ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Επιτροπή Ενέργειας Βουλής την Τρίτη οι επιπτώσεις από πράσινη φορολογία

Στην Επιτροπή Ενέργειας Βουλής την Τρίτη οι επιπτώσεις από πράσινη φορολογία

Οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις σε τομείς, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία και η γεωργία, από την πράσινη φορολόγηση και η ανάγκη παραχώρησης αντισταθμιστικών μέτρων, θα βρεθούν στο επίκεντρο συζήτησης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, την Τρίτη.

Το θέμα, για το οποίο κλήθηκε να παραστεί ο Υπουργός Οικονομικών ή εκπρόσωπός του, θα συζητηθεί αυταπέγγελτα, έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Κυριάκου Χατζηγιάννη, Κώστα Κώστα και Σταύρου Παπαδούρη.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον Περί Επιβολής Φόρου Άνθρακα σε Ενεργειακά Προϊόντα Νόμο, η Κυβέρνηση θα επιβάλει φορολογία στα καύσιμα κίνησης της τάξης των 5 σεντ το 2024 και σε ρυπογόνες βιομηχανίες. Παράλληλα, με τον Περί Επιβολής Τέλους Διαμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία Νόμο, η Κυβέρνηση θα επιβάλει τέλος €2,5 ανά διανυκτέρευση.

Όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, η επιβολή της πράσινης φορολογίας θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, αφού θα υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πλαίσιο και της φορολογικής μεταρρύθμισης που τροχροδρομείται από την Κυβέρνηση. Ήδη το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει παρουσιάσει σενάρια για τις φορολογίες αυτές και τα προτεινόμενα αντισταθμιστικά μέτρα.

Πέραν του Υπουργείου Οικονομικών, για τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή έχουν προσκληθεί ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Προσκλήθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, των συνδικαλιστικών οργανώσεων Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ), των εργοδοτικών οργανώσεων Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και Γενική Συνομοσπονδία Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ), του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) και του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥΜΕΑ).

Εξάλλου στη συνεδρία θα συζητηθεί επί της αρχής πρόταση νόμου για μείωση της ημερήσιας και της συνολικής ανώτατης χρηματικής επιβάρυνσης η οποία δύναται να επιβληθεί σε πρόσωπο το οποίο αρνείται, παραλείπει ή αμελεί να εκπληρώσει υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων για τους πραγματικούς δικαιούχους νομικών οντοτήτων ή εμπιστευμάτων, το θέμα των κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «Glamping», ενώ θα επανεξεταστούν οι περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 και ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Επισκέψιμων Αγροκτημάτων Νόμος του 2022.

Τα δυο τελευταία θέματα θα τύχουν επανεξέτασης κατόπιν αναβολής του θέματος με απόφαση της Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Τρομακτικές στιγμές για 69χρονο: Έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε σε βράχια στο φαράγγι του Άβακα - Η κατάσταση υγείας του

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Απόστολος Λύτρας: Οι αναρτήσεις αγάπης για τη Σοφία Πολυζωγοπούλου πριν από τον άγριο ξυλοδαρμόΑυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Διάλειμμα μέχρι τις 14:30 πήρε η διαδικασία για την ακρόαση του αιτήματος της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top