ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσδοκούν από Ολγκίν να παρουσιάσει στον ΓΓ ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος

Προσδοκούν από Ολγκίν να παρουσιάσει στον ΓΓ ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος

Ο Ερσίν Τατάρ έθεσε για άλλη μια φορά στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ τη θέση της τ/κ πλευράς για «κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς», αναφέροντας ότι «όσον αφορά τα αιτήματα για συνομιλίες για ομοσπονδία, ο τουρκοκυπριακός λαός δεν ανέχεται να χάνεται χρόνος σε άκαρπες διαπραγματεύσεις», είπε ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε δηλώσεις του σήμερα στην Κίπρις, ο κ. Ερτουγρούλογλου επανέλαβε τη θέση πως είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες τους από την προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ είναι να παρουσιάσει αυτή τη διαπίστωση στον κ. Γκουτέρες σε μια αντικειμενική έκθεση χωρίς καθυστέρηση. «Αυτή η έκθεση και τα βήματα που θα γίνουν στη συνέχεια θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο καμπής στην πορεία του Κυπριακού».

Υποστηρίζοντας ότι η αποστολή της κ. Ολγκίν είναι στα μέσα της 6μηνης χρονικής διάρκειας, είπε ότι «το σημαντικό είναι να διατηρήσουμε τη δέσμευσή μας στην κυριαρχία και το κράτος μας. Στην αρχή, αξιολόγησαν λανθασμένα το νέο μας όραμα ως διαπραγματευτικό χαρτί, αλλά μέρα με τη μέρα άρχισαν να βλέπουν την αποφασιστικότητά μας. Είμαστε επίσης ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι το αίτημά μας για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνεται καλύτερα κατανοητό από τους συνομιλητές μας».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στη Γενί Ντουζέν σήμερα, ο γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνέλθει στις 17-18 Απριλίου και σύμφωνα με το σχέδιο τελικής δήλωσης, οι ηγέτες της ΕΕ θα απαιτήσουν να βελτιωθούν «προοδευτικά, αναλογικά και κατά τρόπο που μπορεί να αναστραφεί οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Βρυξελλών σύμφωνα με τις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Στο σχέδιο κειμένου δόθηκε έμφαση και στο Κυπριακό. Εάν η τελική διακήρυξη εγκριθεί, η ΕΕ θα απαιτήσει την επίλυση του Κυπριακού εντός του πλαισίου που έχει θέσει ο ΟΗΕ και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το κείμενο έχει επίσης ως εξής: Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο για την υποστήριξη της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού και στην επίτευξη προόδου», είπε ο κ. Ακάνσοϊ.

Ο γγ του ΡΤΚ θεωρεί ότι η κ. Ολγκίν «έχει κατανοήσει το Κυπριακό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι απόψεις των πολιτικών κομμάτων, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των ηγετών της κοινής γνώμης είναι σαφείς. Αυτό που μένει να γίνει είναι το τι θα πράξουν οι διεθνείς παράγοντες και οι εγγυήτριες χώρες στο πλαίσιο του τι θα φέρει και τι θα μεταφέρει η λύση στο νησί. Κατά τη γνώμη μου, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ είναι το πιο σημαντικό ζήτημα εδώ. Η εκπλήρωση των προσδοκιών της Τουρκίας στις σχέσεις με την ΕΕ θα επιταχύνει τις εξελίξεις εδώ. Η ικανοποίηση των προσδοκιών της ΕΕ θα διευκολύνει τη διαδικασία».

Πρόσθεσε επίσης ότι το κυπριακό πρόβλημα μπορεί να γίνει αντιληπτό μέσα από τη διαλεκτική σχέση μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων που αλληλοεπηρεάζονται.

Σε ερώτηση αναφορικά με το πού θα οδηγήσει τους Τουρκοκύπριους η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Ασίμ Ακάνσοϊ είπε ότι «η νέα μόδα είναι να αρθούν οι απομονώσεις και ας διαπραγματευτούμε. Αλλά όταν σκέφτεσαι τι να διαπραγματευτούμε, εκπλήσσεται κανείς όταν συνειδητοποιεί ότι θέλει και την άρση των απομονώσεων και τις διακρατικές διαπραγματεύσεις. Από τη στιγμή που επιτίθεται στις παραμέτρους του ΟΗΕ πρωί και βράδυ, είναι ένα πρόσωπο που διεξάγει πόλεμο στον κόσμο μόνος του, χωρίς τον λαό πίσω του. Αυτό βάζει σε δυσκολία όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά όλους εμάς, ολόκληρο τον λαό. Ζει σε έναν κόσμο ονείρων».

Ο Ασίμ Ακάνσοϊ ανέφερε ότι δεν βρίσκει τις απόψεις του Ερσίν Τατάρ άξιες λόγου, «είναι εντελώς λανθασμένες από κάθε άποψη».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη: Ποιοι αποφάσισαν το «μπάζωμα στα Τέμπη» - Η άγνωστη σύσκεψη

Βροχές και καταιγίδα στο... μενού - Ποιες περιοχές επηρεάζονται και πότε

Μέχρι ποια ηλικία λαμβάνουν επίδομα τέκνου για αγόρια και μέχρι ποια για κορίτσια; Τι ισχύει για ΑμεΑ;

Έφοδοι, παρακολουθήσεις, κατασχέσεις, όπλα και ναρκωτικά – Οι «διαταράξεις» της νύχτας και το οργανωμένο έγκλημα

Ιλάειρα Ζήση: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η εγκυμονούσα σύζυγος του Μαυρίκιου ΜαυρικίουΕυρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Ευρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το θέμα της πρωτιάς ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κόψει πρώτο το νήμα την νύχτα της 9ης Ιουνίου. Στην πορεία, τα πράγματα άλλαξαν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top