Ποιο είναι το μυστικό μιας ευτυχισμένης και ολοκληρωμένης επαγγελματικής ζωής; Για τους περισσότερους από εμάς, η απάντηση παραμένει άπιαστη.
Ως οικοδέσποινα του podcast του Working It των FT, η Ιζαμπέλ Μπέργουικ έχει μιλήσει με εκατοντάδες ειδικούς σχετικά με αυτή την ερώτηση και έμαθε πολλά. Το νέο της βιβλίο εξετάζει πώς να πορευθείτε με επιτυχία σε αυτόν τον χαοτικό κόσμο της εργασίας.
Δεν υπάρχει γρήγορο μονοπάτι για ευτυχία που βασίζεται στο εργασιακό περιβάλλον. Αλλά η Ιζαμπέλ Μπέργουικ μοιράστηκε τα πέντε κορυφαία μαθήματα που αποκόμισε σχετικά με την επιβίωση στη δουλειά.
Κοιτάξτε στον καθρέφτη πριν κρίνετε το αφεντικό σας
Στο μυαλό μας, ο χώρος εργασίας λειτουργεί σαν ένα παράλληλο, φανταστικό βασίλειο. Είναι ένας τόπος που αντικατοπτρίζει εν μέρει την πραγματικότητα, ένα μέρος όπου είμαστε καλύτερες εκδοχές του εαυτού μας. Αλλά η αλήθεια είναι λιγότερο μαγική. Πηγαίνουμε στη δουλειά φορτωμένοι με τα βιώματα μας, τις απογοητεύσεις μας, ακόμη και τα παιδικά τραύματα.
Μερικές από αυτές τις αποσκευές δεν είναι χρήσιμες στο εργασιακό περιβάλλον, και ίσως είναι επιζήμιες. Μπορείτε όμως να κάνετε ό,τι μπορείτε για να το ξεπεράσετε. Η Γκαμπριέλα Μπράουν, διευθύντρια στην εταιρεία συμβούλων σχέσεων στο χώρο εργασίας, Working Well, λέει ότι ίσως βοηθήσει μια ψυχαναλυτική έννοια που ονομάζεται «η τρίτη θέση». Περιλαμβάνει να βγούμε έξω από τον εαυτό μας, να δούμε τις αλληλεπιδράσεις μας όπως θα έκανε ένας παρατηρητής.
Η Μπέργουικ αναφέρει ότι υιοθέτησε αυτή την άποψη παρόλο που τα αποτελέσματα είναι ανάμικτα, καθώς είναι μια τεράστια και χρήσιμη αλλαγή νοοτροπίας. Το να εστιάσετε στη «συμπεριφορά σας όπως τη βλέπουν οι άλλοι», όπως λέει η Μπράουν, βοηθάει να αποκαλύψετε τι φέρνετε σε τεταμένες ή δύσκολες συναντήσεις, ώστε να μπορείτε να απαντήσετε σε αυτές με περισσότερη διορατικότητα και κατανόηση.
Όλοι θέλουν να ακούγονται, αλλά κανείς δεν θέλει να ακούει
Σύμφωνα με την Μπέργουικ, η πανδημία εγκαινίασε μια εποχή πιο ενσυναίσθητων αφεντικών, ή τουλάχιστον στελεχών που προσπάθησαν να είναι πιο ενσυναίσθητα.
Μερικές φορές είναι δύσκολο να ακούς προσεκτικά σε ένα εργασιακό πλαίσιο, ειδικά όταν υπάρχει ανισορροπία δύναμης. Για τους πολυάσχολους διευθυντές, κάθε συνάντηση έχει στόχο και όταν οι εργαζόμενοι αναφέρουν άλλες ανησυχίες, εκτροχιάζουν την εκπλήρωση του. Ωστόσο, η καλύτερη ακρόαση θα μπορούσε να βελτιώσει σχεδόν τα πάντα στην εργασία.
Καλό είναι να ακούτε καλύτερα και να εστιάζετε σε αυτά που λέει το μέλος της ομάδας ή το αφεντικό σας, και μετά να κάνετε ερωτήσεις.
