Την ένταξη της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης ως παρεμβατικό πρόγραμμα σε όλα τα τμήματα της Γ’ Γυμνασίου από την επόμενη χρονιά, ως πρώτο βήμα για την ενίσχυση της κουλτούρας του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης από το βήμα του διεθνούς συμβουλίου για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό, που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).
Εξάλλου, όπως ανέφερε στον δικό του χαιρετισμό ο Διοικητής της ΚΤΚ, Κωνσταντίνος Ηροδότου, τα στοιχεία του ΟΑΣΕ για τη Κύπρο «αποτυπώνουν μια ανησυχητική πραγματικότητα, που απαιτεί την άμεση προσοχή και δράσεις από όλους μας».
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως οι πολύ χαμηλές επιδόσεις σε βασικές συνιστώσες του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού «έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις».
«Οι συνέπειες του προβλήματος του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού είναι αρνητικές για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και κατ' επέκταση για την οικονομία στο σύνολό της», είπε, για να προσθέσει πως για τον λόγο αυτό στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης περιλήφθηκαν δράσεις για επιτάχυνση των πρωτοβουλιών της Πολιτείας προς την κατεύθυνση της απάμβλυνσης του προβλήματος.
Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ότι με πρωτοβουλία των αρμόδιων Υπουργείων, των Εποπτικών Αρχών και των δημόσιων πανεπιστημίων, έχει εκπονηθεί η Εθνική Στρατηγική για την Προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και της Χρηματοοικονομικής Παιδείας, ενώ έχει συσταθεί Επιτροπή, υπό την προεδρία της ΚΤΚ, για την υλοποίηση και παρακολούθησή της.
Τόνισε ωστόσο ότι κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες αυτές έχει φυσικά να διαδραματίσει η δημόσια εκπαίδευση και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας σχετικής με το θέμα κουλτούρας.
Σε αυτό το σημείο ανακοίνωσε ότι για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει προγραμματίσει όπως, κατά την επόμενη σχολική χρονιά, εφαρμοστεί σε όλα τα τμήματα της Γ΄ Γυμνασίου παγκύπρια, παρεμβατικό πρόγραμμα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης.
«Αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Παράλληλα, ανακοινώνω σήμερα και την έναρξη, μέσα στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγωγής Ζωής στη Δημοτική Εκπαίδευση, της καλλιέργειας δεξιοτήτων χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού. Θεωρώ ότι αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πρέπει να κτίσουμε κουλτούρα μέσα από τα σχολεία μας», είπε.
Σημείωσε ότι για τον σχεδιασμό του περιεχομένου του μαθήματος έχουν στηριχθεί σε ερευνητικά δεδομένα και βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες της ΕΕ και όχι μόνο, «που οφείλω να σημειώσω ότι δεν είναι πολλές», για να προσθέσει ότι αυτό «καθιστά και τη χώρα μας από τις πρωτοπόρες στο συγκεκριμένο ζήτημα».
«Θέλουμε και στοχεύουμε από την αρχή, από το Δημοτικό, να δημιουργήσουμε στέρεες βάσεις και για αυτό ακριβώς προχωρούμε με τη θεσμική ένταξη του εν λόγω μαθήματος στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου για να πετύχουμε τον στόχο που έχουμε θέσει: οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, οι νέοι και οι νέες μας, να αποκτήσουν όλες εκείνες τις γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες που χρειάζονται για να μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικά οικονομικά θέματα της καθημερινότητάς τους», κατέληξε.
Διοικητής: Δεν είναι απλά στατιστικά
Στο δικό του χαιρετισμό, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου αναφέρθηκε στα ευρήματα έκθεσης που εκπόνησε η ΚΤΚ σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, με τη βαθμολογία του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Κύπρο να βρίσκεται στο 56% σε σχέση 60% που ήταν το σύνολο των συμμετεχουσών χωρών μελών του ΟΟΣΑ, ενώ σε ακόμη πιο χαμηλή βαθμολογία βρίσκεται η Κύπρος στον ψηφιακό χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό με σκορ 44% με την αντίστοιχη βαθμολογία για τις άλλες συμμετέχουσες χώρες να βρίσκεται στο 53%.
Τόνισε ακόμη ότι με βάση τον ΟΟΣΑ, η ελάχιστη βαθμολογία για να θεωρείται ότι κάποιος έχει ικανοποιητικό επίπεδο χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού είναι 70%.
«Τα συγκεκριμένα ποσοστά δεν αποτελούν απλώς στατιστικά δεδομένα. Αποτυπώνουν μια ανησυχητική πραγματικότητα που απαιτεί την άμεση προσοχή και δράσεις από όλους μας», υπογράμμισε ο κ. Ηροδότου.
Τόνισε ακόμη ότι η ενίσχυση του ψηφιακού χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια εποχή όπου η ψηφιακή επανάσταση και οι τεχνολογικές καινοτομίες επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας, καθώς και τον τρόπο που συναλλασσόμαστε.
Όπως είπε, ολόκληρο το 2023 ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών έφτασε τα 262 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 19% σε σύγκριση με το 2022, ενώ παρόμοια αύξηση κατέγραψε και η αξία τους.
«Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την αυξητική τάση», πρόσθεσε, «η εμβάθυνση στην κατανόηση των ψηφιακών χρηματοοικονομικών εργαλείων μειώνει τον κίνδυνο χρηματοοικονομικού αποκλεισμού».
Ο Διοικητής της ΚΤΚ τόνισε ακόμη ότι η υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, εκ των βασικών στόχων της οποίας είναι η ενίσχυση του ψηφιακού χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, έχει «σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής για τη χώρα μας».
«Η συνεργασία αρχών και πολιτών είναι κρίσιμη για την ομαλή μετάβαση σε μια ψηφιακή εποχή, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφαλή αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις