Όταν τον περασμένο Οκτώβριο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωνε την έναρξη της προσπάθειας για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό της Λωρίδας της Γάζας, η αλήθεια είναι ότι πολύ λίγοι έως ελάχιστοι πίστευαν πως η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα στεφόταν με επιτυχία και θα κέρδιζε όχι μόνο τις εντυπώσεις αλλά και τα εύσημα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Στις 31 Οκτωβρίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, συζήτησαν την κατάσταση στην περιοχή της Γάζας, αλλά και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου, για την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είχε δηλώσει ότι «η αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης αλλά και των διπλωματικών μας σχέσεων για τη ζωτική στήριξη του άμαχου πληθυσμού της Γάζας αλλά και ως προς τον επαναπατρισμό πολιτών από 33 χώρες στο πλαίσιο του σχεδίου Εστία εμπεδώνει την σταθερή αξιακή ευθυγράμμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην οδύνη του πολέμου και του ανθρώπινου πόνου παραμένοντας συνεπείς στις διαχρονικές μας θέσεις και αρχές.»
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΠτΔ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Ικανοποίηση για διεθνή αναγνώριση «Αμάλθειας»- «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο πλοίο»
Το πρώτο πλοίο Lyme Bay το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους κατέληξε στη Μάλτα, καθώς δεν διασφαλίστηκε το ζήτημα της ασφάλειας, με την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίζεται με αποτέλεσμα σήμερα, η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια να φτάνει στη Γάζα, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνου Κόμπου, νέο φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια, είναι έτοιμο να αναχωρήσει από την Κύπρο, ανά πάσα στιγμή. Ο κ. Κόμπος κατά την άφιξή του στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ ανέφερε ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο. Ο ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο συνάντηση με τη συμμετοχή πάνω από 40 χωρών για τον επιχειρησιακό συντονισμό των επόμενων βημάτων στην εφαρμογή του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Λωρίδα της Γάζας.
Η επιμονή Χριστοδουλίδη
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατάφερε το τελευταίο διάστημα, να αναδείξει την Κύπρο ως γέφυρα μεταξύ Γάζας Ευρώπης και ΗΠΑ. Το κατάφερε χωρίς μάλιστα να χαλάσουν οι άριστες σχέσεις είτε με τους Άραβες είτε με το Ισραήλ. Θυμίζουμε το ταξίδι-αστραπή του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ όταν μάλιστα κατηγορήθηκε από το ΑΚΕΛ για το γεγονός ότι επισκέφθηκε τον εισβολέα. Εκ των υστέρων όμως, είναι οι άριστες σχέσεις με το Ισραήλ που επέτρεψαν να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, να ξεκινήσει το ταξίδι της «Αμάλθειας» και να δοθεί μια κάποια ανακούφιση στον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.
Η διάσκεψη στην Αίγυπτο από την άλλη, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, αποτελεί ιστορικό ορόσημο στις σχέσεις ΕΕ- Αιγύπτου. Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ στο Κάιρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η κοινή διακήρυξη που υπεγράφη σηματοδοτεί την αρχή μιας νέα εποχής στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου. Συνέχισε λέγοντας πως «η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τους εταίρους της στην ΕΕ για να δει αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση να καρποφορεί, ιδιαίτερα με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά και της οικονομικής ευημερίας στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά θάλασσα και το Κέρας της Αφρικής.»
Σιωπή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Ενώ η Κύπρος βρίσκεται το επίκεντρο των εξελίξεων, τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ τηρούν εκκωφαντική σιωπή. Όταν στις 8 Μαρτίου ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απέδωσε τα εύσημα στον Νίκο Χριστοδουλίδη για την πρωτοβουλία δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα με ανάρτησή του στο «X» γράφοντας, «Μπράβο στην Κύπρο μας και εύσημα στον ΠτΔ» υπήρξε ένα μούδιασμα ανάμεσα στην ηγεσία του ΔΗΣΥ.
Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, δεν βρήκε ούτε μία λέξη να γράψει για την επιτυχία της ΚΔ.
Τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι ασκούν εποικοδομητική αντιπολίτευση, κάτι το οποίο, διαψεύδει πανηγυρικά, η στάση τους. Το θέμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, δεν αγγίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ούτε τη δεξιά ούτε την αριστερά, αλλά την ίδια την Κύπρο και την ανάδειξη του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις