ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχετε χωράφι που δεν αξιοποιείτε; Μισθώστε το στην ΑΗΚ για να χτίσει… φωτοβολταϊκά - Όλες οι λεπτομέρειες

Έχετε χωράφι που δεν αξιοποιείτε; Μισθώστε το στην ΑΗΚ για να χτίσει… φωτοβολταϊκά - Όλες οι λεπτομέρειες

Μία σημαντική ευκαιρία προσφέρει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) σε όλους όσοι διαθέτουν χωράφι που δεν αξιοποιούν.

Συγκεκριμένα, η ΑΗΚ ζητά προσφορές για την Μακροχρόνια Μίσθωση Γης για Ανάπτυξη Έργων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ανακοινώθηκε πέρσι τον Ιούνιο και λήγει την 1η Ιουνίου 2024.

Σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής τεμαχίων, το προσφερόμενο τεμάχιο ή τεμάχια θα πρέπει:

- να έχει ελάχιστο συνολικό εμβαδόν περίπου 30.000 τ.μ. (30 δεκάρια)
- να είναι περίπου επίπεδο
- να περιέχει ελάχιστα ή καθόλου δέντρα ή άλλες εγκαταστάσεις, και
- να μην εμπίπτει σε ζώνες αποκλεισμού που απορρέουν από την εν ισχύ σχετική νομοθεσία (π.χ. Ζώνες προστασίας, Natura, Οικιστικές Ζώνες, Περιοχές Αναδασμού, Περιοχές Κρατικών Αρδευτικών Έργων).

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline εκπρόσωπος της Αρχής, η καλύτερη επιλογή για χωράφι είναι άγονη γεωργική γη κοντά σε υποσταθμό της ΑΗΚ. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το κοινό αλλά όχι το αναμενόμενο.

Προσφορές μπορούν να υποβληθούν από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, Δήμους και Κοινότητες. Μάλιστα, είναι δυνατή η υποβολή γειτονικών τεμαχίων με ξεχωριστούς ιδιοκτήτες δεδομένου ότι η προσφορά συνοδεύεται με κατάλληλα πληρεξούσια έγγραφα και Δείγμα Υπογραφής Εξουσιοδοτημένου Αντιπροσώπου.

Η ΑΗΚ θα εξετάσει την οικονομική προσφορά (ποσό ανά δεκάριο ανά έτος) βάσει συγκεκριμένων παραγόντων (Τιμή Προσφοράς, το εκτιμημένο κόστος σύνδεσης του έργου στο δίκτυο, το εκτιμημένο κόστος χωματουργικών εργασιών που τυχόν να απαιτηθούν, οποιοδήποτε άλλο κόστος προκύπτει από την προσφορά) και θα καλέσει τον προσφοροδότη σε διαπραγμάτευση, ανάλογα και με τις υπόλοιπες προσφορές.

Διάρκεια μίσθωσης

Η διάρκεια της μίσθωσης γης περιλαμβάνει την περίοδο μέχρι την αδειοδότηση του έργου (Περίοδος Χρήσης Α), καθώς και την περίοδο χρήσης του τεμαχίου για 27 χρόνια (Περίοδος Χρήσης Β). Η περίοδος αδειοδότησης, Περίοδος Χρήσης Α, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι 24 μήνες, εντούτοις δύναται να παραταθεί ανάλογα με τις ανάγκες και/ή απαιτήσεις των αρμόδιων αρχών που σχετίζονται με την αδειοδότηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΑΗΚ, ενδέχεται η Περίοδος Χρήσης Α’ να διαρκέσει μέχρι και 5-6 χρόνια καθώς οι υποσταθμοί της είναι κορεσμένοι και ενδεχομένως να χρειαστούν αναβάθμιση για να μπορούν να δεχθούν κι άλλο φορτίο ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθόλη τη διάρκεια της Περιόδου Χρήσης Α’, ο ιδιοκτήτης του τεμαχίου θα πληρώνεται το 20% της συμφωνημένης αξίας μίσθωσης. Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης μπορεί να αξιοποιεί το χωράφι όπως επιθυμεί.

Με την υπογραφή της «Συμφωνίας Μίσθωσης Γης για Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου», ο Ανάδοχος θα πρέπει να δώσει όλες τις απαιτούμενες συναινέσεις σχετικά με την αδειοδότηση. Με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης (Περίοδος Χρήσης Α) και την έναρξη της Περιόδου Χρήσης Β, ο Ανάδοχος θα πρέπει να παραχωρήσει το τεμάχιο για σκοπούς υλοποίησης του ΦΒ Πάρκου, καθώς επίσης, να πράξει ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση του έργου υπό την ιδιότητα του ως ιδιοκτήτης/νόμιμος δικαιούχος. Κατά τη λήξη της Συμφωνίας, η ΑΗΚ θα παραδώσει το τεμάχιο στην αρχική του κατάσταση, αφαιρώντας όλες τις εγκαταστάσεις και εξοπλισμό που έχει εγκαταστήσει.

Ενδέχεται, οι όροι του διαγωνισμού να τροποποιηθούν και να επανακηρυχθεί ή να επεκταθεί η προθεσμία, αλλά στο παρόν στάδιο δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση από την ΑΗΚ.

Δείτε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες και τα σχετικά έντυπα εδώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top