«Νέες και επίσημες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με την αποδοχή της 'κυριαρχικής ισότητας' και του 'διεθνούς ισότιμου καθεστώτος'», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι «θέλουμε μια συμφωνία δύο κρατών».
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται στην ομιλία του Τ/κ ηγέτη σε δείπνο – ιφτάρ στην Κωνσταντινούπολη που διοργάνωσε η Πλατφόρμα Στρατηγικών Ερευνών Ευρασίας (ASAD), όπου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως «η 'τδβκ' θα συνεχίσει να υπάρχει στη βάση της 'κυριαρχικής ισότητας'» και ότι αποτελεί αδιαχώριστο και αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους.
Η Τουρκία, σημείωσε, παρέχει πλήρη στήριξη στην "πολιτική στη βάση των δύο κρατών" και έχει μεγάλη σημασία για τους ίδιους η έκκληση του Προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς όλο τον κόσμο για άρση της αδικίας εναντίον των «Τούρκων της Κύπρου».
Ερχιουρμάν
Τις δηλώσεις Τατάρ για το Κυπριακό επέκρινε ο Ορόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, λέγοντας πως δεν έχουν συνέπεια και δεν είναι δυνατόν να ληφθεί σοβαρά υπόψη με αυτόν τον τρόπο.
Σημειώνοντας ότι η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ είχε συναντήσεις όχι μόνο με τον Τ/κ ηγέτη την περασμένη εβδομάδα, αλλά και με τ/κ κόμματα και οργανώσεις, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι με βάση τις δηλώσεις που ο κ. Τατάρ έκανε για τις επαφές της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ, φαίνεται πως δεν είναι δυνατόν η κ. Ολγκίν να καταλάβει τι λέει ο κ. Τατάρ.
Παραπέμποντας σε αναρτημένες δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη στην ιστοσελίδα της «προεδρίας», μίλησε για αντιφάσεις προτάσσοντας τους όρους «κυριαρχική ισότητα» στη μια περίπτωση και «ίση κυριαρχία» στην άλλη, και διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον Ερσίν Τατάρ: «Τι ονομάζετε νέα πολιτική, ίση κυριαρχία ή κυριαρχική ισότητα;».
Ούτε αυτές τις δύο λέξεις δεν μπορεί να τοποθετήσει σωστά στη θέση τους, ανέφερε ο κ. Ερχιουρμάν εννοώντας τον κ. Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι ούτε η κ. Ολγκίν μπορεί να καταλάβει σωστά τί θέλει να πει ο Τ/κ ηγέτης, αλλά ούτε κι αυτός εκπροσωπεί έτσι τη βούληση του τ/κ «λαού».
Το ΡΤΚ, συνέχισε, "εκκινεί από την ίση κυριαρχία, πάνω στην οποία κτίστηκε και η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας".
Εικάζει δε ότι στην έκθεσή της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ η κ. Ολγκίν θα γράψει ότι δεν κατάλαβε τι είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. «Συνεχίζετε να λέτε ίσο διεθνές καθεστώς. Δεν υπάρχει κανένας μεταξύ του τουρκοκυπριακού 'λαού' που να μην θέλει ίσο διεθνές καθεστώς. Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι καθόμαστε σε αυτό το τραπέζι ως ηγέτες των δύο κοινοτήτων», σημείωσε.
Σημειώνοντας τη δήλωση Τατάρ ότι δεν θέτει ως προϋπόθεση την αναγνώριση του ψευδοκράτους για έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Έρχουρμαν σημείωσε: «Σας απέμεινε στο χέρι μόνο η 'κυριαρχική ισότητα'. Και αυτή πότε την λέτε 'κυριαρχική ισότητα' και πότε 'ίση κυριαρχία'».
Δήλωσε επίσης ότι «το θέμα αυτό έχει χάσει τη σοβαρότητά του» και ότι οι έννοιες πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά.
Χάστουρερ
Στο μεταξύ, σε άρθρο του στην εφημερίδα Κίπρις, ο γνωστός δημοσιογράφος Χασάν Χάστουρερ αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά εξήγησε στην Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ τί εννοεί με τους όρους «κυρίαρχη ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς». Είχε την ευκαιρία, προσθέτει, να πληροφορηθεί τί λέχθηκε προς την κ. Ολγκίν γι αυτό το θέμα.
«Η ανισότητα μεταξύ των πλευρών που προέκυψε αμέσως μετά τις 21 Δεκεμβρίου 1963, όταν η ε/κ πλευρά σφετερίστηκε την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η κύρια αιτία της αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εδώ και χρόνια, λέχθηκε στην Ολγκίν», γράφει ο Χάστουρερ, προσθέτοντας πως «οι πλευρές στο νησί ασκούν τις ξεχωριστές τους εξουσίες και αρχές εντός των συνόρων τους για περισσότερα από 50 χρόνια. Ειδικά μετά το 1974, αυτή η κατάσταση έχει εξαπλωθεί ευρέως στην καθημερινή ζωή και δεν αμφισβητείται καν».
Σύμφωνα με τον Τ/κ δημοσιογράφο, στην κ. Ολγκίν λέχθηκε ως παράδειγμα ότι πολλά "έγγραφα που εκδίδονται" από το ψευδοκράτος "θεωρούνται αξιόπιστα από την ε/κ πλευρά και πως πολίτες πολλών χωρών που φτάνουν στο νησί από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου μπορούν εύκολα να περάσουν στον 'νότο' και να επιστρέψουν".
«Οχήματα που εισέρχονται από το λιμάνι της Αμμοχώστου και εκτελωνίζονται στην 'τδβκ' χρησιμοποιούνται στον 'νότο', αυτό είναι γνωστό και δεν αμφισβητείται. Η τ/κ πλευρά απαιτεί να είναι ορατή αυτή η κατάσταση στο νησί σε διεθνές επίπεδο», σημειώνει.
Όταν ζήτησε διευκρινήσεις γι' αυτό, γράφει ο Χάστουρερ, του λέχθηκε πως «είναι ζωτικής σημασίας τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της 'κυριαρχικής ισότητας' πριν από μια νέα και επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων και να είναι μη αναστρέψιμα βήματα. Μη αναστρέψιμο βήμα σημαίνει ότι δεν συνεπάγεται τη συναίνεση ή μη των Ελληνοκυπρίων», επισημαίνει.
Η τ/κ πλευρά, προσθέτει ο τ/κ δημοσιογράφος, μετέφερε επίσης στην κ. Ολγκίν ότι επιθυμεί τη λήψη μέτρων για απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο, μέσω των «αρχών» του ψευδοκράτους, να προσκαλείται η τ/κ πλευρά ως μέρος της διαφοράς στην Κύπρο στις συνεδριάσεις του ΣΑ για το Κυπριακό, να μην παρεμποδίζονται οι συναντήσεις του Τ/κ ηγέτη με εκπροσώπους χωρών που θέλουν να τον δουν, τη διασφάλιση της συμμετοχής της τ/κ πλευράς σε διάφορους οργανισμούς και όλα αυτά είναι βήματα που πρέπει να γίνουν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις