«Σκαμπανεβάσματα» στις θερμοκρασίες έφεραν οι μεγάλες αλλαγές στο κλίμα τα τελευταία χρόνια, με το σκηνικό του καιρού να αλλάζει από χειμωνιάτικο σε καλοκαιρινό ή από καλοκαιρινό σε χειμωνιάτικο μέσα σε μια νύχτα.
Αυτό το φαινόμενο, σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν πρόσφατα, είχε ως αποτέλεσμα να «ξυπνήσουν» πρόωρα τα κουνούπια.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου ανέφερε ότι βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση για το θέμα.
«Δεν σταματήσαμε τους ελέγχους μας και τις δράσεις μας στις περιοχές της Λάρνακας και της Λεμεσού αλλά ούτε και με τις παγίδες σε όλες τις επαρχίες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι ψεκασμοί στους ποταμούς ξεκίνησαν από την 1η Μαρτίου και συνεχίζονται.
Αναφορικά με το πρόγραμμα εξαπόλυσης στείρων αρσενικών κουνουπιών σε Λάρνακα και Λεμεσό, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι σταμάτησε προς το παρόν ωστόσο είναι πιθανό να συνεχιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
«Στην Λάρνακα πιθανώς να συνεχιστεί λόγω του είδους Aedes aegypti γιατί αυτό θέλουμε να εξολοθρεύσουμε πρώτα. Αν και το κουνούπι στη Λεμεσό (Aedes albopictus) είναι εξίσου επικίνδυνο, βρίσκεται σε όλη την Ευρώπη ενώ το Aedes aegypti όχι, οπότε εμείς προσπαθούμε και κάνουμε ότι μπορούμε για να μην πάει είτε σε γειτονικές χώρες είτε σε ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, και τα δύο μπορούν να μεταφέρουν σοβαρές ασθένειες ενώ ακόμα και το κοινό κουνούπι μπορεί να μεταφέρει τον ιό του Δυτικού Νείλου.
«Οπότε εμείς θεωρούμε ότι όλα τα είδη κουνουπιών είναι έντομα ιατρικής σημασίας γιατί μπορούν να μεταφέρουν διάφορες ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα και ο ιός Τσικουνγκούνια. Στην Κύπρο δεν είχαμε κάποιο κρούσμα ευτυχώς, ελπίζουμε να μην έχουμε αλλά ο κίνδυνος είναι πάντα ορατός οπότε λαμβάνουμε οποιοδήποτε μέτρο μπορούμε», επεσήμανε.
Σημαντική είναι, όπως ανέφερε ο κ. Ηροδότου, και η συμβολή των Δήμων στην αντιμετώπιση των κουνουπιών.
«Συμμετέχουν και κάποιοι Δήμοι. Προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε το προσωπικό που έχουμε στα ποτάμια για να το φέρουμε στις πόλεις γιατί παρατηρήσαμε ότι σε Λάρνακα και Λεμεσό που πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για καταστροφή εστιών εκκόλαψης αλλά και για ενημέρωση μειώθηκαν τα παράπονα για τα κουνούπια. Φαίνεται ότι αποδίδει οπότε αν εξοικονομήσουμε προσωπικό από τους ποταμούς και το φέρουμε στις πόλεις, θα ενημερώνεται και ο κόσμος καλύτερα», είπε καταληκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις