ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έξυπνοι μετρητές: Κινδυνεύουμε να χάσουμε την χρηματοδότηση από την ΕΕ - «Πιθανώς να επωμιστεί το κόστος ο καταναλωτής»

Έξυπνοι μετρητές: Κινδυνεύουμε να χάσουμε την χρηματοδότηση από την ΕΕ - «Πιθανώς να επωμιστεί το κόστος ο καταναλωτής»

Ραγδαίες εξελίξεις καταγράφονται με την υλοποίηση του έργου για εγκατάσταση έξυπνων μετρητών αφού, με απόφαση του, το Διοικητικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η CYTA δεν μπορεί να υλοποιήσει τον διαγωνισμό που της ανέθεσε η ΑΗΚ ενώ επίσης είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι η ΑΗΚ είχε κατακυρώσει στην CYTA, που ήταν προσφοροδότης που πληρούσε τις προδιάγραφες, την ανάθεση του έργου, ωστόσο επιτρεπόταν στον οποιοσδήποτε προσφοροδότη να προσφύγει στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών ή στο Διοικητικό Δικαστήριο.

«Αυτό έπραξε ένας προσφοροδότης. Έκανε προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο η οποία έγινε αποδεκτή και σε συνεδρίαση του το Διοικητικό Δικαστήριο αποφάσισε να καταχωρήσει έφεση για αυτή την απόφαση», εξήγησε.

Παράλληλα, η κα. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες για να εξασφαλιστεί παράταση στην χρηματοδότηση του έργου, η οποία είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για υπογραφή συμβολαίου για την χρηματοδότηση λήγει τέλη Μαρτίου.

«Η υπογραφή έπρεπε να γίνει μέχρι τέλη Μαρτίου ενώ δυστυχώς έχει σχεδόν 3 χρόνια που προσπαθούμε, μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας, να υλοποιήσουμε αυτό το έργο και στο τέλος υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε την χρηματοδότηση. Αν χαθεί η χρηματοδότηση, πολύ πιθανό να επωμιστεί ο καταναλωτής το κόστος», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κα. Παπαδοπούλου, με βάση το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, η ολοκλήρωση της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2026.

«Πρόκειται για οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απαίτηση της να καλυφθεί περίπου το 80% των υφιστάμενων μετρητών με τους έξυπνους μετρητές, κάτι που συνεπάγεται σε 400,000 έξυπνοι μετρητές», επεσήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι από την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, αναμένεται να υπάρξουν τεράστια οφέλη για τους καταναλωτές όπως:

- Άμεση πληροφόρηση του πελάτη για την κατανάλωση του αλλά και για άλλα δεδομένα

- Εξ’ αποστάσεως λήψη δεδομένων

- Εξ’ αποστάσεως διακοπή και επανασύνδεση της παροχής ρεύματος

- Πρόληψη και ανίχνευση ρευματοκλοπής

- Καλύτερος έλεγχος, παρακολούθηση και διαχείριση της ενεργειακής ροής στο δίκτυο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• «Έσβησε» κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών - Εν αναμονή της νεκροτομής επί της σορού του

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την έρευνα με το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

• Ανείπωτη θλίψη - «Έφυγε» η μικρή Έλενα Νικολάου - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

• Συγκινεί η Ιλάειρα Ζήση: Η φωτογραφία της κόρης της και το μήνυμα όλο νόημα



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top