ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ ζητούν «ταχεία και αμερόληπτη έρευνα» για το πλήγμα κατά της WCK

Οι ΗΠΑ ζητούν «ταχεία και αμερόληπτη έρευνα» για το πλήγμα κατά της WCK

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την Τρίτη μια αμερόληπτη έρευνα για το ισραηλινό χτύπημα στη Λωρίδα της Γάζας που σκότωσε επτά μέλη του προσωπικού της φιλανθρωπικής οργάνωσης World Central Kitchen με έδρα τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αμάχους.

Οι ΗΠΑ ζητούν «μια ταχεία, ενδελεχή και αμερόληπτη έρευνα για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς συνέβη», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε δημοσιογράφους στο Παρίσι μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, Στεφάν Σεζουρνέ.

«Αυτό που έχουμε τονίσει στους Ισραηλινούς είναι να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε αθώες ζωές αμάχων, είτε πρόκειται για αθώα Παλαιστίνια παιδιά είτε για εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια».

«Δεν πρέπει να έχουμε μια κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι που προσπαθούν απλώς να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους να βρίσκονται οι ίδιοι σε μεγάλο κίνδυνο», είπε ο κ. Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας «πρέπει να προστατεύονται».

«Η προστασία των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι μια ηθική και νομική επιταγή που όλοι πρέπει να τηρούν», είπε ο κ. Σεζουρνέ, προσθέτοντας ότι η Γαλλία «καταδικάζει έντονα» το ισραηλινό πλήγμα. «Τίποτα δεν δικαιολογεί μια τέτοια τραγωδία», τόνισε.

Ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι τα μέτρα που έλαβε μέχρι στιγμής το Ισραήλ για να διευκολύνει τη διανομή βοήθειας στη Γάζα ήταν «απλώς ανεπαρκή», σημειώνοντας ότι «δεν αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών της Γάζας... που παραμένουν παγιδευμένα σε φρικτά διασταυρούμενα πυρά της Χαμάς».

«Ψάχνουμε πολύ προσεκτικά για να διασφαλίσουμε ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα βήματα» από το Ισραήλ, ανέφερε ο Μπλίνκεν.

Υποδεικνύοντας τη δολοφονία των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ζήτησε καλύτερο συντονισμό μεταξύ των ισραηλινών αρχών και των οργανώσεων βοήθειας στο έδαφος. «Ο συντονισμός είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα», είπε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κάλεσε τον Πρεσβευτή του Ισραήλ στο Λονδίνο για να ακούσει την «αδιαμφισβήτητη καταδίκη» του για τη δολοφονία τριών Βρετανών και τεσσάρων άλλων στελεχών μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης τροφίμων σε επίθεση με πυραύλους στη Γάζα.

«Ζήτησα μια γρήγορη και διαφανή έρευνα, κοινή με τη διεθνή κοινότητα και πλήρη λογοδοσία», δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Άντριου Μίτσελ, σε δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

Το Ισραήλ πρέπει να διερευνήσει «ενδελεχώς» το πλήγμα, λέει η Γερμανία

Η Γερμανία προέτρεψε την Τρίτη το Ισραήλ να διεξαγάγει πλήρη έρευνα για το χτύπημα στη Λωρίδα της Γάζας που σκότωσε επτά μέλη της φιλανθρωπικής οργάνωσης World Central Kitchen με έδρα τις ΗΠΑ.

«Η ισραηλινή Κυβέρνηση πρέπει να διερευνήσει αυτό το τρομερό περιστατικό γρήγορα και διεξοδικά», έγραψε η Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ στο X.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top