποιο άτομο εμπιστοσύνης, αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα
-Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό αν η κατάσταση για την ψυχική σας υγεία είναι οριακή -υπάρχουν δωρεάν γραμμές υποστήριξης.
ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις