ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα κόστους – οφέλους ζητά η Κυβέρνηση για Great Sea Interconnector

Έρευνα κόστους – οφέλους ζητά η Κυβέρνηση για Great Sea Interconnector

Τη διενέργεια νέας ανάλυσης κόστους – οφέλους ζητά από τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας (Great Set Interconnector), τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας, ζήτησε η κυπριακή Κυβέρνηση, προτού πάρει την τελική της επενδυτική απόφαση για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου με €100 εκατ., δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, επειδή το έργο, συνολικής αξίας €1,9 δισ, βρισκόταν παλαιότερα σε άλλο φορέα υλοποίησης (Euro Asia Interconnector) και είχαν γίνει παλαιότερες μελέτες για το θέμα, ενώ το ενεργειακό περιβάλλον αλλάζει, «θεωρήσαμε σωστό να υποδείξουμε στον νέο φορέα υλοποίησης ότι θα θέλουμε να δούμε μια επικαιροποιημένη μελέτη, η οποία αφορά το κόστος και το όφελος».

Σημείωσε ότι η μελέτη αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, προτού φτάσουμε στο σημείο της λήψης της κατ’ αρχήν επενδυτικής απόφασης για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο.

«Η κατ’ αρχήν επενδυτική απόφαση έχει ληφθεί, αν δεν κάνω λάθος ήταν στις 14 Φεβρουαρίου, και αυτή τη στιγμή επιμένουμε στη μελέτη αυτή, για να μπορέσουμε να πάρουμε τεκμηριωμένα την τελική επενδυτική για να συμμετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία στο έργο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι η έρευνα θα καταδείξει τον επιμερισμό του κόστους μεταξύ των δύο χωρών, «διότι το ενεργειακό περιβάλλον είναι δυναμικό και πιθανόν να έχει αλλάξει και να υπάρχει μια άλλη λογική γύρω από τον επιμερισμό του κόστους αυτού».

Εξήγησε ακόμη ότι η τελική επενδυτική απόφαση σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μέτοχος στο έργο θα πρέπει να αναλάβει και ευθύνες γύρω από τη δανειοδότηση του έργου.

«Αν εξαιρέσουμε €658 εκατ. που είναι η χορηγία, τα υπόλοιπα €1,2 δισ θα πρέπει να προέλθουν από δανειοδότηση. Εκεί είναι το σημαντικό, η Δημοκρατία να ξέρει ποια είναι η ευθύνη που αναλαμβάνει και όταν αναλαμβάνει μια τέτοια ευθύνη θα πρέπει να γνωρίζει τι είναι το συμφέρον του Κύπριου καταναλωτή που ουσιαστικά έχει αυτή τη στιγμή πολύ ψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος», είπε.

Επανέλαβε πως ο σκοπός είναι να μειώσουμε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο. «Θέλουμε μια διασύνδεση, η οποία να είναι προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή, για αυτό τον λόγο η Κυπριακή Δημοκρατία επιμένει σε αυτή τη μελέτη κόστους - οφέλους και καταμερισμό του κόστους, με βάση το κόστος - όφελος το οποίο θα προκύψει από τη μελέτη», κατέληξε.

Ανάθεση υπηρεσιών στην αγορά για εξέταση αιτήσεων σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους»

Εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας απέρριψε αιτιάσεις ότι η Κυβέρνηση καθυστερεί στο θέμα της εξέτασης του Σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους», λέγοντας ότι το σχέδιο εξαγγέλθηκε πριν ένα μήνα και έχουν ληφθεί 5.000 αιτήσεις.

«Είναι θέμα να μας δοθεί ο χρόνος να εξετάσουμε αυτές τις αιτήσεις, είναι πάρα πολλές, υπάρχουν και άλλα σχέδια τα οποία συντρέχουν», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε δώσει λύση να πάρουμε υπηρεσίες από την αγορά και θα πρέπει να δοθεί λίγος χρόνος αντίδρασης».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φρικτό έγκλημα στην Αμφιλοχία: 43χρονος σκότωσε τη γυναίκα του με κυνηγετικό όπλο

Υπόθεση Metamax: Υπό κράτηση ο 48χρονος ύποπτος - Εξακολουθεί να καταζητείται 63χρονος

Είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση στην Κύπρο; Οι αλλαγές που έρχονται και οι ποινές που ορίζει η νομοθεσία

Εδώ θα βρεις το χάρτη με όλα τα σημεία με σταθερές κάμερες στην Κύπρο - Λεπτομέρειες

Συνεχάρη τον Φειδία για την εκλογή του ο Έλον Μάσκ «Συγχαρητήρια» - Δείτε βίντεο

Ημικρανία με αύρα: Καινοτόμος έρευνα εντοπίζει πρωτεΐνες που οδηγούν σε υποσχόμενες θεραπείεςΥπ. Υγείας: Ζήτησε πρωτοβουλίες και πιέσεις σε Τουρκία από ΕΕ - διεθνή κοινότητα για Κυπριακό

Υπ. Υγείας: Ζήτησε πρωτοβουλίες και πιέσεις σε Τουρκία από ΕΕ - διεθνή κοινότητα για Κυπριακό

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε η Κύπρος να πάψει να αποτελεί το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που τελεί υπό καθεστώς κατοχής, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός την Παρασκευή σε ομιλία του σε αντικατοχική εκδήλωση της Πολιτιστικής Κίνησης Ξυλοτύμπου για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top