ΥΓΕΙΑ

Μπορεί η συσσώρευση λίπους στον εγκέφαλο να οδηγήσει σε Αλτσχάιμερ;

Μπορεί η συσσώρευση λίπους στον εγκέφαλο να οδηγήσει σε Αλτσχάιμερ;

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλείται από τα συσσωματώματα αμυλοειδούς βήτα που αναπτύσσονται μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Άλλες μελέτες έχουν ενοχοποιήσει την πρωτεΐνη tau, η οποία μπορεί να συσσωρευτεί στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότερες προσπάθειες για την ανάπτυξη τρόπων πρόληψης ή επιβράδυνσης της νόσου να βασίζονται στη μείωση ή την εξάλειψη αυτών των συσσωματωμάτων.

Τώρα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί κάτι άλλο να αποτελεί την αιτία της ανάπτυξης της νόσου.

Όταν ο Γερμανός ψυχίατρος και νευροπαθολόγος, Αλοΐσιος Αλτσχάιμερ, αναγνώρισε για πρώτη φορά τη νόσο, παρατήρησε ότι εκτός από τις πλάκες αμυλοειδούς βήτα και tau, υπήρχε επίσης συσσώρευση σταγονιδίων λίπους στα εγκεφαλικά κύτταρα. Έκτοτε, ελάχιστες έρευνες έχουν γίνει για να διαπιστωθεί αν αυτό αποτελεί την αιτία της νόσου.

Οι ερευνητές εστίασαν τώρα στη λειτουργία του γονιδίου APOE, το οποίο προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη μεταφορά σταγονιδίων λίπους στα νευρικά κύτταρα. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι υπάρχουν τέσσερις παραλλαγές του APOE, αριθμημένες από το 1 έως το 4, και ότι μία από αυτές, η APOE4, μεταφέρει το περισσότερο λίπος στα εγκεφαλικά κύτταρα, ενώ η APOE2 μεταφέρει το λιγότερο.

Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν οι παραλλαγές του APOE συνδέονται με διαφορετικούς κινδύνους για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Για να το διαπιστώσουν, διεξήγαγαν μερικά πειράματα.

Στο πρώτο πείραμα, χρησιμοποίησαν αλληλουχία RNA ενός κυττάρου για να προσδιορίσουν τις πρωτεΐνες στο εσωτερικό ενός δοκιμαστικού νευρικού κυττάρου. Εφάρμοσαν ό,τι βρήκαν σε δείγματα ιστού που συνέλεξαν από άτομα που πέθαναν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και είχαν διπλά αντίγραφα του APOE4 ή του APOE3.

Διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με το γονίδιο APOE4 είχαν περισσότερα ανοσοκύτταρα με έναν τύπο ενζύμου που ενίσχυε τη μετακίνηση σταγονιδίων λίπους στα εγκεφαλικά κύτταρα. Σε ένα άλλο πείραμα, διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή αμυλοειδούς σε εγκεφαλικά κύτταρα ατόμων με τις παραλλαγές APOE4 ή APOE3 έκανε τα κύτταρα να συσσωρεύουν περισσότερο λίπος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συσσώρευση αμυλοειδούς στον εγκέφαλο πυροδοτεί την ώθηση του λίπους στα εγκεφαλικά κύτταρα, οδηγώντας στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top