ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αλαλούμ» με το επίδομα γραμματέως: Αυτοί οι πρώην Προέδροι Δημοκρατίας και Βουλής χρωστούν χιλιάδες ευρώ - Δείτε πόσα έλαβαν - Η απάντηση ΥΠΟΙΚ

«Αλαλούμ» με το επίδομα γραμματέως: Αυτοί οι πρώην Προέδροι Δημοκρατίας και Βουλής χρωστούν χιλιάδες ευρώ - Δείτε πόσα έλαβαν - Η απάντηση ΥΠΟΙΚ

Διασπάθιση δημοσίου χρήματος αποκαλύπτει έρευνα του Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφορικά με το επίδομα γραμματέως που λαμβάνουν πρώην Αξιωματούχοι του Κράτους.

Μιλώντας στο ThemaOnline, o Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης ανέφερε ότι για το ζήτημα ο Γενικός Ελεγκτής έστειλε επιστολή στην Βουλεύτρια του Volt, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, πρώην Προέδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής, έπαιρναν κάθε χρόνο €39,089 για πρόσληψη και εργοδότηση γραμματέα.

«Με βάση τον νομό, ο αξιωματούχος πρέπει να εργοδοτεί την γραμματέα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις διαφάνηκε ότι δεν εργοδοτούνται από τους ίδιους», είπε ο κ. Πετρίδης.

Για ποιους πρόκειται - Πόσα έλαβαν

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, πρόκειται για τους εξής πρώην αξιωματούχους:

1/ Τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης
2/ Πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου
3/ Πρώην πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου
4/ Πρώην πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν
5/ Πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης

1/ Τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Με βάση την έρευνα, ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά το έτος 2023, έλαβε ποσό των €20.396 για την απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέως.

«Ο κ. Αναστασιάδης έχει το πιο μικρό ποσό επειδή είναι ο πιο πρόσφατος ωστόσο έχει μια διαφορά που πρέπει να ανακτηθεί», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

2/ Πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου

Ο Γιαννάκης Ομήρου, κατά το έτος 2023, έλαβε ποσό των €39.089 για την απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέως. Από το 2004 μέχρι το 2023, έλαβε €709.352.

«Για τον κ. Βασιλείου είδαμε ότι το άτομο δεν εργοδοτείται από τον ίδιο αλλά από εταιρεία που του ανήκει, κάτι που θεωρούμε είναι παράνομο, εκτός αν προσκομιστούν φορολογικά τιμολόγια ότι η εταιρεία τον χρέωνε και πλήρωνε την εταιρεία κανονικά», σημείωσε ο κ. Πετρίδης.

3/ Πρώην πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου

Ο Γιαννάκης Ομήρου, κατά το έτος 2023, έλαβε €39.089 για την απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέως. Από το 2016 μέχρι το 2023, έλαβε €279.338.

4/ Πρώην πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν

Ο Μάριος Καρογιάν, κατά το έτος 2023, έλαβε €39.089 για την απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέως. Από το 2011 μέχρι το 2023, έλαβε €364.397.

5/ Πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης

Ο Δημήτρης Συλλούρης, κατά το έτος 2023, έλαβε €24.436 για την απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέως. Από το 2021 μέχρι το 2023, έλαβε €64.865.

Ζητά διερεύνηση η Ελεγκτική Υπηρεσία

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, η Ελεγκτική εξέτασε μόνο το 2023, ωστόσο πρέπει να εξεταστούν όλα τα χρόνια.

«Καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών να υπολογίσει και όλα τα προηγούμενα χρόνια με λεπτομέρεια, να βρει τα στοιχεία. Το ΥΠΟΙΚ πρέπει να ερευνήσει την υπόθεση διότι ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ είναι ο ελέγχων λειτουργός του κονδυλιού. Πρέπει να ανατρέξει στα στοιχεία να δει για τα ποσά που δεν έπρεπε να δοθούν και μετά να τα ανακτήσει εφόσον συνυπολογίσει το γεγονός ότι φορολογηθήκαν», είπε καταληκτικά.

Απάντηση ΥΠΟΙΚ

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε αανακοίνωση για το ζήτημα, όπου αναφέρει τα εξής:

«Το πιο πάνω επίδομα παραχωρείται με βάση τον Περί της Παροχής Ορισμένων Ωφελημάτων σε Καθορισμένους Δικαιούχους του Κρατικού Τομέα και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (Όροι και Διαδικασία) Νόμο του 2014 (Ν. 3(Ι)/2014).

Με βάση την υπό αναφορά νομοθεσία, στους πιο πάνω πρώην αξιωματούχους παρέχεται επίδομα για την απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέως, το ύψος του οποίου καθορίζεται στη νομοθεσία, ή δικαίωμα να χρησιμοποιούν υπηρεσίες δημόσιου υπαλλήλου για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με ειδικές διευθετήσεις.

Οι πέντε πρώην αξιωματούχοι, έχουν επιλέξει να τους παρέχεται επίδομα για εργοδότηση ιδιαιτέρας γραμματέως, που τους παραχωρείται μετά από σχετική επιστολή που υποβάλλουν στο Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία επιβεβαιώνουν την εργοδότηση ιδιαιτέρας γραμματέως δηλώνοντας τα στοιχεία του ατόμου που εργοδοτούν.

Το θέμα τροποποίησης του εν λόγω επιδόματος, ούτως ώστε να ισούται με τις πραγματικές απολαβές (πλέον συνεισφορές εργοδότη), των ατόμων που απασχολούνται από τους πιο πάνω πρώην αξιωματούχους, είχε τεθεί και στο παρελθόν στη βάση σχετικού ελέγχου. Ο τότε Υπουργός Οικονομικών είχε ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο επί του θέματος, ζητώντας την άποψη του Σώματος. Σε σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 3/10/2018, αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί η ίδια πρακτική για την καταβολή ωφελημάτων και άλλων επιδομάτων προς τους εν λόγω αξιωματούχους.

Ως εκ των πιο πάνω, το Υπουργείο Οικονομικών, ενεργώντας στη βάση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και των σχετικών Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, οφείλει να συνεχίσει την καταβολή του εν λόγω επιδόματος στην ίδια βάση που αυτό καταβαλλόταν μέχρι σήμερα και δεν προκρίνεται η επιστροφή οποιουδήποτε επιδόματος από τους εν λόγω πρώην αξιωματούχους προς το Κράτος».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top