ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρανομίες και στα… φωτοβολταϊκά: Έτσι «κλέβουν» το σύστημα - Επί ποδός για ελέγχους η ΑΗΚ

Παρανομίες και στα… φωτοβολταϊκά: Έτσι «κλέβουν» το σύστημα - Επί ποδός για ελέγχους η ΑΗΚ

Πληροφορίες για πρόσωπα τα οποία φαίνεται να έχουν εγκαταστήσει επιπρόσθετα φωτοβολταϊκά συστήματα παράνομα έχει ενώπιον της η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι, με βάση τις πληροφορίες, έγιναν παράνομες εγκαταστάσεις που αφορούν είτε μονάδες παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε αύξηση ισχύος σε υφιστάμενα συστήματα.

«Έχουμε πληροφορίες οι οποίες μας λένε ότι έγιναν παράνομες εγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και ότι υφιστάμενα εγκατεστημένα συστήματα φωτοβολταϊκων αυξήσαν την ισχύ τους», επεσήμανε.

Όπως εξήγησε η κα. Παπαδοπούλου, οι καταναλωτές δικαιούνται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά που να καλύπτουν μέχρι και το 100% της κατανάλωσης τους, όχι όμως να το ξεπερνούν.

«Για παράδειγμα ένας καταναλωτής εγκατέστησε 7 κιλοβάτ φωτοβολταϊκό σύστημα για τις ανάγκες του σπιτιού του. Μετέπειτα αυτό το σπίτι μπορεί να πρόσθεσε κλιματιστικά, άλλες ηλεκτρικές συσκευές κτλ., με αποτέλεσμα να έχει περισσότερη κατανάλωση. Λόγω αυτού αποφασίζει να αυξήσει το σύστημα από 7 κιλοβάτ σε 10, κάτι που είναι παράνομο», πρόσθεσε.

Λόγω αυτών των πληροφορίων, η κα. Παπαδοπούλου τόνισε ότι η ΑΗΚ ενημέρωσε μέσω επιστολής όλους τους αρμόδιους φορείς και τα οργανωμένα σύνολα που εμπλέκονται, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον ισχύουν.

«Σε πρώτο στάδιο ενημερώσαμε όσους εμπλέκονται διότι υπάρχει πρόβλημα για την ασφάλεια του δικτύου μας. Έχουμε σχεδόν 500.000 οικιακούς καταναλωτές, οπότε αντιλαμβάνεστε αν ο καθένας προσθέτει από 1-2 κιλοβάτ, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην διατήρηση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας του δικτύου μας καθώς και της ασφάλεια του προσωπικού μας και των καταναλωτών», επεσήμανε.

Την ίδια στιγμή, η κα. Παπαδοπούλου δήλωσε ότι η ΑΗΚ θα προβεί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για να εξακριβώσει τι ισχύει ενώ θα λάβει και τα απαραίτητα μέτρα.

«Όταν γίνει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκων, γίνεται επιθεώρηση από την ΑΗΚ και εκδίδεται ένα πιστοποιητικό καταλληλόλητας, το οποίο σταματά να είναι σε ισχύ αν έγινε παράνομη επέμβαση. Αν αυτό ισχύει, τότε θα λάβουμε μέτρα όπως να αποσυνδέσουμε τα συστήματα, να βάλουμε χρηματικό πρόστιμο κτλ.», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top