LIKE ONLINE

Εφευρέθηκε το αυτοκίνητο που κυκλοφορεί χωρίς οδηγό!

Εφευρέθηκε το αυτοκίνητο που κυκλοφορεί χωρίς οδηγό!

Θυμάστε τον… Κιτ, το περίφημο αυτοκίνητο που κυκλοφορούσε μόνο του στην ιστορική σειρά «Μάικλ Νάιτ, ο ιππότης της ασφάλτου»;

Ε, αυτά που βλέπαμε πριν τρεις δεκαετίες στις οθόνες μας, γίνεται πλέον πραγματικότητα!

Ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο στο αεροδρόμιο Σιπχολ του Άμστερνταμ.

Ενεργοποιείται από ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο και έχει σχεδιαστεί για να παίρνει να και μεταφέρει μόνο του τον ιδιοκτήτη του, να παρκάρει χωρίς οδηγό και να επαναφορτίζεται, επίσης μόνο του, στον ειδικό χώρο στάθμευσης.

«Αυτό που είναι ξεχωριστό σε αυτό το αυτοκίνητο είναι το γεγονός ότι μπορεί να περιηγηθεί και να μας εντοπίσει αποκλειστικά με κάμερες. Αυτές οι κάμερες είναι σχετικά αόρατες, εγκατεστημένες στους εξωτερικούς καθρέπτες και μπροστά από το έμβλημα. Και με αυτό μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, όπως το να παρκάρουμε το αυτοκίνητο, αφού αναγνωρίζουμε τα εμπόδια χάρη σε αυτές τις κάμερες», εξηγεί ο Ούρλιχ Σβέσινγκερ, ερευνητής ρομποτικής και εκ των υπευθύνων αυτής της προσπάθειας.

Πώς μπορεί αυτό το αυτοκίνητο να αντιλαμβάνεται σε ικανοποιητικό βαθμό τι συμβαίνει γύρω του;

Η απάντηση είναι απλή. Κάμερες και αισθητήρες υπερήχων παρέχουν κάλυψη 360 μοιρών. Επιστήμονες από ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν το σύστημα που διακρίνει αυτόματα τα οχήματα από τους πεζούς.

Ο Κρίστιαν Χένε, ερευνητής εικόνων ηλεκτρονικών υπολογιστών εξηγεί: «Εδώ βλέπουμε το αποτέλεσμα των εικόνων της κάμερας. Εδώ, για παράδειγμα, έχουμε την κάμερα που βλέπει δεξιά. Από αυτήν την κάμερα, μπορούμε να επαναδημιουργήσουμε την εικόνα σε τρισδιάστατη μορφή και να εντοπίσουμε τα εμπόδια, έτσι ώστε στην συνέχεια να τα αποφύγει το αυτοκίνητο κατά την πλοήγηση».

Οι ερευνητές λένε ότι το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε για να λαμβάνει υπόψη του τις διαφορετικές κινήσεις που λαμβάνει από το περιβάλλον του, ώστε να ρυθμίζει τις πράξεις του σε πραγματικό χρόνο.

Ο Ούρλιχ Σβέσινγκερ εξηγεί: «Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι κατά βάση ο κόσμος όπως μπορεί να τον δει κανείς με τα μάτια του αυτοκινήτου. Βλέπουμε από τη μία πλευρά τα στοιχεία από την στερεοφωνική κάμερα, που ουσιαστικά λέει στο αυτοκίνητο πού μπορεί να πάει και πού όχι. Στην συνέχεια το αυτοκίνητό αξιολογεί πολλές φορές μέσα σε κάθε δευτερόλεπτο τις εκατοντάδες δυνατότητες διαφορετικών ελιγμών που διαθέτει και επιλέγει τον καλύτερο μεταξύ αυτών των ελιγμών».

Για ασφαλή οδήγηση με ακρίβεια σε χώρους στάθμευσης όπου τα σήματα GPS είναι ασθενή ή δεν είναι καν διαθέσιμα, το αυτοκίνητο δημιουργεί τον δικό του χάρτη της τοποθεσίας χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που λαμβάνει από τις κάμερες και τους αισθητήρες σε συνδυασμό με τα δεδομένα από έναν διακομιστή του πάρκινγκ. Ετσι το όχημα είναι πάντα σε γνώση της θέσης του.

Ο Ματίας Μπούρκι, ερευνητής ρομποτικής, αναφέρει: «Αν θέλουμε το όχημα να μπορέσει να εντοπίσει τον εαυτό του στο περιβάλλον, πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε συνδέσεις ανάμεσα σε αυτό που βλέπει το όχημα και τα τρισδιάστατα σημεία του πάρκινγκ που έχουν αποτυπωθεί στον χάρτη. Αυτές οι συνδέσεις σημαδεύονται με έγχρωμες γραμμές. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε στην συνέχεια να καθορίσετε την ακριβή θέση του οχήματος».

Το όχημα έχει σχεδιαστεί για να παρκάρει και να φορτίζεται μόνο του στα σημεία στάθμευσης. Όμως οι ερευνητές ονειρεύονται ένα ακόμα πιο τολμηρό μέλλον, με τα αυτόματα αυτοκίνητα να αποτελούν ένα ενεργό μέρος της καθημερινής συγκοινωνίας. Όμως για να συμβεί αυτό δεν υπάρχουν μόνο νομικά εμπόδια, αλλά και τεχνικές προκλήσεις.

«Έτσι όπως είναι, το αυτοκίνητο οδηγεί με χαμηλές ταχύτητες. Αλλά για να το κάνουμε πιο ελκυστικό, θα πρέπει να τις αυξήσουμε. Ωστόσο για να γίνει αυτό, πρέπει να αντιμετωπιστούν κάποιες τεχνικές δυσκολίες. Μία από αυτές είναι να βελτιωθεί η ικανότητα αντίληψης του αυτοκινήτου. Η άλλη είναι η ικανότητα συλλογισμού του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να κάνει σωστές προβλέψεις σε σχέση με το τι θα κάνουν τα άλλα κινούμενα αντικείμενα στον χώρο», εξηγεί ο Βόικιχ Ντερεντάρζ, μηχανικό ερευνητή της Volkswagen.

Οι άλλες προκλήσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, περιλαμβάνουν την ανάγκη να γίνει αυτή η αυτόνομη οδήγηση ασφαλέστερη και πιο ακριβής, με τις ελάχιστες απαιτήσεις υποδομής και στο χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους χρήστες.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες η Αστυνομία των Β.Βάσεων συνέλαβε τον ύποπτο για τη δολοφονία του Χαράλαμπου Κωνσταντινίδη στην Ορμήδεια, το βράδυ της Τρίτης (25/6).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top