ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί η περιοχή μας - Ποια σενάρια επεξεργάζεται η Κυβέρνηση

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί η περιοχή μας - Ποια σενάρια επεξεργάζεται η Κυβέρνηση

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ξεφεύγει μετά την επίθεση του Ιράν με Drone, κατά του Ισραήλ. Στη Λευκωσία, η κυβέρνηση φαίνεται να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης κατάστασης η οποία θα προκαλέσει μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές προκαλώντας μεγαλύτερη πίεση στο εσωτερικό της χώρας. Από την άλλη, η εμπλοκή των βρετανικών βάσεων στο επιχειρησιακό κομμάτι εναντίον του Ιράν, φέρνει την Κυπριακή Δημοκρατία σε δύσκολη θέση.

Για αυτό και η δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του υπουργού εξωτερικών ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το θέμα της εμπλοκής των βρετανικών βάσεων συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκτάκτως στο προεδρικό.

Η κυπριακή Δημοκρατία σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση ή ενέργεια η οποία έχει επιθετικό χαρακτήρα εναντίον οποιουδήποτε, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

Το θέμα της ασφάλειας, κυρίως Ισραηλινών στην Κύπρο, είναι κάτι το οποίο προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση, η οποία λαμβάνει μέτρα και γίνεται συνεχής αξιολόγηση, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος  Χριστοδουλίδης. Αυτό για το οποίο ανησυχούν οι αρχές της δημοκρατίας είναι για τυχόν τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον Ισραηλινών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα ακόμη ενδεχόμενο, της εκκένωσης περιοχών οι οποίες θα επηρεαστούν από μια ενδεχόμενη γενικευμένη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Η Κύπρος έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το κομμάτι, με τη μεταφορά πολιτών που βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη. 

Το θέμα απασχόλησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με τον υπουργό εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο να αναφέρει ότι είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προς αυτή την κατεύθυνση, έχει ενεργοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Εστία.

Το κυριότερο θέμα που απασχόλησε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ήταν το μεταναστευτικό, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι «βρισκόμαστε σε μία έκτακτη κατάσταση πραγμάτων, είναι δύσκολες οι αποφάσεις, πάντα εντός του πλαισίου νομιμότητας, που έχουν ένα και μοναδικό στόχο, να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, με την κλιμάκωση της κρίσης και τις γενικότερες αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από το μεταναστευτικό.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο παροχής ενισχυμένου πακέτου οικονομικής στήριξης προς τον Λίβανο, για αντιμετώπιση τόσο των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα όσο και για διαχείριση του μεταναστευτικού.

Εντός αυτού του πλαισίου συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η από κοινού επίσκεψή τους στον Λίβανο και αφού προηγηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες προπαρασκευαστική σύσκεψη αρμόδιου Επιτρόπου.

Ανησυχία για επέκταση της κατάστασης

Ο υπουργός εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή επέκταση της κατάστασης έστειλε μήνυμα αυτοσυγκράτησης, λέγοντας πως «αυτό είναι το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας. Έχετε δει τις δηλώσεις από πλευράς ΕΕ με τη θέση της οποία συνταυτιζόμαστε σε όλα τα επίπεδα, σε ό,τι αφορά όλα αυτά που έχουν συμβεί τις τελευταίες ώρες».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top