ΥΓΕΙΑ

Πονόλαιμος: Τέσσερα tips που ανακουφίζουν – Πότε να πάμε στο γιατρό

Πονόλαιμος: Τέσσερα tips που ανακουφίζουν – Πότε να πάμε στο γιατρό

Πονόλαιμος (ή φαρυγγαλγία, «επί το επιστημονικότερον») σημαίνει ότι ο λαιμός σας πονάει. Τον αισθάνεστε ερεθισμένο ή γρατζουνισμένο. Μπορεί να αισθάνεστε ήπια δυσφορία ή έναν πόνο που καίει. Μπορεί, επίσης, να αισθάνεστε χειρότερα όταν καταπίνετε.

Πιθανές επιπλοκές μιας λοίμωξης που ξεκινά με πονόλαιμο, περιλαμβάνουν λοιμώξεις του αυτιού (ωτίτιδα ), των ιγμορείων (ιγμορίτιδα), των αμυγδαλών (πυώδη αμυγδαλίτιδα ή περιαμυγδαλικό απόστημα).

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καταπραΰνετε τον πονόλαιμο ανάλογα με την αιτία του.

Συμπτώματα του πονόλαιμου

Ανάλογα με την αιτία του πονόλαιμου, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 
  • Πυρετό
  • Πονοκέφαλο
  • Λευκές κηλίδες (Πύον) στις αμυγδαλές σας
  • Κόκκινες, πρησμένες αμυγδαλές
  • Πρησμένοι αδένες στο λαιμό σας
  • Δερματικό εξάνθημα
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να παρουσιαστούν
  • Κοιλιακό άλγος (συνήθως στα παιδιά)
  • Εμετός (συνήθως σε παιδιά)
  • Πόνο στις αρθρώσεις ή στους μύες.

Αιτίες που προκαλούν τον πονόλαιμο

Οι περισσότεροι πονόλαιμοι προκαλούνται από ιούς, όπως λ.χ. ο ιός του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης. Μερικές από τις πιο σοβαρές αιτίες του πονόλαιμου περιλαμβάνουν αμυγδαλίτιδα, στρεπτόκοκκο και λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Άλλες αιτίες, μη λοιμώδεις, περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την αναπνοή από το στόμα τη νύχτα ενώ κοιμάστε, τη ρύπανση και τις αλλεργίες στα κατοικίδια ζώα, τη γύρη και την μούχλα.

Επίσης, η γενική αναισθησία κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο.

Μπορεί να προληφθεί ή να αποφευχθεί ο πονόλαιμος;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον πονόλαιμο είναι να αποφύγετε να αρρωστήσετε. Αποφύγετε να κολλήσετε ή να διαδώσετε τους ιούς και τα βακτήρια που προκαλούν πονόλαιμο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια ή το στόμα σας. Καλύψτε το στόμα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Αντιμετώπιση του πονόλαιμου

Έως και 95% των περιστατικών πονόλαιμου προκαλούνται από µια ιογενή λοίµωξη όπως το κοινό κρυολόγημα – που µπορεί και πρέπει να αντιµετωπιστεί χωρίς αντιβίωση.

Εάν ο πονόλαιμος σας οφείλεται σε κρυολόγημα ή γρίπη, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιιικά φάρμακα. Τα αντιβιοτικά δεν δρουν στους ιούς.

Η ανακούφιση του πόνου είναι το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να απαλύνετε τον πονόλαιμο. Χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τον πονόλαιμο:

 

  1. Να κάνετε χρήση τροχίσκων/παστίλιων  για το λαιμό που δεν περιέχουν αντιβιοτικά.
  2. Κάντε γαργάρες με ζεστό αλατισμένο νερό. Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι με 1 φλιτζάνι νερό και ανακατέψτε.
  3. Πίνετε υγρά για να μην στεγνώσει ο λαιμός σας. Επίσης, αυτό βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης.
  4. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σας. Μετακινήστε τον σε άλλα δωμάτια στα οποία περνάτε χρόνο.

Είναι ωστόσο σκόπιμο να επισκεφτείτε το γιατρό αν:

  • Ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί και είναι μεγαλύτερης διάρκειας από μια εβδομάδα
  • Ο πονόλαιμος υποχωρεί και εμφανίζεται και πάλι μετά από ένα διάστημα
  • Η κατάποση γίνεται με δυσκολία
  • Ο πονόλαιμος συνοδεύεται και από υψηλό πυρετό
  • Έχετε επίπονο πονόλαιμο, που συνοδεύεται από νυχτερινή έντονη εφίδρωση ή/και ερεθισμένους αδένες
  • Έχετε παρατεταμένη βραχνάδα (πάνω από 3 εβδομάδες) ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις βραχνάδας, που σημαίνει επέκταση της φλεγμονής και στο λάρυγγα.

Εάν ο πονόλαιμός σας προκαλείται από βακτήρια, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικό. Θα αισθανθείτε καλύτερα σε λίγες ημέρες. Είναι σημαντικό να παίρνετε την αντιβίωσή σας, στη σωστή δοσολογία και το χρονικό διάστημα που απαιτείται. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο να επανέλθει ο πονόλαιμός σας και κυρίως μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από μονοπυρήνωση μπορεί να διαρκέσουν για 4 εβδομάδες ή και περισσότερο. Η θεραπεία για τη μονοπυρήνωση είναι η ανάπαυση και η μειωμένη άσκηση. Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο σε τυχόν επιλοίμωξη από στρεπτόκοκκο ή άλλο παθογόνο μικρόβιο.

 

Εάν ο πονόλαιμος προκαλείται από αλλεργίες, ο γιατρός σας μπορεί να σας μιλήσει για τους εκλυτικούς παράγοντες των αλλεργιών. Μπορεί να σας συστήσει φάρμακα για την αλλεργία.

Εάν ο πονόλαιμός σας προκαλείται από αμυγδαλίτιδα, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Αυτό ονομάζεται αμυγδαλεκτομή. Η χειρουργική επέμβαση αφαιρεί τις αμυγδαλές σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αμυγδαλίτιδα δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, ωστόσο μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση εάν παθαίνετε συχνά σοβαρή αμυγδαλίτιδα. Μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση εάν οι αμυγδαλές σας είναι πολύ μεγάλες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top