ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη «Αμάλθειας» υποστηρίζουν Αμερικανοί Βουλευτές σε επιστολή προς Μπλίνκεν και Σάλιβαν

Στήριξη «Αμάλθειας» υποστηρίζουν Αμερικανοί Βουλευτές σε επιστολή προς Μπλίνκεν και Σάλιβαν

Διακομματική επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν και τον Σύμβουλο  Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, απέστειλαν Αμερικανοί βουλευτές για να εκφράσουν την αμέριστη υποστήριξή τους στην κυπριακή πρωτοβουλία για τον θαλάσσιο διάδρομο για τη μεταφορά και παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Της προσπάθειας αυτής ηγήθηκαν οι Βουλευτές Κρις Πάπας, Γκρέις Μενγκ, και Μπράντλεϊ Σνάιντερ

Οι Αμερικανοί βουλευτές τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι "σε αυτή την επικίνδυνη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλαπλές απειλές, συνεχίζουν να επιδιώκουν λύσεις συνεργασίας με στρατηγικούς εταίρους όπως η Κυπριακή Δημοκρατία".

"Σας προτρέπουμε να συνεχίσετε να βασίζεστε στις ισχυρές διεθνείς συνεργασίες μας για να ενισχύσετε την αμερικανική ηγεσία. Πιστεύουμε ότι αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος θα δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές μέλλον για την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους και Άραβες συμμάχους μας», επισημαίνουν.

Όπως αναφέρουν οι Βουλευτές στην επιστολή τους  "ο θαλάσσιος διάδρομος θα δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές μέλλον για την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους και τους Άραβες συμμάχους".

Στην επιστολή, οι Αμερικανοί Βουλευτές εκφράζουν την ισχυρή στήριξή τους στην πρωτοβουλία της Κύπρου για τον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο Αμάλθεια, που στοχεύει στην αύξηση της ποσότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει σε Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα.

"Ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος, ο οποίος θα επιτρέψει τη ροή - έπειτα από έλεγχο - βοήθειας και προμηθειών από την Κυπριακή Δημοκρατία προς τα λιμάνια της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αποτελεί μια ευκαιρία για μείωση της ανθρωπιστικής κρίσης βραχυπρόθεσμα και διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας μακροπρόθεσμα", αναφέρεουν.

Προσθέτουν πως "ο διάδρομος της Αμάλθειας διασφαλίζει τις δικαιολογημένες ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλεια, δεν επιτρέπει στν Χαμάς να αναπληρώσει στρατιωτικές δυνατότητες ή πόρους και παρέχει ανακούφιση στους Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα, ενισχύοντας παράλληλα τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επικροτούμε την κινητοποίησή του στρατού των ΗΠΑ για να γίνει πραγματικότητα αυτός ο ανθρωπιστικός διάδρομος και προτρέπουμε τη μακροπρόθεσμη χρήση αμερικανικών πόρων για τη διατήρηση της συγκεκριμένη διαδρομής", υπογραμμίζουν.

Σημειώνουν πως "λόγω των υφιστάμενων εταιρικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, των Ευρωπαίων, των Αράβων εταίρων και της Κυπριακής Δημοκρατίας —συμπεριλαμβανομένης της αξιέπαινης ηγεσίας του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη— πιστεύουμε ότι αυτός ο διάδρομος και η αποστολή του θα εφαρμοστούν στο ακέραιο.

"Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ και ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος έχει μια μοναδική ικανότητα να λειτουργεί ως χώρα διευκόλυνσης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Προγράμματα όπως το Κυπριακό Κέντρο Ανοιχτής Θάλασσας και Ασφάλειας Λιμένων (CYCLOPS) και το Κοινό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Zenon (JRCC) έχουν δημιουργήσει τεχνογνωσία σε αποστολές με επίκεντρο τη θάλασσα, έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο ειδικευμένων επαγγελματιών ασφάλειας και έχουν ενισχύσει τους περιφερειακούς δεσμούς", αναφέρουν.

