ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο η πρώτη Υπουργική Σύνοδος για τους Ωκεανούς της Κοινοπολιτείας

Στην Κύπρο η πρώτη Υπουργική Σύνοδος για τους Ωκεανούς της Κοινοπολιτείας

την Κύπρο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 19 Απριλίου η εναρκτήρια Υπουργική Σύνοδος για τους Ωκεανούς των Κρατών της Κοινοπολιτείας με θέμα "Ο ανθεκτικός κοινός μας ωκεανός: από την Κύπρο στη Σαμόα". 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, η Σύνοδος αυτή, ακολουθεί την έκκληση των ηγετών στη Σύνοδο των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (CHOGM) στη Ρουάντα το 2022, για ενιαία δράση για τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων.

Όπως αναφέρεται, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν Υπουργοί Κυβερνήσεων και ανώτεροι αξιωματούχοι από τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας και είναι μια ευκαιρία να «διαμορφώσουν φωνή για τον ωκεανό». Τα 49 από τα 56 μέλη της Κοινοπολιτείας είναι παράκτια κράτη, ωστόσο όλες οι χώρες εξαρτώνται από τον ωκεανό για το εμπόριο, τις μεταφορές, την πρόσβαση σε πόρους και την ασφάλεια.

Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, οι Υπουργοί της Κοινοπολιτείας που είναι αρμόδιοι για θέματα ωκεανών θα συναντηθούν για να καθορίσουν τις αρχές, τις προτεραιότητες και τις δράσεις για μια Διακήρυξη της Κοινοπολιτείας για τους Ωκεανούς και να συμφωνήσουν έναν οδικό χάρτη που θα ανοίξει το δρόμο για την υιοθέτηση της Διακήρυξης στην CHOGM 2024 στη Σαμόα.

"Η διαβίωση δισεκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτάται από τον ωκεανό, επειδή συνδέεται άμεσα με την επισιτιστική ασφάλεια, την υπερθέρμανση του πλανήτη, την οικονομική ανθεκτικότητα και το εμπόριο. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η οξίνιση, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η υπεραλίευση και η ρύπανση από πλαστικά εξαντλούν ολοένα και περισσότερο τις θάλασσές μας", δήλωσε η  Γενική Γραμματέας της Κοινοπολιτείας, η Rt Hon Patricia Scotland KC.

Πρόσθεσε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει μόνη της αυτές τις προκλήσεις. Η πρώτη Υπουργική Σύνοδος για τους Ωκεανούς των Κρατών της Κοινοπολιτείας, σημείωσε, θα θέσει τον ωκεανό στο επίκεντρο της δράσης της Κοινοπολιτείας και θα αποτελέσει ένα πολύτιμο φόρουμ για τους Υπουργούς ώστε να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις για την πρόοδο όσο αφορά την εφαρμογή των διεθνών δεσμεύσεων και του Γαλάζια Χάρτα της Κοινοπολιτείας.

Στις 19 Απριλίου συμπληρώνονται ακριβώς έξι χρόνια από τότε που οι ηγέτες στην CHOGM 2018 υιοθέτησαν την Γαλάζια Χάρτα της Κοινοπολιτείας και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση κοινών ωκεάνιων ζητημάτων, καθώς και να αναλάβουν δράση για τη διαφύλαξη των ωκεανών για τις μελλοντικές γενιές.

Από το 2018, η Γραμματεία της Κοινοπολιτείας έχει επεκτείνει το έργο της σε αυτόν τον τομέα, δημιουργώντας και υποστηρίζοντας της καθοδηγούμενες από κράτος μέλος Ομάδες Δράσης της Γαλάζιας Χάρτας (Blue Charter Action Groups), δημιουργώντας ένα εκκολαπτήριο ωκεάνιων έργων και μέσω τεχνικής βοήθειας για τη διακυβέρνηση των ωκεανών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση του κλίματος των ωκεανών.

Η βαρύτητα των μελών της Κοινοπολιτείας σε θέματα ωκεανών

Στα μέλη της Κοινοπολιτείας περιλαμβάνονται 49 παράκτια κράτη από όλες τις περιοχές του κόσμου και όλες τις ωκεάνιες λεκάνες. Περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) του παγκόσμιου ωκεανού υπό εθνική δικαιοδοσία βρίσκεται εντός της Κοινοπολιτείας. Η Κοινοπολιτεία φιλοξενεί σχεδόν το ήμισυ (45%) όλων των κοραλλιογενών υφάλων, πάνω από το ένα τρίτο των μαγκρόβιων δασών και πλούσια βιοποικιλότητα.

Οκτώ από τις 20 μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στον κόσμο βρίσκονται στα ύδατα της Κοινοπολιτείας. Τα είκοσι πέντε μικρά νησιώτικα αναπτυσσόμενα κράτη της Κοινοπολιτείας είναι διαχειριστές τεράστιων ωκεάνιων περιοχών, γεγονός που τα καθιστά πραγματικά μεγάλα ωκεάνια κράτη. Το ένα πέμπτο του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου και το ένα πέμπτο των θαλάσσιων λιμένων βρίσκονται εντός της Κοινοπολιτείας. 49 από τις 56 χώρες-μέλη της Κοινοπολιτείας συνορεύουν με τον ωκεανό φιλοξενούν το 47% των κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο και το 34% των μαγκρόβιων δασών. Το ένα τρίτο των παγκόσμιων θαλάσσιων υδάτων είναι εντός εθνικής δικαιοδοσίας.

Τα 25 από τα 33 μικρά κράτη της Κοινοπολιτείας είναι μικρά αναπτυσσόμενα νησιώτικα κράτη (SIDS) ή "μεγάλα ωκεάνια κράτη", δηλαδή τα δύο τρίτα του παγκόσμιου συνόλου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ποδηλάτης: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου 43χρονου - Έτσι φαίνεται να έγινε το μοιραίο

Aυτός είναι ο ποινικολόγος στην Ελλάδα που χτύπησε τη σύζυγό του - Βίντεο από την άφιξη του στην Ευελπίδων

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Θλίψη στον Δήμο Λεμεσού: Πέθανε ο Γαβριήλ Ψαρά - «Διακρίθηκε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του»

Αναστάτωσε ολόκληρο ξενοδοχείο 46χρονη: Μέθυσε και παρενοχλούσε τον κόσμο, επιτέθηκε και έβρισε αστυνομικούςΦόνος στην Πάφο: Εξετάστηκε από ψυχίατρο ο φερόμενος συζυγοκτόνος – Θα μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας για νοσηλεία

Φόνος στην Πάφο: Εξετάστηκε από ψυχίατρο ο φερόμενος συζυγοκτόνος – Θα μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας για νοσηλεία

Στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας αναμένεται να μεταφερθεί εντός της ημέρας ο 48χρονος ύποπτος για την υπόθεση φόνου με θύμα 41χρονη στην Πάφο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top