ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προτείνει μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης η Αννίτα - Δεν δέχεται νέους φόρους

Προτείνει μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης η Αννίτα - Δεν δέχεται νέους φόρους

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) δεν θα δεχθεί καμία νέα φορολογική επιβάρυνση στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, δήλωσε την Πέμπτη η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του κόμματος, για μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης στη φορολογία και την ενέργεια.

Η κ. Δημητρίου παρουσίασε σειρά από πολιτικές για στήριξη της μεσαίας τάξης, με έμφαση τις οικογένειες με παιδιά, καθώς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτησεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι ακόμα δεν στάλθηκαν οι γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας για τις πολλαπλές συντάξεις, ενώ μίλησε και για τις δράσεις που θα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.

Η κ. Δημητρίου ανέπτυξε στην ομιλία τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις επισημαίνοντας ότι «επιβάλλεται να είμαστε σε εγρήγορση». Υπογράμμισε ότι η πάγια πολιτική του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει τρεις σημαντικούς πυλώνες ήτοι τη διασφάλιση ότι η Κύπρος θα παραμείνει πόλος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, τη θωράκιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, και την υποστήριξη της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Αναλυτικότερα, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι πέρα από τη στήριξη των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και άλλων έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί, «θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε μόνιμες πολιτικές που να στηρίζουν στοχευμένα τη μεσαία τάξη, με έμφαση τις οικογένειες με παιδιά, καθώς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι υπέρ της μονιμοποίησης έκτακτων μέτρων, λέγοντας ότι χρειάζονται ενναλακτικά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που να έχουν ταυτόχρονα μακροπρόθεσμο όφελος για το σύνολο της οικονομίας.  Δήλωσε ότι η εμπειρία έδειξε ότι η σταδιακή και προσεκτική παραχώρηση κινήτρων, οι επενδύσεις υψηλής απόδοσης και η στοχευμένη φορολογική ελάφρυνση δεν μειώνουν τα κρατικά έσοδα, αλλά οδηγούν σε αύξησή τους.

Η κ. Δημητρίου επεσήμανε ότι καμία νέα φορολογική επιβάρυνση στους πολίτες και στις επιχειρήσεις δεν πρέπει να επιβληθεί, σημειώνοντας ότι «έχουμε ήδη προτείνει μια στοχευμένη φορολογική ελάφρυνση για τις οικογένειες μεσαίου εισοδήματος στις οποίες ο ένας εκ των δύο συζύγων είναι χαμηλόμισθος».

Είπε ακόμη ότι απαιτείται μια στοχευμένη βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, με έμφαση στο επίδομα τέκνου και στη φοιτητική χορηγία. Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρότεινε την αύξηση της στήριξης κυρίως για όσους έχουν δύο παιδιά και άνω και αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων στη βάση του πληθωρισμού της τελευταίας τριετίας για να στηριχθούν περισσότερες οικογένειες μεσαίου εισοδήματος.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για την αναφορά της σε «άλλους φόρους» και για το εάν έχει προκύψει τέτοιο θέμα η κ. Δημητρίου απάντησε ότι «εάν προκύψει, η θέση μας είναι καθαρή» προσθέτοντας ότι όταν ο ΔΗΣΥ ήταν στην Κυβέρνηση για δέκα χρόνια όχι μόνο δεν επέβαλε καμιά φορολογία, αλλά αντιθέτως ακυρώθηκαν φορολογίες φέρνοντας ως παράδειγμα τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Επεσήμανε ότι χρειάζεται «να προλαβαίνουμε καταστάσεις και να βρίσκουμε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις».

Μιλώντας για την μείωση του κόστους ενέργειας και καυσίμων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις η κ. Δημητρίου είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ολοκλήρωση της στρατηγικής σημασίας έργου στο Βασιλικό, για έλευση του φυσικού αερίου προσθέτοντας ότι «θα πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουμε τα εναπομείναντα εμπόδια για να λειτουργήσει η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού».

Αναφερόμενη στα μέτρα για μείωση του κόστους ενέργειας η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε μεταξύ άλλων ότι, θα πρέπει να υπάρξει ενθάρρυνση για επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας για κατοικίες και για επιχειρήσεις, ενώ θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μεγαλύτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, στις οικογένειες με παιδιά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης. Επίσης, συνέχισε, ειδικός σχεδιασμός χρειάζεται για αυτό-παραγωγή από τους γεωργούς.

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση διαδικασιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και βελτίωση του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για όλους», με έμφαση στις πολυμελείς οικογένειες καθώς και για τις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού, με δικαίωμα αποπληρωμής σε περισσότερα έτη αντί με σταθερό ποσό 150 ευρώ τη διμηνία. Υπέδειξε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει ενθάρρυνση των επενδύσεων για αποθήκευση ενέργειας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στις μεταφορές λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενθάρρυνση φέτος και τα επόμενα χρόνια για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  «Όσο αφορά τα νοικοκυριά ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις οικογένειες με παιδιά, με κλιμάκωση της στήριξης αναλόγως του αριθμού των τέκνων», είπε.

Δήλωσε ακόμη ότι εκτός από τα ηλεκτρικά οχήματα θα πρέπει να εξευρεθούν μεταβατικές δράσεις ώστε να επιτευχθεί πιο γρήγορη μείωση της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων.

Σε ερώτηση για το εάν η επιδότηση στα καύσιμα θα πρέπει να γίνει σε μια πιο μόνιμη βάση είπε ότι «θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτά που πρέπει να γίνουν» και επανέλαβε τα μέτρα που ο ΔΗΣΥ προτείνει.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση για εισήγηση ενός μέτρου όπως το «Fuel Pass» που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή με πιο στοχευμένα εισοδηματικά κριτήρια, είπε ότι «μελετούμε και είμαστε ανοιχτοί σε εισηγήσεις και εμείς αναμένουμε από άλλους να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους και να καταλήξουμε πραγματικά σε μέτρα τα οποία θα λειτουργήσουν και θα ωφελήσουν τους πολίτες».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου για εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για λήψη άμεσων μέτρων όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων, δεδομένου του ότι και πολλοί Ελληνοκύπριοι μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για ανεφοδιασμό των οχημάτων τους, η κ. Δημητρίου είπε ότι «χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση» σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που ο ΔΗΣΥ βγαίνει με εισηγήσεις και δεν θα πρέπει «να μας προλαβαίνουν οι εξελίξεις».

Στην ομιλία της η κ. Δημητρίου δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ δεν εισηγείται ποτέ κάτι ανέφικτο ή κάτι ατεκμηρίωτο ή κάτι που μπορεί να διαταράξει τη δημοσιονομική ή οικονομική σταθερότητα. Ερωτηθείσα για την κοστολόγηση των προτεινόμενων μέτρων, η κ. Δημητρίου είπε ότι για κάθε μέτρο υπάρχει διαφορετική κοστολόγηση χωρίς σε καμία περίπτωση να εκτροχιάζεται η οικονομία. Πρόσθεσε ότι «τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ούτε καν η οικονομική σταθερότητα η οποία έχει εξασφαλιστεί».

Σήμερα, είπε, «το ζητούμενο δεν είναι πως να αυξηθούν περαιτέρω τα έσοδα του κράτους αλλά πως να κρατήσουμε στις σωστές ράγες τον παραγωγικό ιστό, τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να συνεχίσουν να επενδύουν, να παράγουν θέσεις εργασίας και συνεπώς μελλοντικά έσοδα για το κράτος».

Δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να καταθέτει σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις, που θα είναι ταυτόχρονα δημοσιονομικά εφικτές και θα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο και την οικονομία. Ερωτηθείσα για το ποιες είναι οι προτάσεις του ΔΗΣΥ για την στεγαστική πολιτική, η κ. Δημητρίου είπε ότι θα ακολουθήσει ξεχωριστή δημοσιογραφική διάσκεψη για το εν λόγω θέμα, όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις από πλευράς ΔΗΣΥ.

Δεν στάλθηκαν οι γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας για πολλαπλές συντάξεις, λέει η κ. Δημητρίου

Κληθείσα να σχολιάσει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών για τις πολλαπλές συντάξεις είπε ότι «χθες αποπειράθηκε να γίνει μια συνάντηση, δεν μας έχουν σταλεί αυτά που ζητήσαμε στην προηγούμενη συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Οικονομικών, όπως οι γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας».