Ο Τσαρλς Ντούχιγκ, συγγραφέας του Supercommunicators, συνιστά μια τεχνική που ονομάζεται “επαναλαμβάνοντας για κατανόηση”. Πρώτα κάνετε μια ερώτηση. Μετά επαναλαμβάνεται -με δικά σας λόγια- αυτό που ακούσατε. Τρίτον, ρωτάτε τον συνάδελφό σας αν το καταλάβατε σωστά.
Αυτό δίνει σε συναδέλφους σας την άδεια να επαναλάβουν κάτι που σας ξέφυγε και επιτρέπει σε όλους να αναγνωρίσουν ότι έγιναν κατανοητοί.
Η Gen Z δείχνει το μέλλον της εργασίας
Ο αντίκτυπος της Generation Z (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1997-2012) στο εργατικό δυναμικό θα είναι τεράστιος: ίσως η πιο σημαντική αλλαγή εδώ και δεκαετίες.
Η Μπέργουικ δεν απορρίπτει τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά πιστεύει ότι η ανθρώπινη πλευρά της δουλειάς θα γίνει πιο σημαντική καθώς οι μηχανές απαλλάσσουν τους ανθρώπους από διοικητικά καθήκοντα, και φρονεί ότι η Gen Z είναι διαφορετική από τους παλαιότερους.
Η ιδέα ότι οι νεότεροι θέλουν να ακυρώσουν τους διευθυντές είναι απλοϊκή, αλλά πολλοί Gen-Z αναμένουν λογοδοσία για όσα θεωρούν λάθη. Ασκούν επίσης μια «βαρυτική έλξη» στο εργατικό δυναμικό. Όλοι οι άλλοι θα προσαρμοστούν στους Gen Z και όχι το αντίστροφο, καθώς οι παλιές νόρμες πρέπει να αποσυρθούν.
Η διατήρηση των νεότερων εργαζομένων σε καλή κατάσταση και αφοσίωση, λοιπόν, θα είναι μια μεγάλη επένδυση και το μέλλον για τη διοίκηση.
Οι μάνατζερ γίνονται, δεν γεννιούνται
Η Μπέργουικ ομολογεί ότι η πρότερη πεποίθηση της ότι οι καλοί ηγέτες είναι έτσι εκ φύσεως, ήταν λανθασμένη και πλέον θεωρεί ότι ο καθένας μπορεί να γίνει καλός μάνατζερ, αλλά χωρίς τη σωστή προετοιμασία, υποστήριξη και ανάπτυξη, κανείς δεν είναι καλός.
Οπότε συμπεραίνει απαιτείται εκπαίδευση και υποστήριξη, διαφορετικά θα παραπαίετε, και η ομάδα σας θα χάσει τα πλεονεκτήματα της εξαιρετικής διαχείρισης, κάτι που το CMI έχει δείξει ότι ενισχύει σημαντικά την παραγωγικότητα και τη δέσμευση.
Πάρτε περισσότερα ρίσκα, γιατί αλλιώς θα το μετανιώσετε.
Όταν εμφανίζονται μεγάλες ευκαιρίες, ίσως χρειαστεί να κάνετε περισσότερη δουλειά για να τις αξιοποιήσετε στο έπακρο.
Πρέπει να αποφασίσετε πόσο είναι πάρα πολύ, αλλά η Μπέργουικ θεωρεί ότι αν η επιπλέον εργασία είναι εγγενώς ικανοποιητική, για τη δική σας πρόοδο, ενδιαφέρουσα ή απολαυστική, τότε αξίζει να το εξετάσετε.
Καλό είναι να θυμάστε τη συμβουλή του συγγραφέα Ντάνιελ Πινκ: καθώς μεγαλώνουμε, είναι πολύ πιθανό να μετανιώσουμε για όσα δεν κάνουμε. Οι τύψεις για την καριέρα, είπε ο Πινκ στους FT, δείχνουν ότι «θα πρέπει να έχουμε μια μικρή προκατάληψη προς δράση», να «δοκιμάζουμε απλώς πράγματα και να ανησυχούμε λιγότερο για τον κίνδυνο».
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις