ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Ενημερώνεται το Σάββατο από την Ολγκίν για τις επαφές της – Αυξάνεται ο όγκος βοήθειας προς τη Γάζα

ΠτΔ: Ενημερώνεται το Σάββατο από την Ολγκίν για τις επαφές της – Αυξάνεται ο όγκος βοήθειας προς τη Γάζα

Ο στόχος μας είναι να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα βρίσκεται στην Αίγυπτο, όπου θα συμμετάσχει σε Σύνοδο μαζί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρχηγούς κρατών της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση για τις Γυναίκες – Σύμβολα της Κύπρου, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το πλοίο που μεταφέρει από την Κύπρο στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε στον προορισμό του και ερωτηθείς ποια συνέχεια να αναμένουμε από την πρωτοβουλία «Αμάλθεια», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ετοιμάζεται και το δεύτερο πλοίο.

Θέλουμε να αυξήσουμε τον όγκο της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, άρα μιλάμε με αρκετά κράτη. Σήμερα μίλησα με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό που στήριξε από την πρώτη στιγμή, ζήτησα κάποια τεχνική βοήθεια σε σχέση με τη μεταφορά για να ΄τρέξουμε’ ακόμη πιο γρήγορα. Ανταποκρίθηκε θετικά. Μάλιστα θα σταλεί και ομάδα από την Ολλανδία και αρμόδιος Υπουργός θα είναι στην Κύπρο την Τρίτη. Θα έχουμε επισκέψεις στην Κύπρο από αρχηγούς κρατών που στήριξαν την πρωτοβουλία, ήδη, μας εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους.

Την Κυριακή θα βρεθώ στην Αίγυπτο μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Έλληνα Πρωθυπουργό και δύο άλλους αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ, από την Προεδρία της ΕΕ φυσικά, το Βέλγιο.

Προχωρούμε. Ο στόχος μας είναι να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, υπάρχει στήριξη μετά που ξεκίνησε από σαφώς πολύ περισσότερα κράτη διότι βλέπουν ότι αυτό που λέγαμε υλοποιείται και συνεχίζουμε».

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η δημιουργία της προβλήτας θα επιτρέψει σίγουρα να μεταφερθεί ακόμη περισσότερη βοήθεια γιατί δεν θα υπάρχει περιορισμός στα πλοία, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτή τη στιγμή είναι συγκεκριμένα πλοία, για παράδειγμα η Ολλανδία, το ολλανδικό ναυτικό έχει τέτοιου είδους πλοία, ήταν κάτι που συζήτησα σήμερα με τον κ. Ρούτε. Η δημιουργία της προβλήτας θα μας επιτρέψει να πηγαίνουν σαφώς περισσότερα πλοία και μάλιστα συζητήθηκαν και πρόσφατα στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών τα επόμενα βήματα, να δούμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί και ένα ταμείο για να μπορούμε να στείλουμε ακόμη περισσότερα.

Ένας είναι ο στόχος: περισσότερη βοήθεια αξιοποιώντας αυτό τον ανθρωπιστικό διάδρομο που προτείναμε και βλέπουμε όλοι ότι υλοποιείται».
Ερωτηθείς αν κατά την αυριανή συνάντηση του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν θα επιδιώξει να μάθει για τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει, και ερωτηθείς αν ισχύουν πληροφορίες πως τα ΗΕ θα αναμένουν να ολοκληρωθούν οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία για να κινήσουν την όποια πιθανή διαδικασία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όχι, δεν συζητήθηκε το δεύτερο ερώτημα σε σχέση με το μέχρι πότε θα αναμένουν τα Ηνωμένα Έθνη. Θα βρεθώ αύριο με την κα Ολγκίν, η οποία αναχωρεί την Κυριακή. Άρα, μάλλον είναι η τελευταία συνάντηση σε αυτό τον γύρο της επίσκεψης. Θα έρθει ξανά στην Κύπρο τον Απρίλιο αφού επισκεφθεί και αριθμό ευρωπαϊκών πρωτευουσών κρατών μελών της ΕΕ και τις Βρυξέλλες.
Όλο αυτό το διάστημα ήμουν σε τηλεφωνική επαφή με την κα Ολγκίν, αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να με ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών της, να ανταλλάξουμε απόψεις.

Σε σχέση με τη μεθοδολογία ήθελα να πω ότι στο Κυπριακό η μεθοδολογία είναι μέρος της ουσίας και δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τη μεθοδολογία από την ουσία και ήταν κάτι που συζητήσαμε με την κα Ολγκίν και από την πρώτη μας συνάντηση, αυτή είναι η θέση μας και θεωρώ ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τη μεθοδολογία από την ουσία όταν μιλάμε για το Κυπριακό.

Θέλω να πω ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση- από δικής μας πλευράς είναι δεδομένη και χαίρομαι που αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα και είχαμε τον διορισμό της κας Ολγκίν – μπορούμε ναι να φτάσουμε στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών. Να δούμε, να ενημερωθούμε και αύριο. Είναι μια προσπάθεια, όπου χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί με ένα και μοναδικό στόχο, την επανέναρξη των συνομιλιών».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top