Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Πέρασε το ψήφισμα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Απείχαν οι ΗΠΑ

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Πέρασε το ψήφισμα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Απείχαν οι ΗΠΑ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητεί την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Αυτό κατέστη δυνατό μετά την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών από την ψηφοφορία.

Τα υπόλοιπα 14 μέλη του συμβουλίου υπερψήφισαν το ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του σώματος.

Η Ουάσιγκτον επί μήνες αρνείτο να αποδεχθεί τον όρο «κατάπαυση του πυρός» και είχε χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της για να θωρακίσει το το Ισραήλ.

Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας πίεσης για εκεχειρία στον πόλεμο που έχει προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 32.000 Παλαιστίνιους, οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία τη Δευτέρα για να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα που εξελίσσεται το Ραμαζάνι, το οποίο λήγει το δυο εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Οι Βρετανικές Βάσεις δεν είναι πια ταμπού: Το μήνυμα του Νίκου Χριστοδουλίδη από τις Βρυξέλλες και η αρχή ενός δύσκολου διαλόγου

Οι Βρετανικές Βάσεις δεν είναι πια ταμπού: Το μήνυμα του Νίκου Χριστοδουλίδη από τις Βρυξέλλες και η αρχή ενός δύσκολου διαλόγου

Η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες δεν ήταν μια τυπική διπλωματική τοποθέτηση. Ήταν μια κίνηση με σαφή πολιτικό βάρος, υψηλό συμβολισμό και, κυρίως, στρατηγική στόχευση. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το ζήτημα των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο επανέρχεται με ένταση στο προσκήνιο, όχι ως ιστορική εκκρεμότητα, αλλά ως ζωντανό πολιτικό και κυριαρχικό ζήτημα.

BEST OF TOTHEMAONLINE