Πρόσθεσε ότι, «δυστυχώς∙ θεωρώ ότι όχι εσκεμμένα, αλλά υπήρξε μια προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος για αυτό και δεν παρουσιαστήκαμε. Για εμάς το θέμα είναι εξόχως σημαντικό, είναι εξόχως προκλητικό ζήτημα και πρέπει να επιλυθεί».

Επεσήμανε ότι πρέπει να σταλούν οι γνωματεύσεις και οι εισηγήσεις της εκτελεστικής εξουσίας σημειώνοντας ότι η ίδια είναι σε συνεχή διαβούλευση και με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος και με άλλους που σκέφτονται συγκεκριμένες εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν.

Δήλωσε ακόμη ότι η εισήγηση της εκτελεστικής εξουσίας όπως έχει παρουσιαστεί είχε νομικά θέματα και για αυτό ζητήθηκαν οι γνωματεύσεις, οι οποίες δεν δόθηκαν. Αντίθετα, συνέχισε, η συζήτηση υποβιβάστηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο σημειώνοντας ότι «θεωρώ ότι δεν εξυπηρετείται ο σκοπός, εξ ου και δεν παρουσιαστήκαμε χθες και αναμένουμε την προτεραιοποίηση αυτού του θέματος και συγκεκριμένη εισήγηση από την Κυβέρνηση».  

Η Κύπρος δεν αντέχει άλλες αυξημένες μεταναστευτικές ροές, λέει η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Κληθείσα να σχολιάσει τα μέτρα της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και κατά πόσον ικανοποιούν τον ΔΗΣΥ η κ. Δημητρίου είπε ότι «αυτά θα κριθούν εκ του αποτελέσματος» σημειώνοντας ότι «εμείς προειδοποιούσαμε εδώ και αρκετό καιρό λόγω και της κατάστασης ειδικότερα στη Γάζα».

Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την άρση του καθεστώτος αυτόματης νομικής προστασίας των Σύρων, προσθέτοντας ότι χρειάζεται η αντίδραση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως έγινε με την συμφωνία με την Αίγυπτο. «Πρέπει να γίνει συμφωνία και με τον Λίβανο και για αυτό θα πιέσουμε», είπε.

Παράλληλα, συνέχισε, «θα πρέπει να γίνουν όλα αυτά τα οποία έχουμε παρουσιάσει» σημειώνοντας ότι «δεν αντέχει άλλο η Κύπρος, άλλες αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών». Ανέφερε ότι ο κόσμος δικαιολογημένα αντιδρά λέγοντας ότι «δεν είναι με συνθήματα που λύνεται το ζήτημα».

Ακόμη, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μεταναστευτικό προσθέτοντας ότι η ίδια θα βρίσκεται το Σάββατο στην Ισπανία για την σύνοδο των Πρόεδρων των Κοινοβουλίων και εκεί θα θέσει επί τάπητος το μεταναστευτικό ζήτημα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη τα ξημερώματα σε καφετέρια - Εξετάζουν το ενδεχόμενο για αυτοσχέδια βόμβα

Συνέλαβαν 26χρονο που βιντεογραφούσε γυναίκες σε παραλίες – Τρεις αναγνώρισαν τον εαυτό τους σε βίντεο

Μεθυσμένος οδηγός προσπάθησε να δωροδοκήσει αστυνομικό - Τελικά του πέρασαν χειροπέδες

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Σοφία Βογιατζάκη: «Τρελαίνομαι για τα χαρτιά» - «Τα αποφεύγω γιατί ξέρω ότι το λιγότερο είναι να μπω φυλακή» - Βίντεο

Διαζύγιο ζητάει η Πολυζωγοπούλου, αίτηση αποφυλάκισης ο Λύτρας - Ο δικηγόρος πέρασε το δεύτερο βράδυ του στο κελί22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Στο κάτω-κάτω, ποιος δεν έχει κάνει λάθη; Ποιος δεν έχει κάνει κακές επιλογές και ποιος δίνει το δικαίωμα στην κοινωνία την καθωσπρέπει, να μπορεί να κρίνει την πορεία μιας ψυχής, χωρίς να γνωρίζει το υπόβαθρό της; «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top