Σημειώνουν ακόμη πως "δεδομένων των στρατηγικών τοποθεσιών τόσο του CYCLOPS όσο και του JRCC αυτά τα κέντρα είναι σε ιδανική θέση για τον συντονισμό και την επιτήρηση που απαιτούνται για την υποστήριξη ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής, συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου ζητήματος εκκένωσης πληθυσμού".

Ακόμη αναφέρουν πως "ο θαλάσσιος διάδρομος αποτελεί έναν ακόμη μηχανισμό για την αύξηση της ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών. Είναι ένας πραγματικός ανθρωπιστικός διάδρομος που θα συνεχίσει να παρέχει ανακούφιση στους Παλαιστίνιους πολίτες χωρίς να αυξάνει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς".

"Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και οι περιφερειακοί εταίροι πρέπει να συνεχίσουν να επιδιώκουν με όλους τους τρόπους την αύξηση της ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας για Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα, η συνεπής παροχή βοήθειας, μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου, θα είναι βιώσιμη μόνο εάν η Χαμάς συμφωνήσει να απελευθερώσει τους ομήρους κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει μια προσωρινή παύση των μαχών όπως συμφωνήθηκε από το Ισραήλ", αναφέρουν, προσθέτοντας πως η πίεση πρέπει να διατηρηθεί και να αυξηθεί στη Χαμάς για να απελευθερώσει τους ομήρους που παραμένουν αιχμάλωτοι.

Σε αυτή την επικίνδυνη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλαπλές απειλές, και σας ευχαριστούμε που συνεχίζετε να επιδιώκετε λύσεις συνεργαίας με στρατηγικούς εταίρους όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρουν.

Τη δικομματική επιστολή υπογράφουν επίσης ακόμα 19 μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων των: Τζέικ Αούτσινκλος  (D-MA), Γιαντίρα Καραβέο (D-CO), Στιβ Κοέν (D-TN), Τζίμ Κόνστα (D-CA), Λόις Φρανκελ (D-CA). -FL), Σίλβια Γκαρσία (D-TX), Τζος Γκότχαϊμερ (D-NJ), Γκρεκ Λάντσμαν (D-OH), Τεντ Λιου (D-CA), Σεθ Μαγκαζινέρ (D-RI), Νικόλ Μαλλιωτάκη (R-NY ), Τζο Μορέλ (D-NY), Τζάρεντ Μόσκοβιτς (D-FL), Φρανκ Παλόνε (D-NJ), Τζον Σαρμπάνης (D-MD), Χάιλυ Στίβενς (D-MI), Ντίνα Τάιτους (D-NV), Ντέιβιντ Τρόουν (D-MD) και τη Ντέμπι Γουάσερμαν Σουλτς (D-FL), υποστηρίζεται από το Hellenic American Leadership Council (HALC) και την American Jewish Committee(AJC).

«Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών συνέβαλε σταθερά σε μια ασφαλέστερη και πιο σταθερή Ανατολική Μεσόγειο. Για άλλη μια φορά, η Κύπρος αποδείχθηκε περισσότερο λύση παρά πρόβλημα. Ο θαλάσσιος διάδρομος της Αμάλθειας θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους αμάχους χωρίς να επιτρέψει στη Χαμάς να συνεχίσει τις τρομοκρατικές της επιθέσεις στο Ισραήλ», δήλωσε ο Έντι Ζεμενίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας.

Απο την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, Τεντ Ντόιτς, δήλωσε ότι "η Κυβέρνηση της Κύπρου ήταν κατηγορηματική στην υποστήριξή της προς το Ισραήλ μετά τις βάναυσες επιθέσεις της Χαμάς στις 10/7, επιβεβαιώνοντας με συνέπεια το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα και ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων.

"Η AJC είναι ευγνώμων για τη φιλία της Κύπρου με το Ισραήλ και τους Εβραίους Κρίσιμα, η Κύπρος εισακούει επίσης το κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την ανάγκη αύξησης της ροής και διανομής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Εν μέσω πολλών τραγωδιών και καταστροφών και απώλειας πάρα πολλών ζωών Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η ηγεσία αρχών της Κύπρου πρέπει οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για την υλοποίηση του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για να βοηθήσουν να ανοίξει η ζωτική πορεία προς τα εμπρός", ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top