Χωρίς τέλος οι εξελίξεις: Προκύπτει και περιβαλλοντικό σκάνδαλο στη Mονή Αββακούμ - Ανεγέρθηκαν οικοδομές χωρίς άδειες
13.03.2024 - 12:24
Η μια εξέλιξη μετά την άλλη βλέπει το φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο στην Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, από τα οποία προκύπτουν ζητήματα οικονομικής και ηθικής φύσεως.
Ωστόσο με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που έγιναν γνωστές, προκύπτουν και ζητήματα περιβαλλοντικής φύσεως, αφού λήφθηκαν δικαστικά μέτρα εναντίον της Μονής, της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Γεωργίου από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας για τις αυθαίρετες οικοδομές που υφίσταται στον χώρο.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση», ο Έπαρχος Λευκωσίας Ανδρέας Χατζηπάκκος ανέφερε ότι πριν ένα περίπου χρόνο καταχωρήθηκε υπόθεση εναντίον της Εκκλησίας και του Αρχιμανδρίτη.
«Ένα μέρος των τεμαχίων που ανεγέρθηκαν οικοδομές θεωρείται περιοχή Natura», επεσήμανε, τονίζοντας ότι αφού λήφθηκαν τα δικαστικά μέτρα, σταμάτησαν οι εργασίες για τριώροφη οικοδομή. Επίσης αναφέρθηκε σε κελιά μοναχών και σε εργαστήριο.
«Όφειλαν να εξασφαλίσουν πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής», σημείωσε ο κ. Χατζηπάκκος.
Η υπόθεση καταχωρήθηκε τον Ιούλιο του 2023, με τους εμπλεκόμενους να αναμένεται να κλητευθούν στο δικαστήριο για να απαντήσουν στις κατηγορίες στις 26 Μαρτίου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναχωρεί το απόγευμα της 16ης Μαρτίου, για τη Γενεύη, όπου κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες, θα συμμετάσχει στη διευρυμένη Συνάντηση για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαρτίου.