ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κίπρις»: Στις 5 Απριλίου συναντά τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ

«Κίπρις»: Στις 5 Απριλίου συναντά τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες προσκάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στις 5 Απριλίου στη Νέα Υόρκη για συνάντηση, γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το δημοσίευμα της «Κίπρις» αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Έθνη εντατικοποίησαν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να διαπιστώσουν κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η συνάντηση Γκουτέρες-Τατάρ θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου στα γραφεία του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη και τον κ. Τατάρ θα συνοδεύει ο ειδικός του αντιπρόσωπος, Γκιουνές Ονάρ.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Γενικός Γραμματέας είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες στις 21 Μαρτίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και προσθέτει ότι η συνάντηση με τον κ. Τατάρ εντάσσεται στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, σε μια προσπάθεια διατήρησης ίσης προσέγγισης προς τις δύο πλευρές.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο διερεύνησης από τον ΟΗΕ για το κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος. Συμπληρώνεται ότι ο Ερσίν Τατάρ θα μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα ότι "δεν θα μπορούσε να συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το εγγενές κυριαρχικό δικαίωμα της τουρκοκυπριακής πλευράς".

Η εφημερίδα σημειώνει ακόμα ότι ο κ. Τατάρ θα αναφέρει επίσης πως «είναι άκρως απαραίτητη η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων για να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ότι επιμένει αυτό να καταγραφεί».

Αναμένεται ότι ο κ. Τατάρ θα πει πως «δεν είναι δυνατόν πλέον η μία από τις δύο πλευρές που κάθονται στο τραπέζι να γίνεται αποδεκτή ως κράτος και η άλλη ως κοινότητα και πως δεν μπορεί να αποδεχτεί το μοντέλο της ομοσπονδίας, το οποίο βασίζεται στη μία κυριαρχία».

Αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Τατάρ θα ενημερώσει ξανά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την «πραγματικότητα ότι οι Τουρκοκύπριοι υποβάλλονται σε απομόνωση και εμπάργκο» κατά τον ισχυρισμό του, ενώ θα τον καλέσει «να προτείνει μια πολιτική βασισμένη στις πραγματικότητες στην Κύπρο».

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα, αναμένεται πως στη συνάντηση ο κ. Τατάρ θα προβάλει τον ισχυρισμό ότι κατά τη διάρκεια των επαφών της, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, θα πρέπει να έχει διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές και θα απαιτήσει να υποβληθεί ακριβής έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις «πραγματικότητες» στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών, είπε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία για την παρουσίαση της Ολυμπιακής Ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top