ΥΓΕΙΑ

Επέστρεψαν «δυναμικά» οι εποχικές αλλεργίες - Ποιοι επηρεάζονται κυρίως, τα συμπτώματα και ο τρόπος να τις «αντιμετωπίσεις»

Επέστρεψαν «δυναμικά» οι εποχικές αλλεργίες - Ποιοι επηρεάζονται κυρίως, τα συμπτώματα και ο τρόπος να τις «αντιμετωπίσεις»

Οι εποχικές αλλεργίες είναι εδώ και ήδη αρκετός κόσμος ξεκίνησε να ταλαιπωρείται με την πληθώρα συμπτωμάτων που τις συνοδεύουν.

Μιλώντας στο ThemaOnline ο πνευμονολόγος Δρ. Χάρης Αρμεύτης ανέφερε ότι τα άτομα που επηρεάζονται κυρίως από τις εποχικές αλλεργίες είναι τα άτομα με αλλεργικό άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα.

«Είναι τώρα η περίοδος που ταλαιπωρείται ο κόσμος με τις αλλεργίες, κυρίως τα άτομα που έχουν αλλεργικό άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Αυτά είναι τα βασικά νοσήματα τα οποία ταλαιπωρούν τον κόσμο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Αρμεύτη, η έξαρση οφείλεται στην παρουσία διάφορων αλλεργιογόνων καθώς και της ανθοφορίας και της γύρης που υπάρχει αυτή την περίοδο.

«Τα άτομα που έχουν αυτές τις αλλεργίες, κυρίως στα άτομα αλλεργική ρινίτιδα, με την παρουσία των συγκεκριμένων αλλεργιογόνων δημιουργούν φλεγμονή, η οποία εκδηλώνεται κυρίως από την μύτη, με συμφόρηση, μπούκωμα, καταρροή και φτάρνισμα», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι στα άτομα με άσθμα μπορεί να απορρυθμιστεί και να έχει εκδήλωση δύσπνοιας, συριγμού, βήχα και πόνου στο στήθος.

Ο τρόπος να τις «αντιμετωπίσεις»

Όπως ανέφερε ο κ. Αρμεύτης, αν κάποιος είναι αλλεργικός πρέπει να αποφεύγει όσο γίνεται τον παράγοντα που του προκαλεί την αλλεργία, να λάβει σωστή διάγνωση καθώς και σωστή φαρμακευτική αγωγή.

«Ένα άτομο που είναι διαγνωσμένο πρέπει να συμμορφωθεί με την θεραπεία του. Αν ένα άτομο δεν έχει τεκμηριωμένη διάγνωση, πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε να του χορηγηθεί η σωστή φαρμακευτική αγωγή», εξήγησε.

Άκρως σημαντικό, τόνισε ο πνευμονολόγος, είναι όσοι πάσχουν από αυτά τα νοσήματα πρέπει να συμμορφώνονται με την φαρμακευτική τους αγωγή σε καθημερινή βάση.

«Ορισμένα άτομα λαμβάνουν αγωγή μόνο αν έχουν συμπτώματα ενώ για αυτά τα νοσήματα, επειδή υπάρχει μια χρονιότητα στην φλεγμονή, θα πρέπει να παίρνουν για κάποιο χρονικό διάστημα και σε καθημερινή βάση την φαρμακευτική τους αγωγή είτε έχουν συμπτώματα είτε δεν έχουν διότι διαφορετικά θα απορρυθμιστούν», επεσήμανε.

Αναφορικά με την φαρμακευτική αγωγή, ο Δρ. Αρμεύτης σημείωσε ότι μπορεί ένας γιατρός να την χορηγήσει σε ένα διάστημα 2-3 μηνών και μετά να την μείωση και να την παρατείνει για ακόμα 3-4 μήνες.

Ερωτηθείς αν μπορούν οι εποχικές αλλεργίες να επιφέρουν ανάγκη για νοσηλεία, ο Δρ. Αρμεύτης ανέφερε ότι ένα άτομο με αλλεργικό βρογχικό άσθμα μπορεί να οδηγηθεί σε σοβαρή απορρύθμιση, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή στένωση των αεραγωγών, που θα έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί η οξυγόνωση και να χρειαστεί να νοσηλευτεί, ίσως ακόμα και σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

«Δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρούμε ότι είναι απλό, κάποια στιγμή μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή μας αν δεν λάβουμε την φαρμακευτική μας αγωγή σωστά», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Φειδίας: Τι έκανε τις πρώτες 48 ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο - Με βίντεο απαντά αν του άρεσεΥπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε η επέκταση των μέτρων στήριξης για το ρεύμα - Τι αποφασίστηκε

Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε η επέκταση των μέτρων στήριξης για το ρεύμα - Τι αποφασίστηκε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top