Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε να δούμε εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό που θα βοηθήσουν και τον διάλογο που θα γίνει, το στρατηγικό διάλογο που θα γίνει σε επίπεδο των 27 αλλά και τα συμπεράσματα».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι στη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο κ. Γκουτέρες τον ενημέρωσε για τους σχεδιασμούς του τις αμέσως επόμενες ημέρες μαζί με την προσωπική του απεσταλμένη, έτσι ώστε να υπάρξουν κάποιες θετικές εξελίξεις και ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει κάποιες ιδέες για να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Τόνισε επίσης τη σημασία της επιχείρησης «Αμάλθεια» για την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της Κύπρου και πρόσθεσε ότι η «Αμάλθεια» μπορεί να παίξει ρόλο και την επόμενη μέρα του πολέμου λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια που αίρεται ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας.
Αμάλθεια
Σχετικά με την επιχείρηση «Αμάλθεια» που πήρε την υποστήριξη των 27 ηγετών της ΕΕ αλλά και του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση που αναγνωρίζεται ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε ότι υπάρχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει την επιχείρηση και εξήγησε ότι «είναι η πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια που αίρεται ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας από πλευράς του Ισραήλ, μόνο για πλοία που φεύγουν από την Κύπρο».
«Ο στόχος μας τώρα είναι να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο, γιατί ζούμε μια ανθρωπιστική κρίση και από εκεί και πέρα, λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοβουλία που έχουμε πάρει, εκείνο που λέμε στα συμβούλια, εκείνο που λέμε με όλους με όσους συζητούμε, είναι η ανάγκη να δημιουργήσουμε σιγά σιγά και τα δεδομένα για επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας για επίλυση του Μεσανατολικού», είπε.
Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι η «Αμάλθεια» μπορεί να παίξει ρόλο και την επόμενη μέρα του πολέμου Ισραήλ Γάζας, ο Πρόεδρος είπε «ακριβώς. Μπορεί να παίξει ρόλο στην ανοικοδόμηση, για παράδειγμα της Γάζας, γιατί αποτελεί ένα πρότυπο, ένα παράδειγμα το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές των περιπτώσεων σε κρίσεις που έχουμε στην περιοχή».
Είπε ότι υπάρχουν κι άλλα δεδομένα και υπενθύμισε ότι ήταν στο Κάιρο με την Πρόεδρο της Επιτροπής, μαζί με άλλους τέσσερις ηγέτες κρατών μελών.
«Εργαζόμαστε τώρα με την Επιτροπή για να παρουσιάσουμε κάτι παρόμοιο σε σχέση με τον Λίβανο, να πάμε στον Λίβανο μαζί. Εκεί υπάρχει ένα θέμα με το μεταναστευτικό, να δούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε εύστοχα στην περίπτωση της Αιγύπτου, να το αντιμετωπίσουμε και στην περίπτωση του Λιβάνου», είπε.
Ερωτηθείς ποιος θα χρηματοδοτήσει αυτές τις συμφωνίες με την Αίγυπτο, με το Λίβανο, είπε, «αντιλαμβάνεστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό το ποσό πέραν των 7 δισ. Είμαι σε επαφή με την πρόεδρο της Επιτροπής. Μου ανέφερε και κάποιες λεπτομέρειες σε σχέση με το από πού θα αντληθούν αυτά τα λεφτά, σε σχέση με τον Λίβανο και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και ελπίζω σύντομα να υπάρξει η κοινή μας επίσκεψη στο Λίβανο».
Είπε ότι συζήτησε το θέμα και με τον Γάλλο Πρόεδρο, και ότι ο κ. Μακρόν του είπε ότι θα ήθελε να ήταν μέρος αυτής της επίσκεψης όταν πραγματοποιηθεί.
Κυπριακό
Ερωτηθείς για τα όσα συνέβησαν στην Σύνοδο Κορυφής για το αν θα υπάρξει συζήτηση για την Τουρκία, για τα ευρωτουρκικά και γιατί επέμενε τόσο πολύ η Γερμανία, ο Πρόεδρος είπε ότι «υπήρξε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση με την Γερμανία και χαιρετίζω το γεγονός. Το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Γερμανία δεν είναι μόνο στα ευρωτουρκικά είναι και στο Κυπριακό».
Είπε ότι συμφώνησαν ότι θα αφήσουν το θέμα για τον Απρίλιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Απριλίου για να γίνει και στρατηγική συζήτηση, όχι απλά για να υιοθετηθούν κάποια συμπεράσματα, «να προηγηθεί συζήτηση, στρατηγική συζήτηση για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και μέχρι τον Απρίλιο θα δούμε και κάποιες εξελίξεις. Ελπίζουμε να δούμε εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό που θα βοηθήσουν και τον διάλογο που θα γίνει, το στρατηγικό διάλογο που θα γίνει σε επίπεδο των 27 αλλά και τα συμπεράσματα».
Είπε ότι είχε και συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ λέγοντας πως «με ενημέρωσε για τους επόμενους, για τους σχεδιασμούς του τις αμέσως επόμενες ημέρες μαζί με την προσωπική του απεσταλμένη, έτσι ώστε, επαναλαμβάνω, να δούμε κάποιες θετικές εξελίξεις. Έχει κάποιες ιδέες».
Ο ίδιος, είπε, εξέφρασε την στήριξη του και την ετοιμότητά του να ανταποκριθεί σε αυτά που έχει στο μυαλό του ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τα βήματα που συζήτησαν, είπε ότι ήταν «κάποιες ιδέες που ανταλλάξαμε με τον Γενικό Γραμματέα, κάποιες ιδέες που είχε ο ίδιος στο μυαλό του για να βοηθήσει την όλη διαδικασία να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Μακάρι να υπάρξει αποτέλεσμα και να δημοσιοποιηθούν μετά, παρά να μιλήσω σήμερα δημόσια και να δημιουργήσω, αν θέλετε οποιαδήποτε δυσκολία ή αφορμές για να μην υλοποιηθούν αυτά που έχει ήδη στο μυαλό του».
Δηλώσεις Ερντογάν
Ερωτηθείς εάν οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για την Κύπρο συνάδουν με το θετικό μήνυμα που οι Γερμανοί κατ αρχάς θέλανε αλλά και άλλες χώρες να στείλουν, είπε «όχι δεν συνάδουν. Και ο ίδιος ο Γερμανός Καγκελάριος γνώριζε τις δηλώσεις του Ερντογάν και ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος ενεπλάκη και στη συζήτηση που είχαμε με τους Γερμανούς, τόσο για τα ευρωτουρκικά αλλά και για το Κυπριακό. Και οι δηλώσεις του Ερντογάν δεν έχουν εκληφθεί από κανέναν ως μία θετική ένδειξη».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι η Γερμανία αναλαμβάνει αυτό τον ρόλο αλλά και το ενδιαφέρον από πλευράς Γαλλίας. «Ελπίζω να υπάρξουν θετικές εξελίξεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Εξάλλου, αυτή είναι η δική μας νέα προσέγγιση μέσα από την ανάγκη για πιο ενεργό, πιο πρωταγωνιστική παρουσία και ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα του Κυπριακού».
Ερωτηθείς για την ιδέα για ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ, είπε ότι συζητήθηκε εν εκτάσει και με τον Γερμανό Καγκελάριο και εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι «δεν είναι κάτι το οποίο αποκλείεται από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αντίθετα, πρόσθεσε, «ο χρόνος εκδήλωσης αυτού του ενδιαφέροντος από πλευράς ΕΕ μέσα από μια τέτοια εξέλιξη, θα γίνει την ώρα που θα έχει καταλυτικής σημασίας το να προχωρήσουμε στην επίσημη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ανέφερα και προηγουμένως και στις δημόσιες δηλώσεις αυτή την ειλικρινή συζήτηση με τον Γερμανό Καγκελάριο».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις