Όταν η συζήτηση έρχεται στη στοματική υγιεινή, όλοι γνωρίζουμε ποια είναι τα βασικά βήματα: Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος.
Οι χρήστες του TikTok, όμως, υποστηρίζουν ότι, εάν θέλουμε ένα υγιές χαμόγελο, υπάρχει ένα ακόμη απαραίτητο βήμα που πρέπει να προστεθεί στη ρουτίνα φροντίδας της στοματικής κοιλότητας: Η ξύστρα γλώσσας.
Η απόξεση της γλώσσας αποτελεί εδώ και καιρό μέρος της καθημερινής ρουτίνας στοματικής υγιεινής σε πολλά μέρη του κόσμου. Περιλαμβάνει το πέρασμα ενός σκληρού εργαλείου κατά μήκος της γλώσσας, με στόχο την απομάκρυνση της συσσώρευσης βακτηρίων και υπολειμμάτων. Οι ξύστρες γλώσσας κυκλοφορούν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, με ορισμένους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ακόμη και την οδοντόβουρτσά τους για να αφαιρέσουν τη λευκή επίστρωση που περιέχει βακτήρια και συσσωρεύεται στο πίσω μέρος της γλώσσας.
Τα σχετικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η πρακτική αυτή αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κακοσμία του στόματος κι ενώ υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, επισημαίνουν ωστόσο ότι η εν λόγω πρακτική μπορεί επίσης να ενέχει κινδύνους, επισημαίνει η Zoe Brookes, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Οδοντιατρικής Εκπαίδευσης και Έρευνας στο University of Plymouth, σε άρθρο της στο The Conversation.
Στο στοματικό μικροβίωμα «κατοικούν» κοινότητες βακτηρίων, μυκήτων, ακόμη και ιών. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να κολλήσουν στην επιφάνεια της γλώσσας και των δοντιών, δημιουργώντας επιβλαβείς στρώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πλάκα.
Η κακή στοματική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση βιοϋμενίων, που περιέχουν ορισμένα είδη βακτηρίων, τα οποία προκαλούν τερηδόνα, ασθένειες των ούλων και δυσοσμία. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν επίσης να συμβάλουν στο πρόβλημα.
Για τους περισσότερους, το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα, για 2 λεπτά κάθε φορά και η χρήση οδοντικού νήματος για τον καθαρισμό μεταξύ των δοντιών είναι αρκετά για να απομακρύνουν τη συσσώρευση αυτών των βιοϋμενίων. Αυτές οι τεχνικές είναι επίσης πολύ αποτελεσματικές για την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Ωστόσο, δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές στην πρόληψη της πλάκας και της δυσοσμίας.
Μερικές ανασκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι ξύστρες γλώσσας μπορούν να μειώσουν την απελευθέρωση των βιοϋμενίων, ενώ φαίνεται να υπερτερούν έναντι της οδοντόβουρτσας στη μείωση της κακοσμίας του στόματος. Έτσι, με βάση τα περιορισμένα στοιχεία που υπάρχουν, υποστηρίζεται ότι η τακτική χρήση μιας ξύστρας γλώσσας μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βιοϋμενίων και τη βελτίωση της κακής αναπνοής. Ωστόσο, αυτές οι ανασκοπήσεις διαπίστωσαν ότι τα οφέλη της απόξεσης ήταν βραχυπρόθεσμα, καθώς και ότι, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να γίνεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο.
Η απόξεση της γλώσσας 1 ή 2 φορές την ημέρα, για περίπου 15-30 δευτερόλεπτα είναι επαρκής. Θα πρέπει, επίσης, να διασφαλίσετε ότι η ξύστρα φτάνει αρκετά πίσω στη γλώσσα και να κάνετε την απόξεση από πίσω προς τα εμπρός, συνδυάζοντάς την πάντα με το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ενώ η απόξεση της γλώσσας δείχνει αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της δυσοσμίας που προκαλείται από τη συσσώρευση βιοϋμενίων, δεν ισχύει το ίδιο όταν το σύμπτωμα έχει άλλες αιτίες, όπως κοιλότητες, αμυγδαλίτιδα ή ακόμη και στομαχικά προβλήματα, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η απόξεση της γλώσσας μπορεί να προσφέρει ελάχιστα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Καλό είναι, επίσης, να θυμάστε ότι ορισμένα βακτήρια είναι απαραίτητα, συμβάλλοντας στην υγεία του οργανισμού.
Ένας οδοντίατρος θα δυσκολευόταν να υποστηρίξει σθεναρά τη χρήση της ξύστρας γλώσσας, ενδεχομένως όμως να συμβούλευε το καλό βούρτσισμά με την οδοντόβουρτσα. Ενδέχεται, επίσης, τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της απόξεσης της γλώσσας να διαφέρουν σε κάθε άτομο. Εάν δεν υπάρχει καθόλου λευκή επίστρωση, δεν υπάρχει ιδιαίτερο νόημα στη χρήση μιας ξύστρας γλώσσας. Η καλή στοματική υγιεινή θα είναι πιθανώς αρκετή για να διορθώσει την κακή αναπνοή. Παράλληλα, η επιθετική απόξεση της γλώσσας μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, ενώ ασαφές παραμένει προς το παρόν το πώς επηρεάζει τα καλά βακτήρια της γλώσσας.
Σε κάθε περίπτωση, τα βίντεο του TikTok δεν θα πρέπει να καθοδηγούν τις αποφάσεις που αφορούν στην φροντίδα της υγείας. Σίγουρα, δίνουν το έναυσμα για ενδιαφέρουσες επιστημονικές έρευνες, που μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα. Μέχρι τότε, όμως, συνεχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας 2 φορές την ημέρα για 2 λεπτά, με φθοριούχο οδοντόκρεμα και χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα.
ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις