ΕΛΛΑΔΑ

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα σήμερα

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα σήμερα

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου, η Ελλάδα, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ.

Στο επίκεντρο των απεργιακών διεκδικήσεων είναι οι αυξήσεις μισθών, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Ασκώντας κριτική στην έως τώρα αύξηση του κατώτατου μισθού και κάνοντας λόγο για ένα μισθολογικό επίπεδο αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων, η ΓΣΕΕ, στο κάλεσμά της, σημειώνει ότι η ακρίβεια έχει γίνει «θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων» και ότι ο πληθωρισμός έχει εξαντλήσει τα εισοδήματα και την αγοραστική τους δύναμη.

«Όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα», αναφέρει η ΓΣΕΕ, στην ανακοίνωση της απεργίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά αιτήματα της απεργίας είναι η μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και η διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών, η τιμαριθμοποίηση φορολογικών κλιμακίων, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, η διεύρυνση των δικαιούχων της επιδότησης ενοικίου, καθώς και η δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

Κεντρική θέση στα αιτήματα της απεργίας έχει, όπως προαναφέρθηκε η αύξηση μισθών, η άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς και η αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου.

Επίσης, για το μέτωπο της ακρίβειας και της πάταξης της κερδοσκοπίας, η ΓΣΕΕ ζητεί αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, την πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής, αλλά και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.

Στην απεργία μετέχουν, με ομόφωνη απόφαση των σωματείων τους, οι εργαζόμενοι στο Μετρό, τον ΗΣΑΠ και τον σιδηρόδρομο, ενώ δεμένα θα παραμείνουν σήμερα και τα πλοία στα λιμάνια, καθώς απεργεί και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Ακόμη, στην απεργία μετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν προσυγκεντρώσεις σωματείων εργαζομένων και ομοσπονδιών στην Πλατεία Κάνιγγος, την Ομόνοια και τα Προπύλαια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top