ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινη φορολογία: «Αλαλούμ» με την εφαρμογή της, με πιέσεις από την ΕΕ - Ποια τα επόμενα βήματα

Πράσινη φορολογία: «Αλαλούμ» με την εφαρμογή της, με πιέσεις από την ΕΕ - Ποια τα επόμενα βήματα

Σύγχυση με το πότε τελικά θα εφαρμοστεί προκάλεσε η επιβολή της πράσινης φορολογίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στο Υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμοστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται.

«Το νομοσχέδιο ακόμα δεν είναι έτοιμο και δεν ψηφίστηκε. Αυτή την στιγμή μελετούμε τα αντισταθμιστικά μέτρα ωστόσο υπάρχει βιασύνη να τελειώσει. Σίγουρα δεν προλαβαίνουμε να μπει η πράσινη φορολογία από την 1η Απριλίου, παρόλο που εργαζόμαστε εντατικά και μεθοδικά», επεσήμανε η αρμόδια πηγή.

Από πλευράς του ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δήλωσε πως «η πράσινη φορολογία αναμένεται να είναι τον Οκτώβριο. Δεν ξέρω γιατί έχει παρεισφρήσει ότι θα είναι τον Απρίλιο. Έχουμε χρόνο να δούμε και τα αντισταθμιστικά μέτρα για το συγκεκριμένο θέμα».

Τα επόμενα βήματα

Αναφορικά με την διαδικασία και τα επόμενα βήματα, η αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έγινε η παρουσίαση της πράσινης φορολογίας και καθορίστηκαν ποιες ομάδες πληθυσμού, εργαζομένων και επαγγελματικές ομάδες θα επηρεαστούν. Αυτή την στιγμή, το ΥΠΟΙΚ βρίσκεται στην διαδικασία της συζήτησης για τα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία πρέπει να συνοδεύουν αυτή την φορολογία.

«Βρισκόμαστε σε εντατική προεργασία για να ετοιμάσουμε τα αντισταθμιστικά μέτρα με βάση την μελέτη που παρουσιάστηκε. Σύντομα ευελπιστούμε να έχουμε έτοιμο το νομοσχέδιο. Σίγουρα όμως θα εφαρμοστεί το 2024 και συγκεκριμένα τους προσεχείς μήνες, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση», ανέφερε η ίδια πηγή.

Αναφορικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα που εξετάζονται αυτή την στιγμή, όπως μας έχει αναφερθεί, έχουν στόχο να μετριαστούν οι επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν από την επιβολή της πράσινης φορολογίας.

Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση για τα σενάρια που έγιναν για την επιβολή της πράσινης φορολογίας και για τα προτεινόμενα αντισταθμιστικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον Περί Επιβολής Φόρου Άνθρακα σε Ενεργειακά Προϊόντα Νόμο, η Κυβέρνηση θα επιβάλει φορολογία στα καύσιμα κίνησης της τάξης των 5 σεντ το 2024 και σε ρυπογόνες βιομηχανίες. Παράλληλα, με τον Περί Επιβολής Τέλους Διαμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία Νόμο, η Κυβέρνηση θα επιβάλει τέλος €2,5 ανά διανυκτέρευση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top