Μετά από αναβολές και καθυστερήσεις εκδικάστηκε η υπόθεση του υποσιτισμένου αλόγου με το όνομα Σοφία, που είχε βρεθεί σωριασμένο στο έδαφος με τις οπλές του σχεδόν ξεκομμένες από τα πόδια το καλοκαίρι του 2020 στη Βέροια.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας αποφάσισε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 2500 ευρώ στον κατηγορούμενο ιδιοκτήτη του. Η υπόθεση έφθασε στις δικαστικές αίθουσες μετά από μήνυση του μη κερδοσκοπικού σωματείου Ippothesis και της νομίμου εκπροσώπου του κας Ρόζας Ρούσσου.
Το μη κερδοσκοπικό σωματείο είχε ενημερωθεί διαδικτυακά το 2020 για ένα άλογο ανήμπορο να σταθεί στα πόδια του σε περιοχή της Βέροιας και πως ο ιδιοκτήτης του υποστήριζε ότι γεννήθηκε με πρόβλημα. Στη συνέχεια τοπικό φιλοζωικό σωματείο ασχολήθηκε με το περιστατικό και κάλεσε ιππίατρο ο οποίος γνωμάτευσε την απαράδεκτη φυσική κατάσταση και πως ενώ το ζώο εκ γενετής αντιμετωπίζει πρόβλημα δυστυχώς αφέθηκε πολύ καιρό χωρίς καμία φροντίδα και κτηνιατρική περίθαλψη.
O πληρεξούσιος δικηγόρος του Σωματείου Αλέξανδρος Κασσανδρινός ανέφερε στο protothema.gr «η υπόθεση αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά υποθέσεων που ακολουθήσανε στην πορεία και αφορούν καταγγελίες για κακοποίηση, απαράδεκτη μεταχείριση ιπποειδών, παστούρωμα ιπποειδών κλπ.
Με την δημοσιοποίηση και την καταγγελία της υπόθεσης αυτής είναι σαν να ξεκίνησε μια εκστρατεία προστασίας όλων των ιπποειδων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καταγγέλλοντας πολίτες και φιλοζωικές Εταιρείες και Σωματεία κάθε παράνομη συμπεριφορά. Σήμερα μετά από τόσες καθυστερήσεις και αναβολές δικάστηκε η υπόθεση αυτή της "Σοφίας", του αλόγου που πέθανε αβοήθητο παρά τις προσπάθειες εθελοντών και σωματείων και παρά την χειρουργική του επέμβασή στο ΑΠΘ.
Ήταν ήδη αργά. Ποινή φυλάκισης 15 μηνών και πρόστιμο 2.500 ευρω στον κατηγορούμενο. Φυσικά μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα, αλλά το κυριότερο ειναι οτι δεν "έπεσε στα μαλακά" και ίσχυσε ο νόμος. Να αναφέρω εδώ, οτι εκτός από κάποια άρθρα των νόμων περί προστασίας ζώων που αφορούν και στα ιπποειδη, υπάρχουν μόνο ορισμένες επί μέρους εγκύκλιοι. Ακόμα δεν υπάρχει ολοκληρωμένος Κώδικας Ορθής Πρακτικής για τα ιπποειδη που να εξηγεί τη φύση τους και να περιγράφει πώς πρέπει να διαβιούν και ποιές είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους. Υπάρχει δηλαδή κενό νόμου».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ιδιοκτήτης του αλόγου δήλωσε στις δικαστικές αρχές ότι το άλογο είχε πρόβλημα εκ γενετής και το είχε αφήσει γιατί του ήταν άχρηστο. Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν είχε καλέσει ιππίατρο γιατί ο ίδιος έχοντας στην κατοχή του και άλλα άλογα γνωρίζει καλά τι έπρεπε να κάνει και τι όχι!
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις