ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιτητές ασύλου: Τι λέει το Υπ. Εσωτερικών για το δικαίωμα εργασίας τους

Αιτητές ασύλου: Τι λέει το Υπ. Εσωτερικών για το δικαίωμα εργασίας τους

Διευκρινίζει μέσω ανακοίνωση του το Υπουργείο Εσωτερικών για το δικαίωμα εργασίας αιτητών ασύλου.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε σχέση με το δικαίωμα των αιτητών ασύλου για εργοδότηση, μετά την υποβολή αίτησης ασύλου, το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει τα ακόλουθα:

- Όλοι ανεξαιρέτως οι αιτητές ασύλου, είτε προέρχονται από ασφαλείς χώρες, όπως συγκεκριμένες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, είτε από μη ασφαλείς χώρες, όπως η Συρία, δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία σε κανέναν τομέα, προτού παρέλθουν εννέα μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ασύλου τους.

- Υπογραμμίζεται ότι η αύξηση του διαστήματος παρέλευσης για δικαίωμα εργοδότησης από έναν σε εννέα μήνες έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο και, ως εκ τούτου, πιθανή εργοδότηση οποιουδήποτε αιτητή ασύλου, περιλαμβανομένων και Σύρων αιτητών, πριν από αυτό το διάστημα είναι παράνομη.

- Ενδεχόμενη εργοδότηση αιτητών ασύλου κατά παράβαση της πιο πάνω απόφασης, επισύρει διοικητικό πρόστιμο ή και ποινή φυλάκισης, ενώ, σύμφωνα με τον περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης νόμο, μπορεί να επιφέρει μόνιμη στέρηση του δικαιώματος απασχόλησης υπηκόου τρίτης χώρας στον εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι το Σύστημα της Υπηρεσίας Ασύλου έχει διασυνδεθεί με το Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε οι δυνητικοί εργοδότες να γνωρίζουν, πριν την εργοδότηση, για το καθεστώς ασύλου των δυνητικών εργοδοτούμενων.

Παράλληλα, σε συνεργία με το Τμήμα Εργασίας, έχουν δοθεί οδηγίες για περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων που διεξάγονται τους τελευταίους μήνες σε χώρους εργασίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Τέσσερις συλλήψεις στη Λεμεσό: Toυς τσάκωσαν με την «πραμάτεια» τους - Ανάμεσα τους γυναίκα

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Ανάβουν φλας από σήμερα έξι νέες κάμερες τροχαίας στη Λευκωσία - Δείτε σε ποια σημεία

Ανάβουν φλας από σήμερα έξι νέες κάμερες τροχαίας στη Λευκωσία - Δείτε σε ποια σημεία

Από σήμερα Παρασκευή, 03 Μαΐου, το σύστημα φωτοεπισήμανσης επεκτείνεται περαιτέρω στην επαρχία Λευκωσίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top