Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας άρχισε να περιορίζει τις θεραπείες φύλου για παιδιά αυτόν τον μήνα, καθιστώντας την την πέμπτη ευρωπαϊκή χώρα που περιορίζει τα σχετικά φάρμακα λόγω έλλειψης στοιχείων για τα οφέλη τους και ανησυχίας για τις μακροπρόθεσμες βλάβες.
Η εν λόγω μεταστροφή προέκυψε από μια τετραετή ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης από την δρ Hilary Cass, έναν ανεξάρτητο παιδίατρο.
«Για τους περισσότερους νέους ανθρώπους, μια ιατρική οδός δεν θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούν τη δυσφορία που σχετίζεται με το φύλο τους», κατέληξε η έκθεση.
Σε σχετικό κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε σε ιατρικό περιοδικό, η Δρ Cass δήλωσε ότι τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι θεραπείες για το φύλο των νέων είναι ωφέλιμες «βασίζονται σε σαθρά θεμέλια».
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα προσφέρει πλέον φάρμακα που εμποδίζουν την εφηβεία, εκτός από ασθενείς που συμμετέχουν σε κλινικές έρευνες. Και η έκθεση συνέστησε οι ορμόνες όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, που προκαλούν μόνιμες σωματικές αλλαγές, να συνταγογραφούνται σε ανηλίκους με «εξαιρετική προσοχή», σημειώνει άρθρο των New York Times.
Οι χώρες στη λίστα
Το 2020, η υγειονομική υπηρεσία της Φινλανδίας περιόρισε τη θεραπεία συνιστώντας την ψυχοθεραπεία ως λύση για τους εφήβους με δυσφορία φύλου. Δύο χρόνια αργότερα, η Σουηδία περιόρισε τις ορμονικές θεραπείες σε «εξαιρετικές περιπτώσεις».
Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι θεραπείες για το φύλο των νέων είναι ωφέλιμες «βασίζονται σε σαθρά θεμέλια»
Τον Δεκέμβριο, οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές της Νορβηγίας χαρακτήρισαν την ιατρική του φύλου των νέων ως «θεραπεία υπό δοκιμή», πράγμα που σημαίνει ότι οι ορμόνες θα συνταγογραφούνται μόνο σε εφήβους που βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές.
Και στη Δανία, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που οριστικοποιούνται φέτος θα περιορίσουν τις ορμονοθεραπείες σε τρανσέξουαλ εφήβους που έχουν βιώσει δυσφορία από την πρώιμη παιδική ηλικία.
«Η λίστα αναμονής είναι κόλαση»
Αρκετές ομάδες υπεράσπισης των τρανσέξουαλ στην Ευρώπη καταδίκασαν τις αλλαγές, λέγοντας ότι παραβιάζουν τα πολιτικά δικαιώματα και επιδεινώνουν τα προβλήματα των υπερφορτωμένων συστημάτων υγείας. Στην Αγγλία, περίπου 5.800 παιδιά βρίσκονταν στη λίστα αναμονής για υπηρεσίες φύλου στο τέλος του 2023, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Η λίστα αναμονής είναι γνωστό ότι είναι κόλαση», δήλωσε ένα 17χρονο τρανσέξουαλ αγόρι στη νότια Αγγλία που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το πλήρες όνομά του για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Βρίσκεται στη λίστα αναμονής εδώ και πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων διαγνώστηκε με αυτισμό και κατάθλιψη. «Πάνω στον τρανς πανικό που σπρώχνει η ίδια μας η κυβέρνηση, νιώθουμε ξεχασμένοι και εγκαταλελειμμένοι», είπε.
«Πρέπει να ζυγίσεις και τα δύο»
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί έχουν επικαλεστεί την υποχώρηση στην Ευρώπη για να δικαιολογήσουν νόμους κατά της ιατρικής φύλου των νέων. Όμως οι ευρωπαϊκές πολιτικές διαφέρουν σημαντικά από τις απόλυτες απαγορεύσεις για τους εφήβους που ψηφίστηκαν σε 22 πολιτείες των ΗΠΑ, ορισμένες από τις οποίες απειλούν τους γιατρούς με φυλάκιση ή ερευνούν τους γονείς για κακοποίηση παιδιών.
Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να επιτρέπουν τις θεραπείες φύλου για ορισμένους εφήβους και απαιτούν νέες κλινικές δοκιμές για τη μελέτη και την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεών τους.
«Δεν έχουμε απαγορεύσει τη θεραπεία», δήλωσε η δρ Mette Ewers Haahr, ψυχίατρος που διευθύνει τη μοναδική κλινική για το φύλο των νέων στη Δανία, στην Κοπεγχάγη. Οι αποτελεσματικές θεραπείες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια των ασθενών, είπε. «Πρέπει να ζυγίσεις και τα δύο».
ΠΗΓΗ: In.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις