ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος: «Εάν υπάρχουν καταχρήσεις, η Εκκλησία έρχεται να βάλει κανόνες για να βάλει τάξη»

Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος: «Εάν υπάρχουν καταχρήσεις, η Εκκλησία έρχεται να βάλει κανόνες για να βάλει τάξη»

Το σκάνδαλο που απασχολεί την Κυπριακή κοινωνία με την υπόθεση της Ιεράς Μονής Αββακούμ στο Φτερικούδι, κλήθηκε να σχολιάσει ο εν αργία Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής, ο οποίος σχολίασε μεταξύ άλλων ότι τα σκάνδαλα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι διαχρονικό και όχι σύγχρονο φαινόμενο.

Φιλοξενούμενος στον Alpha, ο Αρχιμανδρίτης ανέφερε ότι: «Η ουσία είναι να μην φεύγουμε από τον Λόγο του Θεού. Στην εκκλησία δεν πάμε για τον παπά, τον ψάλτη ή τον επίτροπο. Πάμε για την δική μας ωφέλεια.»

Παράλληλα είπε πως ο Σταυρός και οι ιερές εικόνες αποτελούν σημεία αγιότητας για κληρικούς και λαϊκούς και όχι «εργαλεία» για καταχρήσεις στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Εάν υπάρχουν καταχρήσεις, η Εκκλησία έρχεται να βάλει κανόνες για να βάλει τάξη. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην υπερβαίνουμε το Θείο, να καθηλώνουμε τη σάρκα, να μην καλύπτουμε τον λόγο του Ευαγγελίου.», είπε συγκεκριμένα και συμπλήρωσε ότι τα γεγονότα αυτά δεν περιποιούν τιμή για κανένα, «ούτε σε κλήρο ούτε σε λαό.»

Ανέφερε επίσης ότι πιστοί του εκφράζουν απογοήτευση, ωστόσο κάλεσε το χριστεπώνυμο πλήρωμα να μην απομακρυνθεί από την αγάπη. «Ο σατανάς ενοχλεί περισσότερο τους κληρικούς. Όταν πέσει ένας λαϊκός, δεν έχει τόσο αντίκτυπο στην Εκκλησία. Όταν πέσει ένας κληρικός, έχει αντίκτυπο και αυξάνει τις κατακτήσεις του»

«Δεν πρέπει όμως να καλύπτει το ένα το άλλο και τα δύο μαζί πρέπει να εξυπηρετούν τον άνθρωπο. Θα επέμβει η Χάρης του Θεού, επιτρέπει τα σκάνδαλα για να μας προβληματίσει και για γίνουμε πιο θερμοί πιστοί.», είπε στη συνέχεια.

Καταληκτικά δήλωσε πώς: «Το σύμπαν ολόκληρο είναι Εκκλησία. Τη μέρα έχουμε τον ήλιο, το βράδυ τα άστρα που είναι ένας μεγάλος πολυέλαιος. Η Εκκλησία του σύμπαντος και μπορούμε να προσευχηθούμε οπουδήποτε. Στο βουνό, στη θάλασσα, στο πλοίο, στο αεροπλάνο.»

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Χειροπέδες σε έξι πρόσωπα - Εντοπίστηκαν από την Αστυνομία να διαμένουν παράνομα στη Δημοκρατία

Eurovision 2024: Απόψε ο δεύτερος ημιτελικός - Διαγωνίζεται η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι και το Zari

Μονή Αββακούμ: Κλητεύθηκαν όλοι οι μοναχοί στην Ανακριτική Επιτροπή - Ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής - Ποιος ο λόγος

Χειροπέδες σε ζευγάρι για ναρκωτικά - Σακουλάκια και κάνναβη σε σπίτι 70χρονου - Φωτογραφία

Μπήκαν οι αυξήσεις στο χοιρινό - «Ξεπούλησε» το αρνάκι το Πάσχα παρά τις υψηλές τιμές

Κέντρα αναψυχής: Η νέα τάση που «εκπλήσσει» τους ιδιόκτητες - «Καμπανάκι» για την βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top