ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Σύνοδο του Καϊρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης: Καθοριστικός ο ρόλος της Κύπρου - Γέφυρα ΕΕ και Μέσης Ανατολής

Στη Σύνοδο του Καϊρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης: Καθοριστικός ο ρόλος της Κύπρου - Γέφυρα ΕΕ και Μέσης Ανατολής

Για το Κάιρο της Αιγύπτου αναχωρεί σήμερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα συμμετάσχει σε Σύνοδο Κορυφής μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου, τον Καγκελάριο της Αυστρίας και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah El-Sisi.

Η συμμετοχή του Νίκου Χριστοδουλίδη στη Σύνοδο του Καΐρου έρχεται τη στιγμή που η Κύπρος ανέδειξε τον πρωταγωνιστικό και διπλωματικό της ρόλο, στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η «Αμάλθεια» δημιούργησε μια δυναμική για τη Λευκωσία, η οποία κατάφερε να φέρει εις πέρας μια από τις πιο δύσκολες αποστολές. Η Κυπριακή Δημοκρατία αναδεικνύει για άλλη μια φορά τον γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή, ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ αλλά και ως ένα κράτος μέλος που διατηρεί διαχρονικά εξαίρετες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη.

Οι σχέσεις Λευκωσίας Καϊρου έχουν ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια με την Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των σχέσεων Αιγύπτου και ΕΕ.

Κατά τη Σύνοδο θα εγκαινιαστεί η Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με την Αίγυπτο, με την υπογραφή σχετικής Κοινής Διακήρυξης από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Η Στρατηγική αυτή Συνεργασία αφορά συνολικά έξι πυλώνες που άπτονται των πολιτικών σχέσεων, της οικονομικής σταθερότητας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της μετανάστευσης και της κινητικότητας, της ασφάλειας και της δημογραφίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, μετά την άφιξη τους στο Κάιρο, οι ηγέτες της ΕΕ θα μεταβούν στο Προεδρικό Παλάτι, όπου θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Θα ακολουθήσει κοινή Συνάντηση των επτά ηγετών κρατών ή κυβερνήσεων και ακολούθως διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των συμμετεχουσών χωρών.

Αργότερα, θα υπογραφεί η Κοινή Διακήρυξη για τη Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση και στη συνέχεια οι επτά ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Το βράδυ ο Πρόεδρος El-Sisi θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των έξι Ευρωπαίων ηγετών.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνοδεύουν στο Κάιρο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και ο Επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Δώρος Βενέζης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:«Επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων» ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Αδήλωτο ποσό πέραν του 1 εκατ. ευρώ

«Επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων» ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Αδήλωτο ποσό πέραν του 1 εκατ. ευρώ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε την Τρίτη διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του εν αργία Αρχιμανδρίτη και ηγούμενου της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, Νεκταρίου, ο οποίος συνελήφθη σε σχέση με την υπόθεση του χρηματοκιβωτίου, που εντοπίστηκε στους χώρους της Μονής και περιείχε το χρηματικό ποσό των €807,000.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top