ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στην Ολομέλεια η τροποποίηση της νομοθεσίας για την ΑΑΔΙΠΑ - Ποιος ο σκοπός της πρότασης

Στην Ολομέλεια η τροποποίηση της νομοθεσίας για την ΑΑΔΙΠΑ - Ποιος ο σκοπός της πρότασης

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών η κατ’ άρθρον συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, για τροποποίηση του περί Αστυνομίας (Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων) (Τροποποιητικού) Νόμου του 2023. Ο στόχος της Επιτροπής είναι να υποβληθεί η τροποποιημένη νομοθεσία στην Ολομέλεια.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Νίκος Γεωργίου, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι ο σκοπός της πρότασης που κατέθεσε ήταν η αποθάρρυνση των φαινομένων υποβολής ανυπόστατων καταγγελιών εναντίον αστυνομικών για κατά φαντασίαν ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα που αποσκοπούσαν στη συκοφάντηση ή εκδίκηση μελών του αστυνομικού σώματος. «Το 97% των υποθέσεων που υποβάλλονται στην ΑΑΔΙΠΑ απορρίπτονται», πρόσθεσε.

«Σκοπός της Αστυνομίας είναι η προστασία της έννομης τάξης, των πολιτών και της κοινωνίας. Δεν μπορεί το καθήκον ενός Αστυνομικού να είναι πάρεργο ή αγγαρεία», ανέφερε καταληκτικά.

Ο Νίκος Λοϊζίδης, Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος «Ισότητα», μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, είπε ότι αν ψηφιστεί η συγκεκριμένη νομοθεσία, η «Ισότητα» θα αποσύρει τις καταγγελίες που έκανε στην Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO).

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι «μετά από 18 χρόνια επιτέλους τροποποιείται με νομοσχέδιο του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκου Γεωργίου, ο Νόμος της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) και βρήκε σύμφωνα όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα».

Εξέφρασε ακόμη υπερηφάνεια για την τροποποίηση της νομοθεσίας, η οποία – όπως είπε – «καταδίκασε, ταλαιπώρησε και εξευτέλισε Αστυνομικούς για 18 χρόνια και κανένας δεν ασχολείτο με αυτό». Τόνισε ότι επισφραγίζεται με ατσαλένιο τρόπο η δικαστική και νομοθετική υπεράσπιση των αστυνομικών απέναντι σε ψευδείς καταγγελίες του υποκόσμου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Λευτέρης Κυριάκου, Γραμματέας του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), ευχαρίστησε τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκο Γεωργίου, για την τροποποίηση νόμου και τη νομοθεσία για την ΑΑΔΙΠΑ. «Ένα πάγιο αίτημα του ΣΑΚ παίρνει σάρκα και οστά», τόνισε.

Όπως είπε, «μετά από διαβούλευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, έχουμε καταλήξει στο κείμενο που θα τροποποιηθεί σύντομα στην Ολομέλεια και θα ποινικοποιήσει τις ψευδείς καταγγελίες, οι οποίες διαχρονικά ήταν ανασταλτικός παράγοντας στην εκτέλεση των καθηκόντων των μελών μας στην πρώτη γραμμή». Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι οι ψευδείς καταγγελίες θα σταματήσουν και ότι οι αστυνομικοί θα εκτελέσουν χωρίς προβλήματα τα καθήκοντά τους.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Λούκας Χρίστου, Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή μετά από 4 χρόνια προσπαθειών του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ έγινε κατορθωτή η συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τροποποίηση της νομοθεσίας. Ακόμη, εξέφρασε ευχαριστίες στους φορείς και στον Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκο Γεωργίου, για την τροποποίηση της νομοθεσίας.

«Οι ανυπόστατες αρχές αποτελούσαν σχεδόν το 50% των καταγγελιών που υποβάλλονταν στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, κάτι που είχε ψυχολογικό και οικονομικό κόστος για τα μέλη της Αστυνομίας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top