ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κόβει επιδόματα σε όσους εξαπατούν το Υφυπουργείο - Πόσους «τσάκωσαν» και πόσα εκατομμύρια εξοικονομήθηκαν

Κόβει επιδόματα σε όσους εξαπατούν το Υφυπουργείο - Πόσους «τσάκωσαν» και πόσα εκατομμύρια εξοικονομήθηκαν

Αυστηρά είναι πλέον τα μέτρα στο Υφυπουργείο Πρόνοιας, το οποίο αύξησε τους ελέγχους στα άτομα που λαμβάνουν επιδόματα.

Σύμφωνα με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας , Μαριλένα Ευαγγέλου, όσοι εντοπίστηκαν μετά από έλεγχο να προσπαθούν να εξαπατήσουν τις Υπηρεσίες τους κόπηκε το επίδομα.

Μέσα στους στόχους του Υφυπουργείου ήταν η ενίσχυση της Ομάδας Ελέγχου για εμπέδωση Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της Αναβάθμισης και του Εκσυγχρονισμού του ΕΕΕ,  όπως αναφέρει η κ.Ευαγγελου στόχος ήταν «Ο άμεσος τερματισμός της παροχής του επιδόματος όταν εντοπίζεται ύπαρξη δόλου ή προσπάθεια εξαπάτησης του συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωση μας για την επικράτηση και εμπέδωση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Ο στόχος αυτός κατέστη εφικτός μέσα από την ενίσχυση της Ομάδας Ελέγχου από τον Ιούλιο».

Πόσοι έλεγχοι έγιναν και πόσες περιπτώσεις εντοπίστηκαν να εξαπατούν;

Από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 543 εξειδικευμένοι έλεγχοι σε υψηλού ρίσκου περιπτώσεις από τους οποίους προέκυψαν 364 τερματισμοί με πλήρη διερεύνηση και συναφή αιτιολόγηση για τα ευρήματα. Η ετήσια εξοικονόμηση από τους 364 τερματισμούς ανέρχεται σε 3.075.800 εκατομμύρια ευρώ.

Ενεργοποίηση και ενσωμάτωση δικαιούχων - Τέλος στην αδράνεια

Ανάμεσα στους στόχους του Υφυπουργείου, είναι τα επιδόματα να μην καταστούν κίνητρο αδράνειας, για αυτό δημιουργήθηκε ένα στρατηγικό πλάνο για ενεργοποίηση και ενσωμάτωση δικαιούχων.

«Η κοινωνική πολιτική, όχι μόνο δεν στηρίζεται αποκλειστικά στα επιδόματα, αλλά ένας από τους βασικούς στόχους είναι ο απεγκλωβισμός των πολιτών από αυτά και η ενεργοποίηση τους στο κοινωνικό σύνολο. Για τον λόγο αυτό, έχουμε ενισχύσει το Πρόγραμμα Κοινωνικής Παρέμβασης, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δικαιούχους του ΕΕΕ με εξατομικευμένα προγράμματα για κάθε δικαιούχο που στοχεύουν είτε στην ένταξη στην αγορά εργασίας εκεί και όπου υπάρχει η δυνατότητα, είτε σε προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων ή ψυχοκοινωνικής στήριξης. Η εμπειρία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και ακαδημαϊκές μελέτες τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς δείχνουν ότι υπάρχει μεταβίβαση του εγκλωβισμού στα επιδόματα από γενιά σε γενιά με τον στόχο να επικεντρώνεται στην ενεργοποίηση, προλαμβάνοντας την αδράνεια», κατέληξε η κ.Ευαγγέλου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών, είπε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία για την παρουσίαση της Ολυμπιακής Ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top