Οι Millennials θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν η πλουσιότερη γενιά όλων των εποχών, σύμφωνα με την έκθεση 2024 Wealth Report της κτηματομεσιτικής εταιρείας Knight Frank.
Οριζόμενοι ευρέως ως όσοι γεννήθηκαν από το 1981 έως το 1996 (ή έως και το 2000), οι millennials, γνωστοί και ως γενιά Υ, θα μπορούσαν ενδεχομένως να δουν ένα σημαντικό απρόσμενο κέρδος τα επόμενα 20 χρόνια, λόγω των ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που συγκέντρωσαν οι γονείς και οι παππούδες τους. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 90 τρισεκατομμύρια δολάρια (83,1 τρισεκατομμύρια ευρώ) μόνο στις ΗΠΑ.
«Όταν πεθάνει η σιωπηλή γενιά (γεννημένη από το 1925 έως το 1945), οι baby boomers (1946 έως το 1964) και το παλαιότερο τμήμα της γενιάς Χ (1965 έως το 1979), θα απελευθερωθούν 2,5 τρισεκατομμύρια λίρες (2,9 τρισεκατομμύρια ευρώ) σε πλούτο δεσμευμένο στα σπίτια τους», αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με το Yahoo Finance.
Ο Liam Bailey, επικεφαλής έρευνας της Knight Frank, πιστεύει ότι η εισροή πλούτου στη νέα γενιά είναι πιθανό να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των βιώσιμων επενδύσεων και στη συνειδητή μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
«Οι Millennials φαίνεται να έχουν πάρει το μήνυμα για τη μείωση της κατανάλωσης – το 80% των ανδρών και το 79% των γυναικών που απάντησαν δηλώνουν ότι προσπαθούν να συρρικνώσουν το αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους», ανέφερε στον Guardian.
Θα μπορούσε μια κληρονομιά να είναι αρκετή για να αμβλύνει τους συνεχιζόμενους οικονομικούς κραδασμούς;
Παρόλο που μια κληρονομιά είναι πιθανό να προσθέσει ένα ποσό στα οικονομικά της χιλιετίας στη συνέχεια, η τρέχουσα πραγματικότητα είναι πολύ πιο ζοφερή.
Οι Millennials έχουν ήδη υποστεί μια σειρά από σοκ, όπως η πανδημία, η κρίση του κόστους ζωής, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση. Πιο πρόσφατα, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα συνέβαλαν επίσης στην αύξηση της οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Αρκετοί από τους παραπάνω παράγοντες έχουν επίσης οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως.
Η κρίση του κόστους ζωής έχει οδηγήσει πολλούς στο να ζουν στο όριο της φτώχειας και να μην έχουν την πολυτέλεια να συνεισφέρουν πολλά σε λογαριασμούς αποταμίευσης ή συνταξιοδοτικά ταμεία. Πράγμα, που έρχεται σε αντίθεση με τη στερεοτυπική εικόνα του μέσου millennial που σπαταλά τα χρήματά του σε ακριβούς καφέδες και άλλες πολυτέλειες.
Σύμφωνα με την έκθεση του Resolution Foundation για τον διαγενεακό έλεγχο του 2023: «Οι Millennials που γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κέρδιζαν, κατά μέσο όρο, 8% λιγότερα στην ηλικία των 30 ετών από τους ομολόγους τους της γενιάς Χ όταν ήταν στην ίδια ηλικία».
Οι Millennials είναι πιο αισιόδοξοι για την αύξηση του εισοδήματός τους
Ωστόσο, δεν είναι όλα μαύρα. Σύμφωνα με την έρευνα Next Generation Survey της Knight Frank, το 75% των ανδρών millennial, που ανήκουν στα άτομα με υψηλή καθαρή περιουσία, αναμένουν ότι ο πλούτος τους θα αυξηθεί τους επόμενους 12 μήνες.
Όσον αφορά τις γυναίκες, το 64% των γυναικών millennial περίμεναν το ίδιο. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 81% των γυναικών, όταν επρόκειτο για την επόμενη γενιά, τη γενιά Z, με τις μισές γυναίκες να αποκαλύπτουν ότι ανέμεναν «σημαντική αύξηση του εισοδήματός τους».
Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί επενδυτές αισθάνονται ότι οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών για τη συγκράτηση του πληθωρισμού έχουν λειτουργήσει αρκετά καλά μέχρι στιγμής.
Το αισιόδοξο μήνυμα
Η εκτίναξη των ενοικίων, ο πληθωρισμός και το αυξημένο κόστος ζωής έχουν συμβάλει στον αγώνα των millennials να αγοράσουν το δικό τους σπίτι ή να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση και να καταφέρουν να κάνουν αποταμιεύσεις.
Πέρα από τους ακριβούς καφέδες και το τοστ αβοκάντο ή τα άλλα trend που ακολουθούν οι millennials, οι ερευνητές προβλέπουν ότι η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα καταστήσει τους millennials ως την πλουσιότερη γενιά στην ιστορία.
Πολλοί millennials που κληρονομούν αυτόν τον πλούτο προέρχονται ήδη από εύπορες οικογένειες, γεγονός που θα μπορούσε να διευρύνει περαιτέρω το χάσμα της ανισότητας. Αλλά υπάρχει ελπίδα.
Οι νεότεροι, πλουσιότεροι άνθρωποι δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επένδυση του πλούτου τους με τρόπους που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους και όχι μόνο με την οικονομική απόδοση και τα κέρδη.
Ο Liam Bailey υποστήριξε ότι είναι πολύ θετικό πως η άνοδος κατά 38% των γυναικών που ανήκουν σε άτομα με εξαιρετικά υψηλή καθαρή περιουσία – εκείνοι που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 εκατ. δολαρίων – κατά την τελευταία δεκαετία θα συνεχίσει να υφίσταται.
ΠΗΓΗ: marieclaire
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις