ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περαιτέρω εμβάθυνση συνεργασίας συμφώνησαν ΠτΔ - Πρόεδρος Εσθονίας: «Είναι ισχυρότερη από ποτέ»

Περαιτέρω εμβάθυνση συνεργασίας συμφώνησαν ΠτΔ - Πρόεδρος Εσθονίας: «Είναι ισχυρότερη από ποτέ»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Εσθονίας κ. Άλαρ Καρις, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Καρίς, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, μετέβησαν το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Καρίς κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Οι δύο Πρόεδροι παρακάθισαν μετά σε κατ΄ιδίαν συνάντηση, κατά την οποία τόνισαν ότι, παρά τη γεωγραφική απόσταση μεταξύ των χωρών τους εντούτοις Κύπρος και Εσθονία διατηρούν πολύ καλές σχέσεις σε όλους τους τομείς και μοιράζονται την κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι ανάμεσα στα θέματα που θα τους απασχολήσουν είναι το Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις, οι διμερείς σχέσεις, αλλά και η κατάσταση στην Ουκρανία μετά την παράνομη ρωσική εισβολή, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο γνωρίζουμε τι σημαίνει εισβολή και κατοχή.

Τη κατ΄ιδίαν συνάντηση ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι Κύπρος και Εσθονία έχουν πολλά κοινά, διατηρώντας διπλωματικές σχέσεις από το 1992.

Σημείωσε ότι και οι δύο χώρες είναι μικρά κράτη μέλη της ΕΕ, μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες και οι λαοί τους είναι ευρηματικοί και εργατικοί.

Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο της Εσθονίας συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, θέματα που άπτονται της ΕΕ, τις διεθνείς σχέσεις και το Κυπριακό.

Επεσήμανε ότι σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις «η συνεργασία μας είναι ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε. Αυτό καταδεικνύεται από την αύξηση στη ροή των επισκέψεων, την αύξηση του εμπορίου και την άνευ προηγουμένου αύξηση στις επαφές ανάμεσα στους δύο λαούς, τις οποίες χαιρετίζουμε. Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένων των επενδύσεων, της κυβερνοασφάλειας και της ναυτιλίας».

Υπογράμμισε, επίσης, το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Εσθονίας συνοδεύεται από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών που θα λάβουν μέρος μαζί με Κύπριους ομόλογους τους σε Φόρουμ που διοργανώνει το ΚΕΒΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τις εξαιρετικές επιδόσεις της Εσθονίας σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας που την καθιστούν διεθνές πρότυπο και σημείωσε ότι «έχουμε πολλά να μάθουμε από το παράδειγμα της Εσθονίας στην προσπάθεια μας να ενισχύσουμε τις δικές μας υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης». Αναφέρθηκε, επίσης, σε σχετικό Μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2022.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δύο χρόνια μετά την παράνομη ρωσική εισβολή και συνεχιζόμενη επιθετικότητα, επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στην παρανομία να υπερισχύει. Έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε το μέλλον της Ουκρανίας ως ένα κυρίαρχο, ελεύθερο και ευήμερο κράτος, αρχές που πρέπει να τυγχάνουν προάσπισης χωρίς καμιά εξαίρεση.

Προς τον σκοπό αυτό, σήμερα επαναβεβαιώσαμε ότι είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και, φυσικά, της σωστής πλευράς της Ιστορίας».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συμφωνήσαμε στην ανάγκη επείγουσας αποκλιμάκωσης και επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των ΗΕ για λύση δύο κρατών».

Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ, με άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, εργάζεται για τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας.

Είπε ακόμη πως στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε τον Πρόεδρο Καρίς για τις εξελίξεις επί του σχεδίου «Αμάλθεια» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Αυτή η πρωτοβουλία που έχει τη στήριξη πολλών χωρών και διεθνών οργανισμών, δεν στοχεύει να υποκαταστήσει αλλά είναι συμπληρωματική άλλων προσπαθειών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αφού επεσήμανε ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της ΕΕ, διαβεβαίωσε πως «το όραμα μου και μοναδικός σκοπός από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο τερματισμός της κατοχής, η επανένωση της Κύπρου, ώστε όλοι οι Κύπριοι να μπορούν να ατενίζουν ένα πιο λαμπρό, κοινό μέλλον μαζί.

Στο ίδιος πλαίσιο υπογράμμισα τη σημασία της ίδιας της ΕΕ, με ένα πιο ενεργό ρόλο να συμβάλει σε αυτές τις προσπάθειες. Τα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων για όλους τους Κύπριους, για την ΕΕ, για την Τουρκία και για την ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η πρώτη φορά που επισκέφθηκε Πρόεδρος της Εσθονίας την Κύπρο ήταν πριν από 20 χρόνια και ήταν την ίδια χρονιά που Κύπρος και Εσθονία εντάχθηκαν στην ΕΕ.

«Αυτή η επέτειος μαζί και με την επίσκεψη σας μάς δίνει την ευκαιρία να ανασκοπήσουμε τι πετύχαμε και το πιο σημαντικό, αυτό που είναι υποχρέωση μας ως κράτη μέλη, είναι να πετύχουμε ένα ακόμη καλύτερο μέλλον για τους πολίτες μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Καρίς είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή η συνάντηση υπογραμμίζει το βάθος της συνεργασίας μας με την Κύπρο και την επιθυμία για περαιτέρω επέκταση των φιλικών μας σχέσεων».

Πρόσθεσε ότι η χώρα του επιθυμεί την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι η επιχειρηματική αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει εκπροσωπεί διάφορους τομείς, από τον Τουρισμό μέχρι τη ναυτιλία.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί», είπε ο Πρόεδρος της Εσθονίας, σημειώνοντας ότι η χώρα του έχει την τεχνογνωσία για θέματα ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Εσθονία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Κύπρο στην προετοιμασία της για ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Καρίς είπε ότι «θέλω να είμαι σαφής για τη θέση μας στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου. Υποστηρίζουμε πλήρως την επανένωση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείς των ΗΕ. Πρέπει όλοι να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να επιτευχθεί αυτό», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο Πρόεδρος Καρίς είπε ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί επίθεση ενάντια σε όλες τις αρχές που θεωρούμε πολύτιμες. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυες με την Ουκρανία και να παρέχουμε όλη τη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε».

Είπε ακόμη ότι εκτιμά ιδιαίτερα τη στήριξη και τη βοήθεια που παρέχει η Κύπρος προς την Ουκρανία.

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Εσθονίας είπε ότι «εκτιμούμε πολύ όλες τις προσπάθειες της Κύπρου για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου και για την πρωτοβουλία ‘Αμάλθεια’. Το ταξίδι της Άμάλθεια’ είναι ταξίδι ελπίδας και ανθρωπιάς», πρόσθεσε.

Για το Μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Εσθονίας εξέφρασε πλήρη στήριξη προς την Κύπρο, η οποία αποτελεί χώρα πρώτης γραμμής, ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, και επεσήμανε τον ρόλο της Εσθονίας στη FRΟΝΤΕΧ.

Σε ερώτηση κατά πόσο η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει την Ουκρανία πιο δυναμικά, πέραν της οικονομικής βοήθειας και κατά πόσο η ΕΕ πρέπει να εμπλακεί περαιτέρω στο θέμα της αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα, μέσω της πρωτοβουλίας της Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «για το θέμα της Ουκρανίας, η Κύπρος από την αρχή ήταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει εισβολή και κατοχή και πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει να παράσχει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα. Φυσικά κάθε κράτος μέλος έχει τη δική του δυνατότητα στο τι μπορεί να προσφέρει στην ΕΕ, στην προσπάθεια της με άλλους διεθνείς εταίρους να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Ουκρανία».

Αναφορικά με την κατάσταση στη Γάζα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κύπρος ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή, μια χώρα με εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, προσπαθούμε τα μέγιστα, ώστε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Την ίδια στιγμή θέλουμε να δούμε περισσότερη εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή.

Πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από δυο βδομάδες επισκέφθηκε την Αίγυπτο ως μια σαφή ένδειξη της εμπλοκής της ΕΕ στην περιοχή και πιστεύω χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη ανάμιξη της. Και θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να επισκεφθούμε τις άλλες χώρες της περιοχής, μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως, για παράδειγμα, τον Λίβανο που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Επίσης, είναι και αυτό που επηρεάζει την Κύπρο, επηρεάζει την ΕΕ και αναφέρομαι στη μεταναστευτική κρίση».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Καρίς είπε ότι η Εσθονία στηρίζει την Ουκρανία από την αρχή στρατιωτικά, ανθρωπιστικά και οικονομικά και θα συνεχίσει να το κάνει, καλώντας και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να τερματιστεί ο πόλεμος», ο οποίος επηρεάζει ολόκληρη την ΕΕ και τον δυτικό κόσμο ευρύτερα.

Για τη Γάζα, ο Πρόεδρος Καρίς είπε ότι η Εσθονία κάνει ό,τι μπορεί να για να βοηθήσει, σημειώνοντας την ανάγκη για τερματισμό της κατάστασης.

Σε ερώτηση αν έχουν συζητήσει συγκεκριμένους τρόπους για ενίσχυση της διμερούς σχέσης στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και του τουρισμού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι έχουν συζητηθεί τρόποι ενίσχυσης των ήδη εξαίρετων διμερών σχέσεων.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων αυτών, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, η ψηφιοποίηση, η ναυτιλία κα ο τουρισμός.

Ανέφερε ακόμη πως το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Εσθονίας βρίσκεται στην Κύπρο συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη της επιθυμίας τους για επενδύσεις στην Κύπρο και σημείωσε ότι προσβλέπει στη δική του επίσκεψη στο Ταλίν με Κύπριους επιχειρηματίες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εσθονίας είπε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας και αναφέρθηκε σε οικονομία και επενδύσεις, σημειώνοντας, για παράδειγμα, το θέμα της συνδεσιμότητας μέσω απευθείας πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top