ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ατταλίδου: «Ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις από χρήση τεχνητής νοημοσύνης»

 Ατταλίδου: «Ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις από χρήση τεχνητής νοημοσύνης»

H χρήση της τεχνητής νοημοσύνης παρέχει στη διεθνή κοινότητα πρωτοφανείς ευκαιρίες, εντούτοις δημιουργεί προκλήσεις που απαιτούν μεγάλη προσοχή, δήλωσε η Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, κατά τις εργασίες της 148ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στη Γενεύη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Ατταλίδου συμμετείχε σε συζήτηση στη Μόνιμη Επιτροπή για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για το θέμα των επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, η Κύπρια Βουλευτής ανέφερε ότι αποτελεί καθήκον των Βουλευτών να διασφαλίσουν ότι η ανάπτυξή της συνοδεύεται από ένα ισχυρό πλαίσιο ασφαλιστικών δικλείδων για προστασία από ενδεχόμενες παρεκτροπές και παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων.

Αναφερόμενη στον ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, η κ. Ατταλίδου εξέφρασε την ανάγκη συνεχούς επαναπροσδιορισμού και επαναξιολόγησης των πολλαπλών επιπτώσεών της, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης και να διασφαλιστεί η προσήλωση στο κράτος δικαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Ατταλίδου αναφέρθηκε στη συμφωνία ορόσημο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία, όπως τόνισε, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο, καθώς πρόκειται για την πρώτη πολιτική συμφωνία που καθορίζει σαφείς κανόνες για την ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης εντός και πέρα από την ΕΕ.

Τα κριτήρια της διαφάνειας, της ευθύνης και του ανθρώπινου ελέγχου που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον Κανονισμό, πρόσθεσε η κ. Ατταλίδου, στοχεύουν στον περιορισμό των επιπτώσεων από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς να πλήττουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.

Τα εθνικά κοινοβούλια έχουν ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν τόσο στην εφαρμογή του Κανονισμού αυτού, όσο και στον έλεγχο της εφαρμογής του, κατέληξε.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, σε συνεδρία του Φόρουμ Γυναικών Βουλευτών του Οργανισμού, κατά την οποία συζητήθηκε ο ρόλος των γυναικών στην οικοδόμηση και την προώθηση της βιώσιμης ειρήνης, η κ. Ατταλίδου αναφέρθηκε στο πολύ πρόσφατο σχετικό ψήφισμα που υιοθέτησε η κυπριακή Βουλή, με το οποίο υπογραμμίζεται η ανάγκη περαιτέρω ανάδειξης του ρόλου των γυναικών στην πρόληψη και επίλυση των συγκρούσεων, καθώς και στην οικοδόμηση της ειρήνης.

Η κ. Ατταλίδου ενημέρωσε επίσης το Φόρουμ για την υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου 2021-2025 για την εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 και επεσήμανε ότι η ορθή αντίληψη των επιπτώσεων που έχουν οι ένοπλες συγκρούσεις στις γυναίκες, συμβάλλει σημαντικά στην υιοθέτηση αποτελεσματικών θεσμικών ρυθμίσεων για τη διασφάλιση της προστασίας τους, της συμμετοχής τους στην πρόληψη των συγκρούσεων και στις ειρηνευτικές διαδικασίες.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά, έκανε στις Κύπριες γυναίκες, οι οποίες, όπως επεσήμανε, επηρεάστηκαν περισσότερο κατά την τουρκική εισβολή του 1974, και εξήρε την ουσιαστική τους συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ανοικοδόμηση της χώρας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Αμμόχωστο - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 76χρονου που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία

Ανείπωτη τραγωδία - Βρέφος άφησε την τελευταία του πνοή στο Μακάρειο

Θερμοπληξία vs ηλίαση: Η διαφορά τους, τα συμπτώματα και όσοι διατρέχουν κίνδυνο - Όσα πρέπει να προσέξουμε

Αυτές οι ομάδες πληθυσμού έχουν δικαίωμα σε χαμηλότερη χρέωση στο ρεύμα - Ποιος επωμίζεται το κόστος;

Επεκτείνεται το όριο ηλικίας στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων - Τι ισχύει για ιδιωτικά και τι για δημόσια νηπιαγωγεία

Στην Κύπρο τυχερός του τζόκερ - Αυτό είναι το ποσό που κερδίζειΝεκρή 41χρονη στην Πάφο: Εικόνες από την σκηνή - Πώς απαντά η Αστυνομία για καθυστέρηση των μελών της στο σημείο

Νεκρή 41χρονη στην Πάφο: Εικόνες από την σκηνή - Πώς απαντά η Αστυνομία για καθυστέρηση των μελών της στο σημείο

Στο νοσοκομείο τραυματισμένος μεταφέρθηκε ο 48χρονος, φερόμενος σύζυγος και δράσης για τον φόνο της 41χρονης γυναίκας, η οποία εντοπίστηκε νεκρή στην Πάφο, το πρωί της Παρασκευής 14 Ιουνίου. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top