Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε σήμερα το κυβερνητικό νομοσχέδιο που προβλέπει την πώληση δανείων από τράπεζες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου.
Ειδικότερα, σκοπός του νομοσχεδίου με “Ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων Νόμος του 2015” το οποίο ετοιμάστηκε από την ΚΤ, είναι η εξουσιοδότηση της ΚΤ να αδειοδοτεί, να ρυθμίζει και να εποπτεύει τη δραστηριότητα της αγοραπωλησίας πιστωτικών διευκολύνσεων (δανείων) που έχουν παραχωρηθεί από πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της δραστηριότητας της αγοραπωλησίας και διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων και τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, δάνεια σε φυσικά πρόσωπα ή μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις το ύψος των οποίων δεν υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ, δύναται να εξαγοράζονται μεταξύ άλλων μόνο από εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων που συστάθηκε στη Δημοκρατία στην οποία χορηγήθηκε άδεια από την ΚΤ, αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα, πιστωτικό ίδρυμα που έλαβε άδεια λειτουργίας και εποπτεύεται από αρμόδια αρχή άλλου κράτους μέλους το οποίο δικαιούται να παρέχει υπηρεσίες ή να εγκαθιστά υποκατάστημα στη Δημοκρατία.
Το όριο του ενός εκ. ευρώ διασφαλίζει ότι τα καταναλωτικά, στεγαστικά και άλλα δάνεια που χορηγούνται σε φυσικά πρόσωπα αλλά και δάνεια που χορηγούνται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις υπόκεινται σε αυστηρότερο καθεστώς για την πώληση και την αγορά τους. Πέρα του 96% των δανείων εμπίπτουν στην κατηγορία κάτω του ενός εκ. ευρώ.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤ ανέφεραν ότι οι αυστηροί κανόνες ρύθμισης των αγοραπωλησιών δανείων αφορούν μόνο τα δάνεια κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ επειδή αυτά τα δάνεια αφορούν το 96% των περιπτώσεων, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου γιατί υπάρχουν αρκετά ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν σε βάθος.
Ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο ως έχει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και “έχουμε πρόθεση να καταθέσουμε μια σειρά από τροπολογίες που θα ενισχύουν την προστασία των δανειοληπτών ώστε να εξεταστούν από την εκτελεστική εξουσία.
Ανέφερε ότι η δικαιοδοσία που θα ισχύει στις περιπτώσεις κάθε πώλησης δανείου θα είναι η δικαιοδοσία των κυπριακών δικαστηρίων και πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ δεν θα αποδεχθεί με την πώληση ενός δανείου σε μια εταιρεία που λειτουργεί στο εξωτερικό θα χάνει ο δανειολήπτης την προστασία της κυπριακής νομοθεσίας που ψηφίσαμε πριν από λίγους μήνες.
Πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες πρόνοιες μέσα στη σχετική νομοθεσία ότι για λόγους εθνικού συμφέροντος θα μπορεί η ΚΤ να εμποδίζει εταιρεία να αγοράζει τέτοια δάνεια, πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι “οι τράπεζες έχουν αποτύχει να προωθήσουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων και θέλουμε σε αυτό το νομοσχέδιο να υπάρχει μια ειδική διάταξη όπου κάποιος που επιθυμεί να προτείνει αναδιάρθρωση δανείου να έχει το δικαίωμα να αγοράσει το δάνειο του αν η δική του πρόταση είναι στην ίδια τιμή της έκπτωσης που θα πωληθεί το δάνειο”.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι τράπεζες να πωλήσουν αυτά τα δάνεια με σημαντικές εκπτώσεις να δεχθούν ζημιές και μετά ξένες εταιρείες να κυνηγούν τους δανειολήπτες.
Είπε ακόμη ότι η δημιουργία εταιρείας διαχείρισης προβληματικών δανείων είναι μια πάγια επιλογή του ΔΗΚΟ που πρέπει να εξεταστεί, προσθέτοντας ότι μέσα στο νομοσχέδιο πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές ότι ένας τέτοιος οργανισμός μπορεί να αναλάβει τέτοια δάνεια.
Όλες αυτές τις τροπολογίες θα τις καταθέσουμε στις επόμενες μέρες για να εξεταστούν από την εκτελεστική εξουσία και σε περίπτωση που δεν εγκριθούν αυτές οι τροπολογίες δεν υπάρχει περίπτωση το ΔΗΚΟ να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο, κατέληξε.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι θέμα περιλαμβάνει σημαντικές πολιτικές πτυχές πέρα από την προστασία των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.
Πρόσθεσε ότι η νομοθεσία πρέπει να ρυθμίζει την πολιτική πτυχή του θέματος και να διασφαλίζει ότι τα χαρτοφυλάκια των δανείων δεν θα περιέλθουν σε χέρια που θα δύνανται να βλάψουν πολιτικά των τόπο.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα έχει τεράστιες αμφιβολίες και επιφυλάξεις.
“Θα πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους δανειολήπτες και ιδιαίτερα για τους δανειολήπτες που έχουν δάνεια που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία. Θα πρέπει να έχει το δικαίωμα ο δανειολήπτης να αγοράζει το δάνειο του και να έχει και τον χρόνο να αναζητήσει χρηματοδότες για την αγορά του δανείου του”, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης.
Είπε ακόμη ότι “θα πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες που να επεκτείνονται σε περισσότερες περιπτώσεις δανείων και θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος από την Κεντρική Τράπεζα” και πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι θα καταθέσουν πρόταση “ώστε κάθε πράξη αγοράς να ελέγχεται από την Κεντρική Τράπεζα και να αδειοδοτείται από αυτήν πριν πραγματοποιηθεί”.
“Δεν πρέπει επίσης να επιτρέπεται η πώληση δανείων που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ή έχουν ήδη ενταχθεί στο πλαίσιο αφερεγγυότητας”, πρόσθεσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις