Έχεις φάρμακα που θες να πετάξεις; Θα μπορείς σε κάδους στα φαρμακεία - Ποια θα εξαιρούνται

Έχεις φάρμακα που θες να πετάξεις; Θα μπορείς σε κάδους στα φαρμακεία - Ποια θα εξαιρούνται

Δυνατή θα γίνει σύντομα η συλλογή φαρμάκων σε όλα τα φαρμακεία της Κύπρου, με την τοποθέτηση ειδικών κάδων, στους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν όσα φάρμακα δεν χρειάζονται πλέον, εξαιρουμένων κάποιων κατηγοριών.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Λειτουργός Περιβάλλοντος Α’ του Τμήματος Περιβάλλοντος Νάσια Δικηγοροπούλου, ανέφερε ότι πρόκειται για το σύστημα με την ονομασία MediCycle, για το οποίο αναμένεται αδειοδότηση.

«Ακόμα δεν αδειοδοτήθηκε. Ετοιμάστηκε προσχέδιο για την έγκριση του και περιμένουμε την έγκριση για να μπορέσει να το υπογράψει ο αρμόδιος Υπουργός ώστε να προχωρήσει το σύστημα με την λειτουργία του», σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα καλύψει σταδιακά όλα τα φαρμακεία της Κύπρου.

Όπως επεσήμανε η κα. Δικηγοροπούλου, μόλις ολοκληρωθεί το στάδιο αδειοδότησης και εκδοθεί η άδεια, τότε θα μπορεί να ξεκινήσει το σύστημα με την εγκατάσταση των κάδων στα φαρμακεία.

Ποια φάρμακα θα εξαιρούνται

Σύμφωνα με την κα. Δικηγοροπούλου, η χρήση των ειδικών κάδων θα είναι για την συλλογή φαρμάκων εντός της πρωτογενούς του συσκευασίας.

Ερωτηθείσα αν θα μπορούν οι πολίτες να παίρνουν στους κάδους όλων των ειδών τα φάρμακα, η Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος απάντησε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες που εξαιρούνται.

«Περιλαμβάνονται όλα στους κανονισμούς εκτός από τα εξειδικευμένα ή ελεγχόμενα φάρμακα», εξήγησε, τονίζοντας ότι τα φάρμακα που εξαιρούνται αφορούν με απλά λόγια εκείνα που χρησιμοποιούνται για κάποιες σοβαρές παθήσεις και είναι ελεγμένα με τον νόμο των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή, η κα. Δικηγοροπούλου δήλωσε ότι οι πολίτες θα λαμβάνουν καθοδήγηση από τους φαρμακοποιούς σχετικά με τα φάρμακα που δεν μπορούν να τοποθετηθούν στους κάδους.

Καταληκτικά, αναφορικά με τα φάρμακα που θα συλλέγονται στους κάδους, η κα. Δικηγοροπούλου σημείωσε ότι δεν θα μπορούν να ανακυκλωθούν και έτσι θα πηγαίνουν σε ειδική μονάδα και θα τυγχάνουν καύσης, όπως γίνεται και με άλλα επικίνδυνα απόβλητα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE/Πύρινη κόλαση στην Επ. Λεμεσού: Εκκενώνονται χωριά λόγω της φωτιάς - Κάηκαν σπίτια

LIVE/Πύρινη κόλαση στην Επ. Λεμεσού: Εκκενώνονται χωριά λόγω της φωτιάς - Κάηκαν σπίτια

Δραματικές είναι οι στιγμές από την πολύ δύσκολη η κατάσταση στην μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από ττην κοινότητα Μαλιάς στην επαρχία Λεμεσού και πλέον έχει επεκταθεί μεταξύ των κοινοτήτων Ομόδους, Άρσους και Βάσας. Συγκεκριμένα ισχυρές δυνάμεις, περιλαμβανομένων οκτώ πτητικών μέσων επιχειρούν στην περιοχή Μαλιάς- Ομόδους- Βάσας στην οποία μαίνεται πυρκαγιά ενώ γίνονται διασώσεις και μετακινήσεις πολιτών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή. Στο σημείο μεταβαίνει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης. Η πυρκαγιά κατευθύνεται προς την Κοινότητα Βουνί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επηρεάζονται κατοικίες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχωρά με εκκενώσεις στην Κοινότητα Βουνί και η Πολιτική Άμυνα με εκκενώσεις στην Κοινότητα Ποταμιού. Έπιπρόσθετες δυνάμεις στην πυρκαγιά από Λάρνακα, Πάφο και ΕΜΑΚ Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

BEST OF TOTHEMAONLINE