ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Μία εξέλιξη η οποία αγγίζει την Κύπρο, αφού το Κόσοβο δεν είναι αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ και ουσιαστικά δημιουργεί προηγούμενο με όλες τις αρνητικές προεκτάσεις. Αυτή η κίνηση της Ελληνικής πλευράς δημιουργεί ερωτηματικά. Έρχεται σε μια στιγμή που τίποτα δεν υπάρχει στην επικαιρότητα που να αφορά στο Κόσοβο. Η κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη γίνεται λίγο πριν από το ταξίδι Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Είναι κάτι που ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος από τον κ. Μητσοτάκη με ανταλλάγματα και ποια είναι αυτά; Γνωρίζοντας τις σχέσεις Άγκυρας- Κοσόβου. Τί θα ακολουθήσει; Μήπως η κατεχόμενη Κύπρος;

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βουλής των Αντιπροσώπων, τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας Γιώργος Λουκαΐδης και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου καταψήφισαν τη γνωμάτευση.

Όπως σημείωσε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «για την Κύπρο είναι θέμα αρχής ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία των διεθνώς αναγνωρισμένων εθνών δεν πρέπει ποτέ να διακυβεύονται. Η αποδοχή εδαφών που έχουν μονομερώς ανακηρύξει ανεξαρτησία και δεν έχουν γίνει δεκτά ή αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ, ως πλήρη μέλη αυτού του Οργανισμού θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, ειδικά στο σημερινό εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον».

Στις 17 Φεβρουαρίου 2008, η Βουλή του Κοσόβου ανακοίνωσε, μονομερώς, την ανεξαρτησία του από τη Σερβία η οποία όμως δεν αποδέχθηκε την απόσχισή του, θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο αυτόνομη επαρχία της Σερβίας και προσέφυγε στον ΟΗΕ. Το ανεξάρτητο Κόσοβο αναγνωρίστηκε άμεσα από κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των τριών μεγάλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία) μεταξύ άλλων, ενώ κάποιες άλλες όπως η Ρωσία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, θεωρούν την απόσχισή του παράνομη η Κύπρος δεν  θεωρεί το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Ελένη Φουρέιρα: Καίει καρδιές με το σέξι βίντεο στο Instagram



ΠτΔ για λιμάνι Λάρνακας: «Το Κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από τον οποιοδήποτε»

ΠτΔ για λιμάνι Λάρνακας: «Το Κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από τον οποιοδήποτε»

Επίσκεψη στο το φυλάκιο «Κομμόροτσος» στους Αγίους Τριμιθιάς, με σκοπό να δώσει τις ευχές του στους στρατιώτες ενόψει των εορτών του Πάσχα, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top