ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο 47% η πληρότητα των φραγμάτων - «Διανύουμε μια ξηρή χρονιά με χαμηλές εισροές νερού»

Στο 47% η πληρότητα των φραγμάτων - «Διανύουμε μια ξηρή χρονιά με χαμηλές εισροές νερού»

Η αποθηκευμένη ποσότητα νερού σήμερα ανέρχεται στα 138 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ΕΚΜ) το οποίο αντιστοιχεί σε πληρότητα σε 47% σε σχέση με 69% που είχαμε την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανικός στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Γιάννα Οικονομίδου.

Φέτος, ανέφερε, διανύουμε μια ξηρή χρονιά με χαμηλές εισροές νερού. «Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι καλά και γι αυτό αξιολογούμε το υδατικό ισοζύγιο σε συνεχή βάση με στόχο την βέλτιστη κατανομή των διαθέσιμων υδατικών πόρων από τα κυβερνητικά υδατικά έργα για όλες τις χρήσεις», είπε. Κι έτσι, πρόσθεσε, «κάθε χρόνο για να βεβαιωθούμε ότι το νερό κατανέμεται σωστά και συνετά ετοιμάζουμε και εφαρμόζουμε το ετήσιο σενάριο κατανομής νερού με βασική αρχή την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών ύδρευσης χωρίς οποιεσδήποτε περικοπές».

Οπότε, είπε, η ύδρευση γι αυτό το Καλοκαίρι και το επόμενο δεν κινδυνεύει. «Θα πρέπει να περιορίσουμε τις ποσότητες που θα δοθούν για γεωργικούς σκοπούς λόγω των μειωμένων αποθεμάτων και προωθούμε και μια σειρά μέτρων για ενημέρωση των γεωργών, κυρίως για προώθηση βελτιωμένων πρακτικών άρδευσης δίνοντας έμφαση στα βελτιωμένα συστήματα άρδευσης και την άρδευση ακριβείας ενώ προωθείται παράλληλα και η μέγιστη αξιοποίηση του ανακτημένου νερού, το οποίο συμβάλει και στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής λόγω των θρεπτικών ουσιών που περιέχονται σε αυτό», σημείωσε.

Το μήνυμα μας στον κόσμο, συνέχισε η κ. Οικονομίδου, είναι ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι. «Ναι μεν μέλημα του Τμήματος Υδάτων είναι η αειφόρος ανάπτυξη και διαχείριση των υδατικών πόρων όμως η ορθή χρήση και εξοικονόμηση του νερού είναι ένα θέμα που αφορά τον καθένα από εμάς ξεχωριστά», είπε.

«Και για τον λόγο αυτό η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης αποτελεί συνεχές μέλημα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων για να δίνονται σημαντικά μηνύματα για την ορθή χρήση και εξοικονόμηση του νερού. Καλούμε το κοινό να χρησιμοποιεί με φειδώ αυτό τον σπάνιο πόρο στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

Τα κυριότερα μας φράγματα, είπε, που έχουν χωρητικότητα 291 ΕΚΜ διαθέτουν 137 ΕΚΜ το οποίο αντιστοιχεί σε 47% πληρότητα.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η αποθηκευμένη ποσότητα στα μεγαλύτερα φράγματα, όπως στον Κούρη είναι 46.962 ΕΚΜ, πληρότητα 40.8%, στην Καλαβασό 5.175 ΕΚΜ (30.3%), στα Λεύκαρα 8.726 (63%), στον Διπόταμο 6.617 (42.7%), στην Γερμασόγεια 6.703 (49.7%), στον Ασπρόκρεμμμο 29.105 (55.6%), στην Ευρέτου 13.113 (54.6%) και ακολουθούν άλλα μικρότερα φράγματα.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο περικοπών το Καλοκαίρι, η κ. Οικονομίδου είπε ότι «στόχος μας είναι η πλήρης ικανοποίηση των αναγκών για ύδρευση κι αυτόν τον στόχο μπορούμε να τον επιτύχουμε και με την λειτουργία των πέντε μονάδων αφαλάτωσης που έχουμε στην διάθεση μας και τις οποίες λειτουργούμε πλήρως έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας για πόσιμο νερό».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top