ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Γεωργίας στις Βρυξέλλες: «Μικρές εκτάσεις έχει το 85% Κύπριων δικαιούχων»

Υπ. Γεωργίας στις Βρυξέλλες: «Μικρές εκτάσεις έχει το 85% Κύπριων δικαιούχων»

Οι αγρότες με μικρές εκτάσεις αποτελούν πάνω από το 85% των δικαιούχων επιδοτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Κύπρο, σημείωσε η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου σε παρέμβασή της κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ (AGRIFISH) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τρίτη με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κατάστασης στον αγροτικό τομέα.

Η κ. Παναγιώτου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόταση της Επιτροπής για ευελιξία στην υλοποίηση των ελέγχων που αφορούν τους αγρότες με μικρές εκτάσεις, καθώς για τις προτάσεις για ενδυνάμωση της θέσης των γεωργών στην αγροδιατροφική αλυσίδα, όπως η δημιουργία ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για το κόστος παραγωγής, τα περιθώρια κέρδους και τις εμπορικές πρακτικές.

Τα πιο πάνω, πρόσθεσε ωστόσο η Υπουργός Γεωργίας, δεν μπορούν να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς την περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών.

Το Συμβούλιο AGRIFISH της Τρίτης χαιρέτισε τις πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για απλοποίηση προνοιών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μείωση του διοικητικού φόρτου, οι οποίες αναμένονται να εγκριθούν εντός Απριλίου.

Οι Υπουργοί συζήτησαν ακόμα για την κατάσταση των αγορών στον τομέα της γεωργίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί λόγω της κλιματικής αλλαγής, της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της υπό εξέλιξη κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, η κ. Παναγιώτου τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση αυξάνει την ανασφάλεια των γεωργών, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο τα προβλήματα έχουν διογκωθεί λόγω και της συνεχιζόμενης ξηρασίας. Συμφώνησε με την εισήγηση και άλλων κρατών μελών για παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης για οικονομική στήριξη των γεωργών και κάλεσε την Επιτροπή όπως προχωρήσει στη λήψη περισσότερων μέτρων στήριξης.

Όσον αφορά τα θέματα αλιείας, η Κύπρος υποστήριξε την πρωτοβουλία της Πορτογαλίας για συνέχιση της στήριξης σε περιπτώσεις εκτάκτων γεγονότων προς τους αλιείς για την περίοδο 2023 και 2024, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2021 - 2027.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο ενέκρινε χωρίς συζήτηση, τον νέο Κανονισμό σχετικά με τις Γεωγραφικές Ενδείξεις και τα συστήματα ποιότητας.

Οι πρόνοιες του νέου Κανονισμού, επί της ουσίας παρατείνουν μέχρι και το 2029, αντί του Ιουλίου 2024, τη δυνατότητα του καθορισμού της αναλογίας του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή χαλλουμιού, προστίθεται.

Ο Κανονισμός αναμένεται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός Απριλίου με δυνατότητα εφαρμογής για τα κράτη μέλη εντός είκοσι ημερών από τη δημοσίευσή του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των υποψήφιων έφεδρων αξιωματικών της 2024 ΕΣΣΟ

Ενώπιον κακουργιοδικείου οδηγείται ο Ζαννέττου – Υπέγραψε εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι μειώσεις – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Πυρκαγιά στην Πάφο: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Οι πληροφορίες που αξιολογούν για τα αίτιαΣε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Σε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Αναβρασμός επικρατεί στα κόμματα του κεντρώου χώρου, μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Σε μία προσπάθεια ανάλυσης των αποτελεσμάτων και του φαινομένου Φειδίας, ο οποίος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, είναι αμφίβολο εάν έχουν λάβει τα μηνύματα των πολιτών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top