Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη μου ικανοποίηση για τα χθεσινά αποτελέσματα της στρατηγικής συζήτησης που έγινε για την Τουρκία» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως «από την αρχή θέσαμε ένα στόχο, την ουσιαστική διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό, και αυτό προκύπτει ξεκάθαρα μέσα από τα χθεσινά συμπεράσματα, αλλά και τη συζήτηση που έγινε».
«Συνειδητά χθες το βράδυ στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «η μετουσίωση αυτού του μηνύματος σε συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Ακόμη έκανε λόγο για «πολύ σημαντική συγκυρία» δεδομένων και των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τους ηγέτες που συμμετείχαν στη συζήτηση, αναφερόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό, στον Γάλλο Πρόεδρο, στον Γερμανό Καγκελάριο, στην Ιταλίδα Πρωθυπουργό, στον Ολλανδό Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο του Συμβουλίου και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι, όπως είπε, «ξεκαθάρισαν μέσα από τις παρεμβάσεις τους αυτή τη διασύνδεση» και αναγνώρισαν τον «εποικοδομητικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας» και την ανάγκη αν η Τουρκία επιθυμεί αυτό το θετικό μήνυμα «να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες θετικές ενέργειες», να «προχωρήσει σε εκείνα τα βήματα που χρειάζονται στο Κυπριακό».
Ερωτηθείς αν αναμένουμε κάποιες πρωτοβουλίες από πλευράς θεσμών ώστε να ξεκινήσουν διαδικασίες στα ευρωτουρκικά, αλλά και η διασύνδεσή τους με το Κυπριακό στην πράξη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως υπάρχει πρωτοβουλία και από πλευράς Συμβούλιου και από πλευράς της Επιτροπής.
«Την ίδια στιγμή, πέραν της Ελλάδος, που ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέτει συνεχώς το θέμα και θα έχει και συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο», συνέχισε, «θέλω να επισημάνω την παρέμβαση του Γερμανού Καγκελάριου χθες το βράδυ για τον ρόλο που διαδραμάτισε στο να γίνει αποδεκτός από πλευράς Τουρκίας ο διορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης, αλλά και της προσπάθειας που συνεχίζεται, έτσι ώστε η Τουρκία να ανταποκριθεί στα καλέσματά του Γενικού Γραμματέα έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος».
Μέση Ανατολή και Συρία
Μιλώντας για τη συζήτηση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι πέραν του καθολικού μηνύματος των 27 για την ανάγκη να μην υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης, «ήταν σημαντικό ότι οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να επανεξεταστεί το καθεστώς σε συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας, χαιρετίστηκε και υποστηρίχθηκε από σημαντικό αριθμό κρατών».
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, οι χώρες που τοποθετήθηκαν θετικά ήταν η Δανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Αυστρία, ενώ, συνέχισε, «δεν υπήρξε αρνητική τοποθέτηση από τον οποιονδήποτε».
«Και οι θεσμοί» πρόσθεσε, βλέπουν την «ανάγκη έπειτα από 14 χρόνια να επανεξετάσουμε το καθεστώς συγκεκριμένων περιοχών, κάτι που θα έχει ουσιαστικό, θετικό αντίκτυπο και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως ενημέρωσε τους ηγέτες για την πρόσφατη επίσκεψή του στον Λίβανο, ενώ και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε για την επικείμενη κοινή τους επίσκεψη στη χώρα στις 2 Μαΐου.
Κατά την επίσκεψη, πρόσθεσε, «έπειτα από πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί ένα συγκεκριμένο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης της χώρας και για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και για την ίδια τη χώρα που αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις», κάτι που, όπως είπε, «θα είναι ακόμη ένα βήμα σε αυτή την ολιστική μας προσέγγιση για να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό».
Ερωτηθείς πώς θα προχωρήσει στην πράξη η πρόταση για επανεξέταση του καθεστώτος περιοχών της Συρίας, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως «υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου ότι δεν είναι ασφαλής χώρα η Συρία στο σύνολό της», και υπενθύμισε πως αυτό που έθεσε η Κύπρος είναι ότι πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για επανεξέταση «συγκεκριμένων περιοχών στη βάση δεδομένων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».
«Στην παρέμβασή μου μίλησα για συγκεκριμένους τρόπους, για το πώς θα ξεκινήσουμε τη συνεργασία, για παράδειγμα με την UNHCR», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο οποίος επικαλέστηκε την παρέμβαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αλλά και κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαν, «ενδεχομένως να υπάρξει πριν την ολοκλήρωση της θητείας του και μια συνάντηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με όλα τα κράτη της περιοχής, μιλώ για τον αραβικό κόσμο. και στα θέματα συζήτησης θα είναι και το συγκεκριμένο». Υπενθύμισε σε αυτό το πλαίσιο πως η Συρία έχει επανέλθει στους κόλπους του Αραβικού Συνδέσμου.
Ανταγωνιστικότητα
Σχολιάζοντας το αντικείμενο της δεύτερης ημέρας της συνόδου, και την παρουσίαση της έκθεσης του Ιταλού πρώην Πωθυπουργού Ενρίκο Λέτα για την ανταγωνιστικότητα της ενιαίας αγοράς, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «είναι σημαντικό ότι θα συζητήσουμε επιτέλους το θέμα της ανταγωνιστικότητας», στο οποίο, «ως Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, έχουμε πολλά που πρέπει να κάνουμε, λαμβάνοντας υπόψη και με ποιους έχουμε να ανταγωνιστούμε».
«Η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κλειδί για τη μετέπειτα πορεία της», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι αγγίζει ακόμη και το θέμα το μεγάλο θέμα της στρατηγικής αυτονομίας.
Ως πρώτη διαπίστωση για την έκθεση Λέτα, τόνισε, είναι πως αυτή περιέχει «σημαντικές επισημάνσεις τις οποίες πρέπει να λάβουμε υπόψη».
«Θα πρέπει ως Ευρωπαϊκή Ένωση να δούμε ξανά τις όλες διαδικασίες που έχουμε σε πολλά θέματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ως Ένωση έχουμε τόσα πολλά regulations (κανονισμούς), που στην ουσία αποθαρρύνουν και δεν βοηθούν στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας».
«Από κει και πέρα υπάρχουν και συγκεκριμένα θέματα και υπάρχουν δύο ομάδες κρατών μελών ως έχουν τοποθετηθεί αυτή τη στιγμή μέσα από τις συζητήσεις στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση», κατέληξε.
Δηλώσεις του ΠτΔ @Christodulides προσερχόμενος σήμερα στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σε σχέση με ευρωτουρκικές σχέσεις και κυπριακό :
— Victor Papadopoulos (@PapadopoulosVic) April 18, 2024
"Από την αρχή θέσαμε ένα στόχο: την ουσιαστική διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό.
Αυτό…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις