LIKE ONLINE

Επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να προβλέψουν τη βροχόπτωση μέσω της όσφρησής τους

Επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να προβλέψουν τη βροχόπτωση μέσω της όσφρησής τους

Η ικανότητα να μυρίζεις τη βροχή πριν από την άφιξή της δεν είναι ένας μύθος αλλά μια επικυρωμένη αισθητηριακή εμπειρία που βασίζεται στη βιολογική αλληλεπίδραση μεταξύ του νερού της βροχής, των βακτηρίων του εδάφους και της ανθρώπινης όσφρησης.

Καθώς περιμένουμε με ανυπομονησία τη ζεστασιά του καλοκαιριού, περιηγούμενοι στις απρόβλεπτες βροχές και τα σύννεφα της εποχής, προκύπτει ένα ενδιαφέρον ερώτημα: Μπορούν κάποιοι άνθρωποι να προβλέψουν πραγματικά τη βροχή μέσω της όσφρησής τους; Ενώ η πρόγνωση του καιρού μπορεί συχνά να μοιάζει με ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι, υπάρχει ένα φυσικό φαινόμενο που προσδίδει αξιοπιστία στον ισχυρισμό ότι ορισμένα άτομα μπορούν να ανιχνεύσουν τη μυρωδιά της επικείμενης βροχής.

Οι συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν φουντώσει γύρω από το θέμα, με τους σκεπτικιστές να απορρίπτουν την έννοια ως απλή λαϊκή παράδοση. Ωστόσο, η επιστήμη παρεμβαίνει για να ρίξει φως σε αυτή την περίεργη ικανότητα, με επίκεντρο έναν όρο που είναι γνωστός ως «petrichor».

Ο όρος «petrichor» προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, συνδυάζοντας τη λέξη «πέτρα» και τη λέξη «ιχώρ» (το αιθέριο υγρό που κυλάει στις φλέβες των θεών). Αυτό το γήινο άρωμα, το οποίο σηματοδοτεί την άφιξη της βροχής, παράγεται από ένα συγκεκριμένο βακτήριο που ζει στο έδαφος. Με την απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται γεωσμίνη, το βακτήριο αυτό εμποτίζει τον αέρα με ένα ξεχωριστό άρωμα που προηγείται της βροχής.

Αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο είναι η ανθρώπινη ικανότητά μας να ανιχνεύουμε τη γεωσμίνη. Η ικανότητα αυτή ξεπερνά ακόμη και την περίφημη ευαισθησία των καρχαριών στο αίμα μέσα στο νερό, αναδεικνύοντας την εξαιρετική ευαισθησία του ανθρώπινου οσφρητικού συστήματος.

Η ικανότητα να μυρίζεις τη βροχή πριν από την άφιξή της δεν είναι ένας μύθος αλλά μια επικυρωμένη αισθητηριακή εμπειρία που βασίζεται στη βιολογική αλληλεπίδραση μεταξύ του νερού της βροχής, των βακτηρίων του εδάφους και της ανθρώπινης όσφρησης. Αυτό το αισθητηριακό φαινόμενο όχι μόνο εμπλουτίζει την κατανόηση των ανθρώπινων ικανοτήτων αλλά και μας συνδέει βαθύτερα με τον φυσικό κόσμο, προσφέροντας μια απτή σύνδεση με το περιβάλλον που μας περιβάλλει.

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• «Έσβησε» κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών - Εν αναμονή της νεκροτομής επί της σορού του

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την έρευνα με το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

• Ανείπωτη θλίψη - «Έφυγε» η μικρή Έλενα Νικολάου - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

• Συγκινεί η Ιλάειρα Ζήση: Η φωτογραφία της κόρης της και το μήνυμα όλο νόημα



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top