Στις 90 ανήλθαν οι αιτήσεις για έκδοση διατάγματος απαλλαγής οφειλών

Στις 90 ανήλθαν οι αιτήσεις για έκδοση διατάγματος απαλλαγής οφειλών

Στις 90 ανήλθαν μέχρι στιγμής οι αιτήσεις για έκδοση διατάγματος απαλλαγής οφειλών που κατατέθηκαν στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, δήλωσε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Γιώργος Καροτσάκης, σημειώνοντας ότι έχει αρχίσει η διερεύνηση και επαλήθευση των στοιχείων για τις πρώτες 20 αιτήσεις.

Η Υπηρεσία έχει προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο για τις πρώτες 20 αιτήσεις, το οποίο αφορά την επαλήθευση των στοιχείων που έχουν υποβάλει οι χρεώστες και τα οποία αφορούν την οικονομική τους δυνατότητα, την περιουσία και τα δάνεια τους, πρόσθεσε. 

Ανέφερε επίσης ότι οι υπόλοιπες 70 αιτήσεις εξετάζονται ακόμη και δεν έχουν απορριφθεί, προσθέτοντας ότι όταν διαπιστωθεί πως εκ πρώτης όψεως πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας τότε θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι η διερεύνηση και η επαλήθευση των στοιχείων.

Στη συνέχεια η Υπηρεσία θα καταθέσει αίτηση στο δικαστήριο για εξασφάλιση διατάγματος απαλλαγής οφειλών, σημείωσε.

Ο κ. Καροτσάκης είπε ακόμη ότι προς επαλήθευση των στοιχείων, η Υπηρεσία έρχεται σε επαφή με όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και με τους πιστωτές του αιτητή.

Επιπλέον, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας είπε ότι υπήρξαν και δύο αιτήσεις για προσωπικά σχέδια αποπληρωμής (αναδιαρθρώσεις χρεών), σύμφωνα με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, τις οποίες θεωρούμε, όπως σημείωσε, “πως είναι λίγες και γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί και αυτός ο αριθμός”.

Ο κ. Καροτσάκης επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω ενημέρωσης του κοινού για το θέμα των προσωπικών σχεδίων αποπληρωμής και εκπαίδευσης των ιδιωτών Συμβούλων Αφερεγγυότητας “για να είναι σε θέση να συμβουλεύουν για τη λύση που μπορεί να έχει ένας χρεώστης”.

Επί του προκειμένου, ανέφερε ότι οι Σύμβουλοι Αφερεγγυότητας θα εκπαιδευθούν εντός Οκτωβρίου και στις 10 Νοεμβρίου θα γίνει η πρώτη εξέταση τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.

BEST OF TOTHEMAONLINE